New York Times: Un recent scandal de spionaj militar ruso-ucrainean impiedica Occidentul sa inarmeze Kievul

T.d. | 06.02.2015

Pe aceeași temă

Marcata de o relatie incordata si suspiciuni reciproce asupra implicarii pe teritoriul ucrainean prin metode obscure, legatura bilaterala Occident-Rusia se afla la cele mai inalte cote de presiune de la caderea regimurilor comuniste, in 1989. In timp ce luptele se intensifica in estul separatist al Ucrainei, cu Washington si Bruxelles in dilema inarmarii Kievului si o retorica rusa din ce in ce mai agresiva, Vestul incearca sa accelereze eforturile diplomatice in vederea solutionarii pasnice a sangerosului conflict din estul ucrainean, scrie cotidianul american New York Times. Totusi, situatia s-a agravat, miercuri, cand autoritatile de la Kiev au arestat un inalt ofiter suspectat de spionaj in favoarea Moscovei.

In ciuda faptului ca Statele Unite au furnizat armament aliatilor, in situatii similare de instabilitate – precum Afganistan sau Irak, legaturile Moscovei cu armata ucraineana si cu aparatul de securitate de la Kiev prezinta o provocare neobisnuita, puncteaza sursa citata.

Asa cum arata un oficial in Parlamentul de la Kiev, “sunt situatii in care nu putem spune unde se opreste influenta FSB (serviciul de securitate rusesc – n.r.) si incepe capacitatea noastra militara”.
 

Cartita ruseasca la Kiev

Miercuri, seful serviciului de securitate ucrainean, Valentin Nalivaicenko, a declarat intr-o conferinta de presa ca spionul ridicat de autoritati – Locotenent Colonelul Mihail Cornobai – se afla in centrul unei retele de spionaj in capitala Ucrainei. Cornobai a transmis secrete militara direct catre separatistii asa-numitei “Republici Populare Donetk”, acuza Nalivaicenko.

Amplitudinea retelei de spionaj rusesc se ridica la aproximativ 300 de oameni din serviciul militar, potrivit lui Dmitri Timciuc, un ofiter si membru in Parlament.

Arestarea lui Cornobai a adancit si mai mult atmosfera de neincredere de la Kiev. De altfel, incidentul de spionaj a intarit convingerea ca leadership-ul militar nu poate fi de incredere in privinta inarmarii de catre aliatii occidental, tocmai din cauza legaturilor cu armata si serviciul de securitate rusesti.

Potrivit lui Igor Kozi, un analist militar la Institutul pentru Cooperare Euro-Atlantica, un think-thank din Kiev, a subliniat ca arestarea lui Cornobai confirma cele mai submre suspiciuni privind conducerea armatei Ucrainei si a sugerat, de altfel, ca Moscova ar putea avea si alti agenti dubli, in pozitii si mai ridicate.
 

Berlinul refuza inarmarea Kievului

In acest context, principalul oponent occidental al unei inarmari a armatei Ucrainei se afla la Berlin, in persoana Cancelarului Angela Merkel.

Recent, dupa o intrevedere cu premierul maghiar Viktor Orban, Merkel a declarat explicit ca “Germania nu va sprijini Ucraina cu arme”, inainte de a puncta faptul ca Berlinul nu sustine o “rezolvare militara” a conflictului separatist din Estul Ucrainei.

Germania nu va sprijini Ucraina cu arme. Sunt ferm convinsă că acest conflict nu se poate rezolva militar”, a spus Merkel citată de Spiegel.

Totusi, din ce in ce mai multi analisti si experti se exprima pentru o implicare directa a Statelor Unite ale Americii in alimentarea Kievului cu armament si tehnica militara.
 

Armament letal pentru Ucraina

Totusi, publicatia britanica “The Guardian” a publicat o analiza a istoricului Timothy Garton Ash. Practic, profesorul de studii europene la Oxford acuza Kremlinul de propaganda agresiva si mincinoasa prin care incearca sa manipuleze atat populatia rusa, cat si minoritatile rusofone din Ucraina si Tarile Baltice.

Astfel, Garton Ash aduce in discutie necesitatea ca Washingtonul si statele occidentale, in special Marea Britanie si Germania, sa trimita armament letal la Kiev, pentru a sustine guvernul ucrainean in lupta impotriva separatistilor sustinuti de Moscova. Istoricul mai vorbeste si despre necesitatea ca Occidentul sa se implice prin capacitatile mass-media proprii pentru a combate propaganda Rusiei.

Titrat “Putin trebuie oprit. Si uneori doar armele pot opri armele”, articolul lui Timothy Garton Ash atrage atentia ca deja numarul oamenilor care au murit in conflictul din estul Ucrainei depaseste 5.000, iar 500.000 de persoane au fost dislocate din zonele afecatate de conflict. "Deci provocarea este de a scurta aceasta perioada si a opri haosul. Pentru a face acest lucru Ucraina are nevoie de arme defensive moderne, cu care sa contracareze armele ofensive moderne ale Rusiei", spune comentatorul The Guardian, potrivit sursei citate.
 

“Putin trebuie oprit”

La initiativa senatorului republican John McCain, Congresul SUA a adoptat un "Act de Sustinere a Libertatii Ucrainei", prin care America ar urma sa aloce fonduri pentru furnizarea de echipamente militare guvernului de la Kiev, arata sursa citata. Presedintele democrat Barack Obama mai trebuie sa decida momentul si consisenta acestor ajutoare.

Un raport efectuat de un grup de experti americani - printre care Ivo Daalder, fost ambasador al SUA la NATO, si Strobe Talbott, un expert veteran in problematica ruseasca - identifica echipamentul necesar Ucrainei: radarele contra-baterie, pentru a localiza rachetele cu raza lunga de actiune, vehicule aeriene fara pilot (UAV), aparatura electronica pentru contracararea UAV-urilor rusesti, capabilitati de comunicatii sigure, vehicule blindate Humvee si echipamente de sprijin medical.

In context, Garton Ash arata ca nu este cazul ca Vestul sa se teama ca, daca ofera Ucrainei armament, va devei tinta propagandei rusesti, pentru ca - sustine comentatorul britanic - deja insusi Putin se palnge ca armata Ucrainei "nu este o aramata, este o legiune straina, in acest caz, legiunea straina a NATO".

Analistul britanic nu scapa ocazia sa critice, insa, planul Inaltului Reprezentant pentru Politica Externa al UE, italianca Federica Mogherini, in relatia cu Rusia, plan pe care il catalogheaza drept "sah teribil de nerealist".

"Preocupata de Grecia si de eurozona, Europa lasa o noua Bosnie sa se produca chiar in curtea sa. Trezeste-te, Europa! Daca am invatat ceva din propria noastra istorie, Putin trebuie oprit", mai spune profesorul Timothy Garton Ash in The Guardian.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22