Pe aceeași temă
După prima rundă de discuții, liderii Coaliției reiau discuțiile marți după-amiază. Zgârciți în declarații, Dan Barna și Kelemen Hunor au anunțat, la finalul primei întâlniri, că partidele și-au pus opțiunile pe masă. În spatele ușilor închise, liderii din Coaliție și-au reproșat nemulțumirile legate de activitatea și colaborarea inter-ministerială și s-au amenințat reciproc cu părăsirea Coaliției. După terapia de grup de luni seară, Coaliția pare că se îndreaptă spre rezolvarea conflictului, iar USR-PLUS merge la discuții cu propunerea Ioana Mihăilă pentru Ministerul Sănătății.
La ora 16:00, liderii Coaliției au revenit la masa negocierilor, Dan Barna anunțând că la finalul discuțiilor se vor face declarații de presă privind concluziile celei de a doua zile de negociere.
Conform surselor citate de HotNews.ro USR-PLUS dorește semnarea unui protocol care să conțină câteva reguli de funcționare a Coaliției. În principal se propune ca evaluarea miniștrilor, inclusiv a premierului, să fie făcută în cadrul Coaliției.
O altă condiție cerută este să existe pe hârtie un program al reformelor care urmează să fie aplicate de Guvern și care să prevadă și termene bine definite de aplicarea acestora.
Cea de-a treia propunere vizează o centralizare a deciziilor Guvernului printr-o consultare săptămânală între premierul Florin Cîțu și vicepremierul Dan Barna.
O problemă o reprezintă cererea fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, care nu se vrea dus așa repede de la minister. După ce mai multe zile la rând a declarat că ar putea fi din nou propus la Sănătate, Voiculescu ia în calcul inclusiv să revină pe o funcție de consilier onorific, dacă nu ca secretar de stat. Deși colegii din PLUS sunt gata să îl susțină, cei din USR nu sunt încântați de această variantă care ar putea duce la noi tensiuni cu partenerii de guvernare.
De asemenea, printre solicitările celor din USR PLUS se regăsește și alegerea primarilor în două tururi, solicitare care, cel mai probabil, nu va fi acceptată de UDMR. De asemenea, aceștia vor cere proceduri legate de demiterea unui ministru.
De partea cealaltă, liberalii sunt de acord cu reformele propuse de USR PLUS care sunt cuprinse și în programul de guvernare. Alte puncte cerute de USR PLUS, precum primari în două tururi, nu sunt acceptate, mai ales că ar putea duce la un conflict cu UDMR. PNL respinge categoric orice reguli de funcționare a Coaliției care încalcă dreptul constituțional al premierului de a demite miniștri.