Pe aceeași temă
Demiterea lui Negrițoiu a fost făcută uitată jumătate de an - în ciuda unui raport consistent al comisiilor economice și de buget finanțe ale celor două Camere după criza polițelor RCA.
Până când Liviu Dragnea l-a amenințat cu demiterea - anunțată pentru după sărbătorile de Paște, atât pentru el cât și pentru întreaga conducere a ASF - pentru modul în care a gestionat situația creată de NN Pensii Private.
Dragnea a sugerat că Negrițoiu nu doar că ar fi fost complice dar că, mai mult, s-ar fi aflat la baza dezinformării potrivit căreia guvernul ar fi avut în intenție naționalizarea pensiilor private. Dragnea făcea trimitere inclusiv la calitatea lui Negrițoiu de fost președinte al ING Bank; adică banca din care a fost înființat fondul de pensii private.
- Negrițou nu este ușor de schimbat: demiterea sa fără probarea unui management defectuos costă statul 104 000 euro
Parlamentarii au aflat încă din octombrie trecut că, dacă il dau afara, Negtritoiu are dreptul la 8 salarii compensatorii. Presedintele ASF are un salariu de 13.000 de euro lunar, iar cele opt salarii compensatorii la care are dreptul prin contract în cazul demiterii sale nejustificate ar insuma 104.000 euro.
Acesta este și motivul pentru care Tăriceanu spune că demiterea sa nu are legătură cu scandalul NN Pensii private în ciuda evidenței și a amenințării lansate săptămâna trecută de Dragnea la oră de vârf. Pentru demiterea lui Negrițoiu trebuie făcut uitat exact scandalul de la care a pornit inițiativa demiterii sale.
”Raportul facut de Comisii nu are nicio legatura cu incidentul care mie mi se pare intr-adevar foarte grav generat de compania de asigurari care functioneaza pe pilonul II de pensii fata de care Autoritatea a luat, cel putin asa consider eu, masurile care se impuneau in fata unei actiuni de dezinformare grava cu efecte extrem de negative nu numai asupra celor care sunt participanti in pilonul II de pensii, dar cu reverberatii foarte largi in toata zona economica. Deci nu au legatura una cu alta, deci trebuie tratate complet separat”, a declarat presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, la finalul sedintei BPR, citat de PRO TV.
Intrebat daca este nevoie de o analiza in cadrul comisiilor parlamentare in ceea ce priveste scandalul pensiilor private, Tariceanu a negat.
”Nu cred ca trebuie un alt raport din moment ce autoritatea a luat masurile cel putin pe subiectul de care vorbeam, a luat masurile care sunt prevazute de regulamentul de functionare al ASF”, a mai spus Tariceanu.
Iată de ce și Negrițoiu susține cu abilitate teza de mai jos care denotă că nu a comis niciun management defectuos la conducerea instituției. El a reacționat luni, imediat după expirarea ultimatumului dat de Dragnea, de la izbucnirea scandalului și a explicat într-un comunicat de presă cum stau lucrurile și de ce anume nu putea fi el la originea lansării informației, așa cum a insinuat Dragnea.
De asemenea, el răspunde și acuzațiilor care i-au fost aduse de Dragnea:
”Iar în legătura cu afirmaţia, apărută într-o declaraţie politică, potrivit căreia eu aş fi avut un interes să transmit „informaţii" şi să susţin participarea unei entităţi supravegheate în dezbaterea politică, ea este subiectivă şi contradictorie. Eu nu aveam ce informaţii să furnizez, pentru simplu motiv că aceste informaţii nu există, aşa cum nu au existat discuţii, consultări sau opinii oficiale cu privire la acest subiect. În cei peste 10 ani numai în serviciul public, am învăţat ce înseamnă regulile de protecţie a informaţiilor profesionale şi organizarea instituţională a protecţiei documentelor şi a datelor. Am introdus la ASF Codul de conduită şi am reglementat conflictele de interese şi dialogul cu entităţile supravegheate. Toate întâlnirile în interes de serviciu se consemnează în minute de şedinţă, iar intâlnirile „particulare”, care generează potenţiale conflicte de interese, sunt evitate cu stricteţe. Aceste reguli nu sunt numai pe hârtie, ci se şi implementează. Iar eu sunt primul care trebuie sa dau un exemplu.
Parlamentul are însă competenţa, potrivit legii de organizare a ASF, să efectueze investigaţii cu privire la îndeplinirea misiunii noastre sub toate aspectele”, spune Mișu Negrițoiu în finalul comunicatului.
- Birourile permanente întrunite pentru discutarea unui raport de demitere a lui Negrițoiu din octombrie 2016
Revocarea a ajuns in discutie din cauza modului in care ASF a gestionat criza de pe piata RCA din 2016.
Raportul prin care se cere revocarea lui Misu Negritoiu a fost intocmit in octombrie 2016 de catre comisiile economice si de buget-finante ale Camerei Deputatilor si Senatului.
Membrii comisiilor ”au constatat ca presedintele ASF, Misu Negritoiu, nu si-a indeplinit obligatiile legale pe care domnia sa le avea in exercitarea mandatului, motiv pentru care au hotarat, cu unanimitate de voturi, sa supuna spre dezbatere, in sedinta comuna a celor patru comisii, propunerea de revocare a domnului Negritoiu Misu din functia de presedinte al ASF (...) In urma analizarii propunerii de revocare a domnului Negritoiu Misu din functia de presedinte al ASF, membrii celor patru comisii au constatat ca reputatia domnului Negritoiu Misu, presedintele ASF, este iremediabil afectata de imaginea nefavorabila creata in piata de asigurari”, se ararta in raportul comisiilor, prin care se inainteaza plenului reunit al Camerei Deputatilor si Senatului propunerea de revocare a lui Misu Negritoiu din functie.
Potrivit raportului, Misu Negritoiu nu mai indeplineste conditiile prevazute in legea de functionare a ASF, motiv pentru care comisiile parlamentare au hotarat, cu majoritate de voturi (o abtinere si un vot neexprimat al unui parlamentar aflat in conflict de interese) sa inainteze plenului reunit al Camerei Deputatilor si Senatului propunerea de revocare a lui Negritoiu din functia de presedinte al ASF, membru executiv al Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara.
Dupa discutarea in Birourile Permanente reunite, raportul va fi supus votului plenului, in urma caruia Misu Negritoiu si-ar putea pierde functia. Sedinta BPR este programata la ora 14.30.
Patru comisii din Senat si Camera Deputatilor, reunite intr-o sedinta comuna in octombrie 2016, au votat in unanimitate revocarea din functie a presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, iar presedintele Comisiei Economice a Camerei Deputatilor, deputatul PSD Mihai Tudose, a anuntat demararea efectiva a procedurii de demitere. Cu toate acestea, Negrițoiu a rămas în funcție.
- ASF a amendat NN Pensii cu 1% din capitalul social. Directorul, lăsat fără autorizație
comunicatul integral al ASF, emis după conferința de presă a lui Ion Giurescu, aici
Nu este cea mai mare amendă din istoria ASF, cea mai mare amendă fiind aplicată tot NN în urmă cu câțiva ani (adică ING Pensii din care s-a contituit NN), de 360 000 de euro, a spus Ion Giurescu, într-o conferință de presă organizată joi la sediul Autorității.
De asemenea, ASF a amendat-o cu amendă personală de 100 000 de lei pe directorul Raluca Țintoiu - directorul general al NN Pensii și asigurări de viață, care a emis comunicatul prin care-și avertiza contributorii de riscul naționalizării fondului - și cu retragerea autorizației.
Pedepsit va fi și Radu Crăciun, cel de la care a pornit totul: cu un control pe care ASF îl va demara în curând la BCR
Directorul general al BCR Radu Crăciun a fost cel care a publicat avertismentul privind intențiile guvernului de a naționaliza fondul de pensii.
Opinia sa a fost preluată de prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu - care a spus că a ”verificat” informația dintr-o sursă din interiorul PSD - și care a făcut-o virală.
Apoi NN pensii private a lansat comunicatul către clienții săi în care le cerea să urmărească cu atenție evoluțiile de pe piață, o formulă voalată de atenționare asupra celor lansate în planul public cu privrie la viitorul pensiei lor private.
- ·Din ordinul lui Dragnea a fost sancționat NN și va fi schimbată întreaga conducere a ASF. Va sesiza și guvernul olandez
Dragnea acuza ca exista un plan de decredibilizare a Guvernului, astfel incat CE sa declanseze procedura de deficit excesiv. Dragnea l-a amenintat pe Misu Negritoiu, seful ASF, cu demiterea si a atacat compania olandeza care gestioneaza Pilonul II de pensii.
Sancțiunea ASF se produce după ce miercuri seara liderul PSD Liviu Dragnea a declarat la Antena 3 că va demara procedura de schimbare a întregii conduceri a ASF pentru complicitate cu NN (șeful ASF, Mișu Negrițoiu a fost directorul băncii care a înființat fondul de pensii) și că va cere sancționarea NN.
În urmă cu o zi, premierul Grindeanu a spus că nu intenționează să ceară pedepsirea NN pensii private după ce ministrul de Finanțe a atenționat că informația lansată de fond către clienții săi, privind intenția guvernului de a naționaliza fondul de pensii private, este total falsă.
La Antena 3, Liviu Dragnea, șeful de facto al guvernului, a tunat și fulgerat împotriva NN pensii private, a ”multinaționalelor care fac miliarde în România” , împotriva șefului ASF Mișu Negrițoiu, sugerând complicitatea acestuia cu NN pensii pentru că Negrițoiu a fost director al ING Bank (care a fondat NN pensii), anunțând inclusiv intenția de a demara procedurile de schimbare a întregii conduceri a ASF după sărbătorile de Paște. ASF este autoritatea financiară menită a cenzura demersurile NN. Dragnea a mers până acolo încât a spus că va contacta chiar guvernul olandez pentru a se plânge de prestația NN.
Liderul PSD nu a vrut sa spuna cine sunt cei care ticluiesc acest plan, dar a rabufnit din nou impotriva companiilor straine si multinationalelor.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri seara ca exista un plan pentru a decredibiliza Guvernul Grindeanu, pentru a forta Comisia Europeana sa declanseze o procedura de deficit excesiva pe prognoza.
"O sa va spun ceva ce nu s-a mai spus in spatiul public si domnul Viorel Stefan poate sa va confirme. Exista un plan pentru a decredibiliza Guvernul nostru care a fost alimentat cu faptul ca nu o sa avem venituri pentru Legea salarizarii, ca nu o sa putem sa facem veniturile pe care le-am prognozat, ca nu o sa avem cresterea economica prognozata si acest scandal cu pensiile pentru a genera in Comisia Europeana ceva nemaiauzit, nemaiintalnit, neprevazut in Tratat si anume pentru a forta Comsia Europeana sa declanseze o procedura de deficit excesiv pe prognoza, adica sa nu astepte sfarsitul anului si sa spuna de acum 'declansam procedura de deficit excesiv, pentru ca noi credem, dupa toate semnalele care vin din spatiul public din Romania, ca Guvernul nu va realiza tinta de deficit'", a afirmat Liviu Dragnea la Antena 3.
Liderul PSD a mai spus ca acesta este "de fapt planul, este un plan complex, urat, cu care o sa se bata".
Intrebat cine ar sta in spatele acestui plan, liderul PSD a evitat sa raspunda concret.
"Nu vreau sa ma lansez in supozitii, dar le transmit celor care ticluiesc planul asta ca daca-l continua o sa discutam si mai deschis. Si vorbim la cel mai inalt nivel, adica sa nu credem ca vorbim de nivelul doi sau trei", a spus Dragnea.
La randul sau, ministrul de Finante, Viorel Stefan, a spus ca realizarea acestui plan ar putea avea drept consecinta blocarea fondurilor europene pentru Romania.
"Acesta ar fi cel mai grav lucru care s-ar putea intampla", a precizat Stefan.
Liviu Dragnea a mai spus ca nu s-a pus niciodata problema nationalizarii fondului de pensii private si ca totul este un zvon lansat de Misu Negritoiu, seful ASF, si de catre ING.
"Ceea ce a facut aceasta companie de asigurari olandeza ING putea sa faca intr-o colonia si nu intr-o tara ca Romania. Nu poti sa generezi un asa scandal din nimic. ASF-ul sa ii sanctioneze foarte dur", a declarat Dragnea.
Seful PSD spune ca au fost demerate procedurile parlamentare pentru demiterea intregii conduceri a ASF.
Dragnea a reluat in acest context acuzatiile catre ING si multinationale ca si-au instigat angajatii si i-a trimis la proteste.
- Fondul de pensii NN, cel mai mare administrator de fonduri de pensie privata din tara noastră și-a avertizat clienții să fie atneți la discuțiile despre o posibilă naționalizare a acestor fonduri
Informarea clientilor NN Pensii - parte a grupului ING - vine in contextul in care au existat discutii publice, in ultimele saptamani, despre varianta nationalizarii, care sa ajute la acoperirea cheltuielilor publice si reducerea deficitului bugetar.
"In ultimele saptamani, au existat discutii in spatiul public, cu privire la o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private.
Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influentate de decizii politice precum inghetarea valorii procentului din venitul brut aferent contributiei la fondul de pensii, blocarea partiala sau integrala a virarii acestei contributii sau nationalizarea sumelor acumulate pana acum in conturile viitorilor pensionari.
De aceea, este important sa urmaresti permanent ce se intampla cu pensia ta si sa te implici activ in demersurile de economisire suplimentara pentru un trai decent la batranete.
Speram ca aceste detalii sa contribuie la o mai buna informare despre pensia ta viitoare. In eventualitatea unor masuri care ar afecta pensia administrata privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apara dreptul tau la proprietate asupra acestor bani", transmite compania, potrivit scrisorii trimise clientilor.
De asemenea, NN Pensii isi asigura clientii ca ii va tine la curent cu informatii despre evolutii care le pot afecta viitoarea pensie.
Pe 1 aprilie, deputatul PNL Catalin Predoiu spunea ca Guvernul Grindeanu ar putea lua in calcul nationalizarea pensiilor private pentru acoperirea gaurilor din buget, ceea ce ar avea consecinte "dramatice" pentru milioane de romani.
"Denunt un asasinat financiar cu autor... cunoscut! In culisele Guvernului Grindeanu-Dragnea se discuta din ce in ce mai apasat de nationalizarea pensiilor private pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar. Consecintele pentru milioane de romani ar fi dramatice", a sustinut Predoiu, pe pagina sa de Facebook.
Acesta a precizat ca, "daca pilonul II se confisca, atunci pensia medie va mai reprezenta doar 17% din salariul mediu pe economie. Adica in momentul de fata ar trebui sa traiti cu o pensie de 532 lei!".
Catalin Predoiu a facut trimitere la un articol publicat de Ziarul Financiar, in care Radu Craciun, seful BCR Pensii, afirma ca "nationalizarea fondurilor de pensii private din Ungaria si Polonia a dus la pierderi certe" si le cere "decidentilor romani sa stea departe de iluzia solutiilor pe termen scurt, care produc daune ireparabile pe termen lung pentru cei care, prin impozitele pe care le platesc, fac tara sa mearga".
"Aberatie mai mare ca aceasta nu am auzit"
In replica, ministrul de Finante, Viorel Stefan, a catalogat declaratiile lui Predoiu drept o "aberatie": "Aberatie mai mare ca aceasta nu am auzit. Dimpotriva, si eu am transmis mesaje in acest sens, fondul public de pensii, Pilonul I, este intr-un proces de consolidare. Deci, sarcina de transfer dinspre bugetul de stat catre pilonul public de pensii este una in scadere. Deci, este un semnal foarte bun, evolutiile sunt foarte bune, deci nu exista absolut nicio ratiune ca sa vorbim despre nationalizarea Pilonului II", spunea ministrul, pe 3 aprilie, citat de Digi 24.
Intr-un interviu acordat recent Ziare.com, fostul secretar de stat in Ministerul Finantelor Gabriel Biris a atras atentia asupra bombei cu ceas din sistemul de pensii: "peste numai vreo 15 ani tot ce se va strange din taxe si impozite va trebui sa se duca la pensii, nu vom mai plati nici salarii."
Din totalul de aproape 7 miliarde de euro active ale celor 6,8 milioane de contribuitori romani la Pilonul II de pensii obligatoriu, contributii incepute in anul 2007, NN detine active de aproximativ doua miliarde de euro - cea mai mare suma de pe piata.