NATO si Rusia lanseaza acuze reciproce. Jens Stoltenberg, secretarul general NATO: Moscova incalca armistitiul in estul Ucrainei. Kremlinul: NATO destabilizeaza nordul Europei

T.d. | 01.12.2014

Pe aceeași temă

Rusia si Alianta Nord-Atlantica se acuza reciproc. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat luni ca Moscova incalca armistitiul in estul Ucrainei. Stoltenberg spune ca Rusia trimite separatistilor prorusi cantitati importante de armament performat. In replica, Moscova acuza NATO, prin vocea ministrului adjunct de externe, Aleksei Meskov, ca destabilizeaza nordul Europei, potrivit Ziare.com.

"Suntem martorii unei consolidari militare semnificative in interiorul si in jurul Ucrainei", a declarat Stoltenberg, intr-o conferinta de presa. "Transporturi importante de armament, echipament performant si personal militar rus catre separatistii violenti", a adaugat el.

Autoritatile ucrainene au anuntat duminica faptul ca un convoi format din 106 vehicule a intrat in estul tarii dinspre Rusia, fara a avea permisiunea Kievului, si a acuzat Moscova ca se foloseste de transporturile de ajutor asa-zis umanitar pentru a trimite arme si munitii insurgentilor separatisti.

Moscova neaga insa acest lucru si acuza Occidentul si Kievul ca poarta o campanie de violenta in estul Ucrainei, la Lugansk si Donetk.

Stoltenberg a spus, cu privire la convoiul rus, ca cea mai buna modalitate de imbunatatire a situatiei umanitare in estul Ucrainei ar fi sa se puna capat incalcarilor acordului de la Minsk, care a avut ca obiectiv incetarea conflictului in estul Ucrainei, si sa se respecte armistitiul.

"Constatam ca separatistii si Rusia nu fac acest lucru. Rusia alimenteaza conflictul oferind echipament si alte tipuri de sprijin pentru separatisti si prin urmare submineaza si incalca acordul de incetare a focului si totodata eforturile de a ajunge la o solutie pasnica, negociata", a spus el.
 

Replica Rusiei

Ca raspuns la acuzatiile lui Stoltenberg, Aleksei Meskov, adjunctul ministrului de externe rus, a declarat ca Rusia crede ca NATO destabilizeaza nordul Europei, organizand exercitii militare in aceasta regiune si "transferand aparate de zbor capabile sa transporte arme nucleare" in statele baltice.

"Aceasta realitate este extrem de negativa", a declarat Meskov intr-un interviu publicat luni de Interfax. "Autoritatile ruse iau si vor lua toate masurile pentru a apara cu fermitate securitatea Rusiei si a cetatenilor sai, indiferent care parte a tarii noastre este vizata", a mai spus el, potrivit Reuters.

Totodata, autoritatile ruse au anuntat luni ca vor desfasura peste 4.000 de exercitii militare in 2015, in cel mai important exercitiu urmand a lua parte, vara viitoare, "zeci de mii" de militari.

"Exercitiile vor avea loc simultan, pe parcursul verii, in mai multe poligoane din Rusia si din exterior", a anuntat Iaroslav Rosupkin, purtator de cuvant al Districtului Militar Central al Rusiei.
 

NATO, ingrijorata de militarizarea Crimeii

Generalul Philip Breedlove, şeful Comandamentului european al armatei SUA şi comandantul suprem al forţelor NATO din Europa s-a declarat, miercuri, “foarte ingrijorat” de amplasarea de rachete rusesti in peninsula Crimeea, anexata abuziv si ilegal de Moscova in martie. Breedlove considera mutarea drept o amenintare “pentru intreaga Mare Neagra”, informeaza AFP, citata de Hotnews.

"Suntem foarte ingrijorati de militarizarea Crimeii", a declarat generalul Breedlove, intr-o conferinta sustina la Kiev.

"Echipamentele sunt in curs de instalare in Crimeea (...), rachetele de croaziera si rachetele antiaeriene sunt capabile de a avea la indemana toata Marea Neagra", a continuat acesta.

Acesta a precizat ca se teme de instalarea in peninsula a unor arme nucleare si ca "supravegheaza" dezvoltarile pe marginea acestui subiect.  

In ultimele saptamani, Rusia si-a intarit prezenta militara in Crimeea. Kremlinul a decis sa redeschida o statie de alerta antiracheta si sa aloce peste 1,75 miliarde de euro pana in 2020 pentru dezvoltarea flotei sale de la Marea Neagra.

Aviatia militara rusa a amplasat 14 avioane de vanatoare in Crimeea, unde dispune de o baza militara aeriana renovata, a anuntat miercuri agentia rusa de presa TASS. Zece avioane de vanatoare Su-27 si patru Su-30 M2 au fost trimise din regiunea Krasnodar (sud) in Crimeea, unde vor forma in final o escadrila de 30 de avioane, potrivit sursei citate.

Occidentul se confrunta cu o agresivitate in crestere a Rusiei, incepand cu declansarea crizei din estul Ucrainei, acolo unde Moscova este acuzata ca a intervenit cu soldati si echipament militar, pentru a destabiliza regiunea.
 

Criza din Ucraina, in analiza CSAT

Criza din Ucraina “afecteaza domenii de interes strategic ale Romaniei”, au concluzionat marti membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

"În ceea ce privește evaluarea consecințelor crizei din Ucraina, membrii Consiliului au concluzionat că aceasta afectează domenii de interes strategic ale României, precum securitatea maritimă și aeriană, economică, amenințări asimetrice, dar și dimensiunea politică a relațiilor României cu statele din regiune, pe de o parte, și cu Rusia, pe de alta", arată Administrația Prezidențială, într-un comunicat difuzat marți, după ședința CSAT.

Totodată, membrii Consiliului au concluzionat că, pentru România, devin prioritare atât consolidarea mijloacelor proprii de apărare, cât și a celor de politică externă — creșterea eficienței raporturilor cu statele UE/NATO, susținerea parcursului european al Republicii Moldova și crearea unui cadru propice pentru consolidarea dialogului cu Kievul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22