Nehammer cere „sprijin total” pentru protejarea frontierelor externe și se opune extinderii Schengen

L. G. | 23.01.2023

Înaintea vizitei în Bulgaria, cancelarul austriac, Karl Nehammer, a declrat că „atât timp cât Schengen nu funționează” Austria se opune extinderii și a cerut sprijin pentru protejarea frontierelor externe.

Pe aceeași temă

Cancelarul austriac Nehammer, împreună cu ministrul de Interne, efectuează luni o vizită în Bulgaria a pentru a vedea situația de la granița cu Turcia. El a declarat că Sofia are nevoie „de un sprijin rapid şi serios pentru protejarea frontierei exterioare spre Turcia”, relatează agenția austriacă de presă APA, citată de Rador.

Austria își menține veto-ul față de includerea României și Bulgariei în Spațiul Schengen până când „situația se va schimba radical” a spus Nehammer: „Atâta vreme cât spaţiul Schengen nu funcţionează, iar Germania efectuează controale la frontieră în cazul altor ţări membre Schengen ca de exemplu Austria, nu putem lărgi acest spaţiu. În concluzie veto-ul Austriei faţă de Schengen rămâne în picioare până când situaţia se va schimba în mod radical.”

„Vizita mea de astăzi din Bulgaria este dedicată luptei comune împotriva imigrației ilegale. Austria este alături de Bulgaria în această privință. Trebuie să apăsăm pedala frânei pentru azil peste tot în Europa. Protejarea graniței externe trebuie să fie principala prioritate a Comisiei Europene”, a scris Nehammer pe Twitter, luni.

Într-o intervenție telefonică la Antena3, europarlamentarul Rareș Bogdan a spus că trebuie așteptat rezultatul alegerilor din 29 ianuarie din Austria pentru stabilirea unei strategii pentru aderarea la Schengen.

„România a făcut două gesturi importante, plus al treilea care a generat înțelegere cu Suedia. Vă amintiți săptămâna trecută, la Strasbourg, premierul Suediei a vorbit în favoarea extinderii Spațiului Schengen, de punerea pe ordinea de zi în mandatul suedez, adică până în iunie. (...) România nu poate risca o respingere încă o dată, așa că în momentul acesta trebuie să așteptăm rezultatul alegerilor din 29 ianuarie (care vor avea loc în Austria – n.r.) și abia după aceea să ne stabilim strategia”, a spus Rareș Bogdan.

În decembrie Austria a respins din cauza migraţiei ilegale aderarea la spaţiul Schengen a Bulgariei şi României. Doar Croaţia a aderat de la începutul acestui an – conform propunerii Comisiei Europene – la spaţiul de liberă circulație, Schengen.

Potrivit unei emisiuni difuzate înaintea vizitei, Nehammer a cerut „sprijin total pentru Bulgaria şi România şi, în sfârşit, acţiuni concrete din partea Comisiei Europene în vederea întăririi protecţiei frontierei exterioare. Bulgaria trebuie să ajungă în situaţia să aibă o protecţie a frontierei la fel de robustă cum este cea din Grecia. În acest scop trebuie puse la dispoziţie mijloacele necesare din bugetul UE.” A menţionat de asemenea că „trebuie să apăsăm şi mai mult pe frâna acordării de azil – nu doar în Austria, ci în întreaga Europă.” El a precizat că urmează să discute acest aspect şi cu preşedintele bulgar Rumen Radev în cadrul vizitei sale de la regiunea frontierei bulgaro-turce.

Până acum Comisia UE s-a eschivat de la a pune la dispoziţie fonduri pentru ziduri, garduri şi sârmă ghimpată, vrând doar să susţină infrastructura de la frontieră. În decembrie instituţia afirma că Bulgariei îi revine decizia de a stabili mijloacele prin care urmează să-şi apere frontierele. În momentul de faţă, Frontex este prezent în Bulgaria cu 137 de membri şi echipament.

Aurescu ridică problema Schengen în Consiliul Afaceri Externe al UE

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, înaintea primei reuniuni din acest an a șefilor diplomațiilor din statele membre UE, că, deși nu este pe agendă, va ridica problema aderării României la Schengen.

„Voi folosi oportunitatea, chiar dacă pe agenda Consiliului Afaceri Externe nu există acest subiect, ca să discut problema aderării României la Schengen. Vom continua demersurile pe această temă, pentru că este foarte important să menținem acest subiect în atenția partenerilor europeni”, a declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, înaintea reuniunii afacerilor externe din statele membre UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE) - care are ca temă principală pe agendă invazia Rusiei în Ucraina, cu participarea prin videoconferinţă a ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22