Negocierile dintre Consiliu și PE pentru numirea șefului Parchetului UE s-au încheiat indecis.

Laurentiu Gheorghe | 20.03.2019

În cadrul primei runde negocieri între Parlamentul European și Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-șef al Parchetului UE nu s-a atins consensul, urmând ca discuțiile să continue.

Pe aceeași temă

UPDATE: Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a explicat, pe Facebook, cum a decurs prima rundă de negocieri dintre Parlamentul European şi Consiliul UE pentru şefia Parchetului European, discuţii încheiate fără un rezultat clar.

„Tocmai s-a încheiat prima rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea primului procuror-şef al Uniunii Europene. Ce s-a întâmplat la negocieri? Atât Parlamentul European, cât şi Consiliul UE şi-au prezentat poziţiile. Consiliul a fost astăzi în defensivă, Delegaţia Parlamentului European a spus foarte clar că în Parlament a existat o procedură publică, transparentă şi democratică de audiere şi de stabilire a poziţiei Parlamentului, în timp ce în Consiliu nu a existat o astfel de procedură.

Reprezentanţii Parlamentului au întrebat reprezentanţii Consiliului dacă au invitat candidaţii la dialog. De asemenea, reprezentanţii Parlamentului European au cerut clarificări legate de acel vot intermediar dat în Reuniunea ambasadorilor la UE care s-a desfăşurat în condiţii de totală netransparenţă. Nu ştim nici până astăzi ce s-a votat şi ce mandate de negociere au fost.

În plus, Parlamentul European doreşte ca la negocierile viitoare să invităm şi comitetul de selecţie format din experţi independenţi care, în prima etapă, a pus candidatul român pe primul loc pentru această poziţie. Consiliul este deocamdată împotriva acestei invitaţii a comitetului. Noi vrem să ţinem cât mai mult cont de poziţia experţilor şi vrem o decizie fundamentată. Delegaţia Parlamentului European a fost condusă astăzi de europarlamentarul Claude Moraes şi au mai participat europarlamentarii Ingeborg Grässle şi Judith Sargentini.

Delegaţia Consiliului a fost condusă de Finlanda şi au mai participat Portugalia şi Croaţia“, a scris Siegfried Mureşan pe Facebook.

Echipa de negociatori a Parlamentului European, formata din Ingeborg Grassle si Claude Moraes - sefii comisiilor LIBE si CONT, care i-au audiat pe candidati - si Judith Sargentini, a mers cu un mandat fara echivoc: Laura Codruta Kovesi, candidat unic.

Consiliul a dat si el un vot initial, in urma caruia a prezentat o ierarhizare a celor trei candidati, candidatul francez, Jean - Francois Bohnert, fiind primul pozitionat.

Urmatoarea negociere va fi in 27 martie, potrivit agendei propuse de Consiliu.

Desfășurarea procedurii

În 8 martie, președintele PE, Antonio Tajani, a anuntat oficial guvernul roman, detinatorul presedintiei Consiliului UE, ca Laura Codruta Kovesi este candidatul Parlamentului European pentru a fi procuror-sef european si are toate calitățile necesare pentru a face o treaba buna.

Presedintele PE a publicat acest mesaj pe contul de Twitter, atasand si scrisoarea catre George Ciamba, ministrul Afacerilor Europene, in care il anunta pe oficialul roman de optiunea PE pentru Kovesi.

Parlamentul European a desemnat in echipa de negociere pentru procurorul sef al UE trei europarlamentari - Ingeborg Grassle si Claude Moraes, sefii Comsiilor LIBE si CONT, care i-au audiat pe candidati, si Judith Sargentini.

In schimb, Consiliul a dat si el un vot initial, in urma caruia a prezentat o ierarhizare a celor trei candidati - candidatul francez, Jean - Francois Bohnert, cu 50 de puncte, urmat de candidatul roman si candidatul german, Andres Ritter, cu cate 29 de puncte fiecare. Fiecare ambasador la UE a acordat astfel un numar de puncte fiecarui candidat (3 puncte - locul 1; doua puncte - locul 2; un punct - locul 3) . Clasamentul a fost realizat pe baza numarului total de puncte adunat de fiecare candidat.

Votul din COREPER, insa, unde optiunile se fac in urma unor negocieri diplomatice, ambasadorii a 22 de state membre fiind cei care voteaza, nu a fost anuntat ca unul final, ci indicativ. E de asteptat, asadar, un nou vot, in urma caruia Consiliul sa puna pe masa negocierilor optiunea lui ferma.

In numele Consiliului UE au negociat reprezentantii Finlandei, Croatiei si Portugaliei, urmatoarele presedintii ale Consiliului care nu au candidati pentru aceasta importanta functie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22