Pe aceeași temă
Întâlnirea acestora cu președintele Klaus Iohannis a avut loc joi dimineața.
USR-PLUS ar agreea propunerea PNL de premier în persoana lui Florin Cîțu, iar Kelemen Hunor a declarat că UDMR l-ar fi votat și anul trecut dacă acesta nu s-ar fi retras.
Deocamdată, nu s-ar fi discutat despre împărțirea portofoliilor și numele de miniștri care ar urma să le ocupe, deși în presă au apărut deja o serie de informații pe acest subiect, ci doar despre principiul ca guvernul să fie unul cât mai suplu și ce ar trebui să conțină programul de guvernare ce va fi convenit.
USR-PLUS este cel care insistă ca înainte de împărțirea funcțiilor să se stabilească prioritățile și principiile viitorului guvern.
”Referitor la programul de guvernare, s-a convenit ca propunerile fiecărui partid să fie agreate de toate formațiunile membre ale coaliției. Ceea ce nu va fi agreat de toată lumea, nu se va regăsi în programul de guvernare final”, au declarat surse citate de g4 media.
Discuțiile de joi fac parte din rundele neoficiale ale întâlnirilor cu partidele care vor forma coaliția de guvernare și care se vor derula joi și vineri.
„Astăzi dimineață, în prezența președintelui statului am avut o discuție informală cu președinții PNL și USR, Ludovic Orban și Dan Barna, respectiv cu președintele executiv PLUS, Dragoș Tudorache. Concluzia întâlnirii este că sâmbătă vom iniția discuțiile oficiale între cele trei partide – PNL, USR-PLUS și UDMR – în vederea formării unei majorități parlamentare și a guvernării comune”, a anunțat Kelemen Hunor, citat de Mediafax.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat miercuri că aceste discuţii se vor purta cu USR-PLUS, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor. Negocierile vor fi purtate de o echipă condusă de Orban şi de premierul propus de liberali, Florin Cîţu. De fapt, vor fi trei echipe de negociere: una pentru guvern, o a doua pentru programul de guvernare și a treia echipă pentru Parlament.
PNL va avea funția de premier, situație în care USR-PLUS și UDMR ar solicita șefia Senatului și a Camerei Deputaților, ceea ce ar putea da naștere la diverse neînțelegeri cu PNL, care a decis în ședința BPN de miercuri să-l susțină pe Ludovic Orban pentru conducerea Camerei Deputaților, în compensație cu pierderea funcției de premier, dar și pentru că este șeful partidului.
Consultările oficiale ale președintelui Iohannis cu partidele vor avea loc săptămâna viitoare, luni, iar la finalul acestora Florin Cîțu va fi desemnat oficial drept candidat la funcția de prim-ministru.
Tot joi, PSD are o întâlnire a Biroului Politic în care va fi decisă strategia de viitor și modul în care se va raporta partidul la consultările de la Cotroceni. PSD insistă în continuare cu Alexandru Rafila pentru funcția de premier, deși are cu cine să facă o majoritate parlemantară, așa cum cere Constituția.