Negocieri tensionate în coaliție. PSD și PNL nu se înțeleg pe Transporturi, UDMR pleacă trântind ușa

Redactia | 19.05.2023

Formarea noului guvern ridică probleme în coaliție, PSD nu renunță la Transporturi, iar PNL vrea Dezvoltarea de la UDMR, care a părăsit negocierile. Tensiunea crește.

Pe aceeași temă

Liderii coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR au discutat joi despre reducerea numărului de ministere de la 20 la 18, condiții în care UDMR ar putea rămâne cu două ministere față de trei, câte are acum.

În acest scenariu, Ministerul Economiei ar urma să se comaseze cu Ministerul Turismului și Antreprenoriatului.

Pe de altă parte, PSD nu renunță la Transporturi, care, dacă s-ar respecta protocolul, ar reveni PNL. În compensație, PNL a cerut Dezvoltarea, minister care aparține UDMR, dar pe care Kelemen Hunor nu vrea să-l cedeze. În fața insistențelor PNL, Uniunea a plecat joi de la negocieri.

 Cu toate acestea, UDMR nu ar  vrea să părăsească coaliţia de guvernare, fiind chiar de acord cu comasarea Ministerului Sportului cu un alt minister, dar nu înţelege de ce nu poate continua să deţină Ministerul Dezvoltării, mai ales că nu este parte a acordului politic privind rotativa, semnat de PSD şi PNL, a declarat Antal Arpad, unul dintre liderii Uniunii.

„Noi nu suntem parte a acelui acord şi ni s-a spus "trebuie reduse ministerele". Am spus: „Am înţeles, susţinem şi acest lucru, să se reducă numărul de ministere, inclusiv un minister de la UDMR, Ministerul Sportului, să fie integrat într-un alt minister", a spus Antal Arpad.

”Şi această solicitare a venit în timp ce purtătorul de cuvânt al PNL declara că PNL nu doreşte să ia de la UDMR Ministerul Dezvoltării, ceea ce este cu atât mai ciudat. Nu ştiu ce se va întâmpla, vom vedea", a adăugat Antal Arpad.

Liderii PSD, PNL și UDMR trebuie să ajungă la un consens până săptămâna viitoare când premierul Nicolae Ciucă ar urma să demisioneze.

Numărul de ministere în Guvernul Ciolacu ar urma să fie unul redus față de actuala structură. În aceste condiții, fiecare dintre partide vrea să-și asigure portofolii de forță, cu mulți bani.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22