Pe aceeași temă
Protestele angajaților din sistemul sanitar față de scăderea veniturilor continuă, salariații de la spitalele de pneumoftiziologie protestând în stradă, atât la Iași cât și la București.
Câteva zeci de angajați ai Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală protestează și marți, în curtea spitalului, nemulțumiți că, odată cu reducerea sporurilor, le-au scăzut salariile cu până la 1.400 de lei. Și la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași aproape o sută de angajați au ieșit în fața unității având aceleași nemulțumiri, transmite News.ro.
Angajații acestor unități medicale spun că, deși lucrează în condiții de risc maxim, cu pacienți bolnavi de tuberculoză sau cu HIV/SIDA, sporurile le-au fost diminuate și au primit cu câteva sute de lei, chiar cu 1.400 de lei mai puțin la salariu.
Protestele spontane nu afectează activitatea din spitalele respective, însă salariații se declară deciși să continue acțiunile până la soluționarea problemei.
”Dacă nu ne dați, măcar nu ne luați”, scrie pe unele dintre afișele pe care le țin în mână angajații.
Guvernul a aprobat în urmă cu o săptămână regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaților din sistemul sanitar, care stabilește procente diferențiate în funcție de condițiile fiecărui loc de muncă, în condițiile în care Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar și de asistență socială la 30% din suma salariilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite. Ca urmare a deciziei Guvernului, acest nivel poate ajunge și până la 85%.
Măsura este contestată de către sindicaliștii din sănătate, care spun că pragul de 30% pe ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariați din sistem, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale, că prevederi ale Legii 153/2017 discriminează, în continuare, o parte importantă a lucrătorilor din sistemul sanitar (biologi, biochimiști, farmaciști, moașe, infirmieri, personal TESA) și de asistență socială, că Legea 153/2017 în forma publicată de Ministerul Sănătății aduce inclusiv pierderi de venituri pentru unii angajați din domeniu și că singurul argument invocat de guvernanți pentru blocarea solicitărilor SANITAS este lipsa resursei financiare.
Un medic brașovean, Dan Grigorescu, șeful secției de chirurgie plastică și reconstructivă de la Spitalul Județean de Urgență din Brașov, scrie, pe pagina sa de Facebook, că "nu mai au de trecut decât câteva zile până la explozia aproape atomică de frustrări și acuzații din sistemul de sănătate publică privind salariile nete care au scăzut multora, deși Guvernul le-a crescut tuturor. O himeră, ce mai..."
HotNews.ro, care transmite știrea reamintește că pe 15 aprilie, vor fi acordate primele salarii calculate după noua grilă din noua lege a salarizării. Medicii și asistenții medicali sunt pesimiști cu privire la veniturile lor viitoare, scriu jurnaliștii de la Honews.ro.
Postarea medicului Dan Grigorescu pe Facebook:
"Nu mai au de trecut decât câteva zile până la explozia aproape atomică de frustrări și acuzații din sistemul de sănătate publică privind salariile nete care au scăzut multora, deși Guvernul le-a crescut tuturor. O himeră, ce mai... (HIMÉRĂ, himere, s. f. - Închipuire fără temei, fantezie irealizabilă; iluzie, fantasmă - DEX)
Nu mai sunt decât câteva zile până când celor care se simt la adăpost de o astfel de „grozăvie” (adică medicii sau asistenții medicali) le vor fi mai mult decât evidente două adevăruri grave la modul absolut:
1. primul, că tot ceea ce au primit „în plus” nu e atât de mult pe cât se declamă în discursul guvernamental (asta pentru că nici lor nu li se dau decât drepturi „ciuntite”);
2. al doilea, că binele lor este clădit pe sacrificiul celorlalți membri ai echipei (infirmiere, brancardieri, farmaciști, biologi, chimiști, psihologi clinicieni, alături de care se vor regăsi chiar și anumite categorii de medici și asistenți medicali)!
În opinia mea, aceste nemulțumiri ale poporului din sănătatea publică (care vor avea legătură nu doar cu banii mai puțini primiți pentru aceeași muncă prestată, cât, mai ales, cu sentimentul că ești „prostit pe față”) vor determina proteste în cele mai diferite forme, cunoscute sau necunoscute, imaginabile sau neimaginabile.
Mai curând neimaginabile. Tot precum o himeră!
În acest caz, pentru conducători, himera se va întrupa din multele componente ale norodului sanitar, care sătul de minciuni, se va transforma în monstrul din mitologia antică greacă, cu cap de leu, cu corp de capră, cu aripi de pasăre de pradă și cu coadă de șarpe, și care va căpăta, în plus, o nouă caracteristică, născută din sentimentul de insuportabilitate socială: apetitul de guvernanți!
Și atunci să vedeți!"
Iulian Pope, prim-vicepreședintele Sanitas, spune că în ceea ce îi privește pe medici, "oamenii sunt nemulțumiți, vor fi categorii care probabil vor pierde la venituri", iar "la unele spitale, va fi o creștere salarială de doar 50 de lei pentru următorii 4 ani". El adaugă că aplicarea noii legi și a noilor sporuri creează "un întreg haos" în sistem.
Salariile medicilor și asistenților vor crește în luna martie cu procente cuprinse între 70% și 172%, față de nivelul din luna ianuarie, potrivit legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului medical din fondurile publice, anunțase, pe 8 februarie, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-o conferință de presă, la scurt timp după instalarea în funcție.
Sindicaliștii au anunțat că în 25 aprilie va fi organizat un miting la care sunt așteptați cel puțin 20.000 de oameni, iar după acest miting va urma greva generală.