Pe aceeași temă
Mariana Mot este cunoscuta drept o apropiata a baonului de Olt, Paul Stanescu iar presa a scris despre ea ca a fost "moasa" lui "Judecator", unul din cei opt copii ai interlopului Bercea Mondial, scrie Hotnews.ro.
Fiul judecatoarei Marian Mot este fostul deputat PSD Emil Mot, intre timp ales primar de Slatina.
A fost detasata in ianuarie la Ministerul Justitiei de la Curtea de Apel Craiova, unde este judecator.
Pe ordinea de zi a sedintei de Guvern de marti nu se afla proiecte de acte normative care nu suporta amanare, insa acest blocaj, ca si cel generat de fostul secretar general al Guvernului, arata vulnerabilitatile acestui guvern.
Guvernul de guerilla Grindeanu este la a doua situație de acest gen după ce Mihai Busuioc, om cheie al lui Dragnea în Executiv, secretar general al guvernului a refuzat să-și semneze demiterea.
Tentativa de demitere făcută de Grindeanu asupra lui Busuioc şi eşecul ei reprezintă o bună ocazie pentru a înţelege care este miza deţinerii acestui post - secretar general al Guvernului - şi cât de mare este puterea celui care ocupă locul.
Dincolo de detaliul de context (că Grindeanu nu-l poate demite pentru că Busuioc refuză să semneze actul prin care se publică în Monitorul Oficial decizia premierului de demitere a sa) aflăm ce are pe mână un secretar general al guvernului. Foarte, foarte multă putere. Dacă e să ne luăm după incidentul care duce la imposibilitatea demiterii sale, am spune că mai multă decât a şefului de guvern. Aceştia sunt vătafii instituţiilor publice din România, cei care ştiu tot ce mişcă, care cunosc toate chichiţele şi care sunt răsplătiţi corespunzător de stăpânii care-i pun acolo şi cărora le oferă accesul şi controlul absolut asupra instituţiilor statului.
Pe lângă funcţia de la SGG, Busuioc este membru în cinci consilii de administraţie la stat, deşi legea i-ar permite să facă parte din maximum trei.
Busuioc este ordonatorul principal de credite pentru aparatul de lucru al Guvernului, precum si pentru institutiile publice si organele de specialitate ale administratiei publice centrale din subordinea Guvernului si din subordinea, respectiv coordonarea prim-ministrului. Secretariatul General al Guvernului are rolul de a asigura derularea operatiunilor tehnice aferente actelor de guvernare, rezolvarea problemelor organizatorice, juridice, economice si tehnice ale activitatii Guvernului si a prim-ministrului, reprezentarea Guvernului si a prim-ministrului in fata instantelor judecatoresti.
Planurile premierului Sorin Grindeanu au fost date peste cap de refuzul lui Busuioc de a contrasemna ordinul premierului Grindeanu prin care dispunea eliberarea din functie. Potrivit legislatiei in vigoare, nu poate fi publicata in Monitorul Oficial nicio decizie a premierului sau act normativ, fara semnatura secretarului general al Guvernului.
În conferinţa de joi seară, de la Guvern, Grindeanu a fost foarte reţinut atunci când a fost solicitat să confirme informaţia privind demiterea lui Busuioc şi înlocuirea lui cu Victor Ponta. Grindeanu a îndemnat permanent presa să citească Monitorul Oficial.
Busuioc refuză sa-si contrasemneze demiterea pentru ca aceasta să poată fi publicata in Monitorul Oficial, dat fiind faptul ca institutia se afla in subordinea SGG. Mai mult, Busuioc ar fi primit ordin de la presedintele PSD Liviu Dragnea sa blocheze absolut orice activitate a lui Grindeanu si sa refuze sa semneze orice ar vrea premierul sa trimita la Monitor, scrie ziare.com.
Legea de functionare a Monitorului Oficial prevede:
(1) Actele care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I si Partea a II-a, se inainteaza Secretariatului General al Guvernului pe suport hartie, in copie certificata, de catre autoritatile emitente, sub semnatura conducatorului acestora sau a loctiitorului sau, si pot fi transmise si prin e-mail, in fisier electronic certificat prin semnatura electronica de catre emitenti. (2) Secretariatul General al Guvernului transmite Regiei Autonome 'Monitorul Oficial', spre publicare, actele prevazute la alin. (1) ".
Cum a ajuns Busuioc la SGG
Busioc a fost numit secretar general al Guvernului, in ianuarie, imediat dupa învestirea lui Grindeanu în funcţia de premier. Numirea lui Busuioc a fost prima decizie a lui Grindeanu in calitate de premier.
In aprilie, Mihai Busuioc a fost numit membru in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, fiind propus de catre statul roman, prin Ministerul Energiei.
El a fost implicat şi în scandalul OUG 13, fiind audiat la DNA pentru a afla cum a trimis spre publicare o ordonanţă care nu avea toate avizele necesare.
Mihai Busuioc a fost secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in perioada in care Liviu Dragnea conducea aceasta institutie.
In 2014 cand a fost numit la Ministerul Dezvoltarii, EVZ scria ca Busuioc a fost omul de incredere al lui Vasile Blaga, membru al PDL sectorul 4 si fostul sef al Oficiului de Cadastru din vremea Elenei Udrea, fiind implicat in multe afaceri cu retrocedari din Bucuresti si din Romania.
In mai 2012, fostul premier Victor Ponta l-a demis pe Busuioc de la sefia Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.
Potrivit declaratiei de avere , Busuioc este membru in cinci Consilii de Administratie: ANOFM, ANL, Romarm, UM Plopeni si CNI. Pentru ca legea nu-i permite sa fie membru in mai mult de trei consilii de administratie/supraveghere, ar trebui sa renunte la unele dintre acestea. Functia din CS al OMV Petrom ar fi a sasea, scrie Hotnews.ro.
La numirea sa în guvernul Grindeanu, presa remarca resursele pe care le deţine şi că are nu mai putin de 6 surse anuale de venit: salariul de la MDRAP si alte cinci indemniztaii incasate pe baza calitatii de membru in cinci consilii de administratie.
Nu aceasta suma este impresionanata, ci economiile pe care le-a facut Busuioc desi a lucrat toata viata la stat. Tot in declaratia de avere, acesta a completat sumele pe care le are in depozite, conturi sau fonduri de investitii. Busuioc are 10 conturi, in lei, euro si dolari, totalul fiind de aproximativ 310.000 de euro! Mai mult, secretarul general al Guvernuluii a acordat si doua imprumuturi unor persoane fizice, suma fiind de 27.000 de euro. De mentionat si ca Busuioc nu are datorii la banci.
Secretarul general al Guvernului are un rol extrem de important, fiind practic o umbra a premierului. În cazul său, s-a dovedit, însă, că a fost umbra lui Dragnea în guvernul pe care liderul PSD şi l-a dorit a fi unul de marionete.
In razboiul cu Dragnea, Grindeanu s-a impiedicat de Busuioc, secretarul Guvernului
Premierul Grindeanu nu a reusit nici pana la aceasta ora sa-l schimbe pe Secretarul General al Guvernului din functie, desi in cursul serii de joi invita jurnalistii sa urmarasca Monitorul Oficial pentru a afla dacă Ponta va fi numit în locul său.
Potrivit mai multor surse, Mihai Busuioc a refuzat sa contrasemneze ordinul premierului Grindeanu prin care dispunea eliberarea din functie. In absenta semnaturii sale, cei de la Monitorul Oficial au refuzat la randul lor sa publice actul de eliberare din functie, conform HotNews.
Sefa MOF, Adriana Costescu, ar fi invocat articolul trei din legea de functioare a Regiei, articol care prevede ca Monitorul Oficial “funcţionează sub autoritatea Guvernului României, exercitată prin Secretariatul General al Guvernului”.
Desi pare absurd, premierul Grindeanu nu poate trimite direct ordinul spre publicare in Monitorul Oficial, ci prin intermediul Sercretarului General al Guvernului. Daca acesta refuza sa contrasemneze, nici un act nu poate intra in vigoare cata vreme nu este publicat in MOF. De aseara si pana la ora difuzarii acestei stiri, premierul Grindeanu nu a gasit nici o solutie legala pentru schimbarea lui Mihai Busuioc de la sefia SGG.
Mai mult, Busuioc le-ar fi dat asigurari ministrilor apropiati de Liviu Dragnea, cum ar fi, de pilda, Carmen Dan, ca nu vor fi schimbati din functie deoarece nu va contrasemna ordinele de demitere. Ministrul de interne a iesit vineri dimineata intr-o conferinta de presa, unde si-a prezentat un fel de bilant, convisa probabil ca urma sa fie schimbata.
Pe langa legea de functionare a MOF, oamenii lui Dragnea ar mai fi invocat in legea 90/ 2001 privind organizarea si functionarea guvernului si HG 561/ 2009 (regulamentul privind procedurile guvernului pentru elaborarea, avizarea, prezentarea proiectelor de acte normative in vederea adoptarii). In consecinta, Victor Ponta nu-si poate lua postul in primire iar in acest moment toate planurile lui Grindeanu par date peste cap. Ponta s-ar fi intalnit aseara cu Grindeanu, insa, potrivit HotNews. cei doi n-ar fi gasit nici o solutie pana la aceasta ora pentru a depasi blocajul.