Nici polițiștii și nici sindicatele nu cred în majorările promise de Olguța și Grindeanu

Dora Vulcan | 06.03.2017

Sindicalistii din Politie vor picheta Ministerul Muncii pe 23 si 24 martie, iar in 25 martie vor organiza un mars de protest de la Ministerul de Interne pana la Guvern, a anuntat luni, presedintele Sindicatului National al Politistilor si al Personalului Contractual, Dumitru Coarna.

Pe aceeași temă

 

 

 

"Avem solicitare la Primaria Capitalei. Azi (luni - n.red.), la ora 15:00, suntem invitati acolo pentru a definitiva acele avizari. Avem pe 23 - 24 (martie) in fata Ministerului Muncii pichetare, iar in data de 25 (martie) miting de la Ministerul de Interne catre Guvern. Avem solicitari de la aproape 10.000 de membri in prezent care doresc sa participe la protest, nemultumiti de nerespectarea legii si de neaplicarea corecta a salarizarii in Ministerul de Interne", a spus Coarna, la inceputul discutiilor cu reprezentantii Ministerului Muncii privind proiectul Legii salarizarii unitare, citat de ziare.com.

 

 

 

Acesta a subliniat ca sindicatul nu a primit un draft al proiectului de lege si ca solicita respectarea prevederilor Hotararii de Guvern 1/2017, deoarece, in prezent, sporurile din MAI se raporteaza la salariul de baza din 2009.

 

 

 

"Informatiile noastre sunt din comunicare publica. Ministrul nu ne-a prezentat un draft la acel vestit proiect. Noi discutam pe doua paliere. Odata din reglementare si, elementul doi, din aplicare. In reglementare noi solicitam sa se respecte prevederile Hotararii de Guvern nr. 1 din 2017, care majoreaza salariul minim brut, de la 1.250 la 1.450 lei, dar sporurile pe baza de pontaj, de exemplu la personalul auxiliar din MAI, se raporteaza la salariul de baza din 2009, adica 600, 700, 800 lei, in functie de cat a avut fiecare in acel moment. Deci degeaba majorezi salariul de baza minim brut, daca eu ma raportez la decembrie 2009. Practic, norma este golita de continut. Nu produce efecte. Omul, in fapt, castiga aceiasi bani, nu castiga nimic in plus, castiga doar ei imagine", a explicat Dumitru Coarna.

 

 

 

 

Liderul de sindicat: in Politie nu se mareste absolut nimic

 

 

 

"Ultima majorare clara, tehnica, in Politie, a fost in 2008. Aproximativ 40.000 de oameni ar beneficia, inclusiv personal auxiliar, jandarmi, pompieri, undeva la 40.000 - 50.000 din MAI. Impactul bugetar nu l-am calculat inca. La Sanatate au schimbat datele de referinta, adica nu se mai aplica la decembrie 2009, ci la februarie 2017, iar salariile din Sanatate s-au dublat si chiar triplat. Suntem discriminati. Daca privim un stat de plata din MAI, comparativ cu Sanatatea, un politist cu functie de conducere castiga 3.000 de lei, iar un sofer de ambulanta castiga 5.000 de lei", a adaugat liderul de sindicat.

 

 

 

Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a declarat la Romania TV ca salariile pana la pragul de 4.000 de lei se vor dubla, cele dupa pragul de 4.000 de lei se vor majora cu 45%, iar la salariile care depasesc pragul de 7.000 de lei vor fi cresteri, "dar nu foarte mari".

 

 

 

Intrebata daca ar putea aparea modificari la proiectul legii salarizarii unitare, in conditiile in care sindicalistii si-ar dori anumite schimbari, Olguta Vasilescu a spus ca Ministerul Muncii este deschis la orice dezbatere, dar nu vrea sa modifice proiectul.

 

 

 

Olguta Vasilescu a spus ca nu poate da un termen fix la care va ajunge in Parlament Legea salarizarii unitare, deoarece trebuie sa aiba loc o serie de discutii cu sindicalistii, dar cel mai clar este termenul din programul de guvernare, respectiv adoptarea pana la 1 iulie anul acesta.

 

 

 

 

Nici macar sindicalistii nu cred promisiunile Olgutei Vasilescu de a dubla salariile: Cresterea e nerealista

 

 

 

Presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, s-a aratat nemultumit de noul proiect de Lege, deoarece, in prezent, prevede doua baze de raportare diferite, una pentru functionari si personalul contractual si alta pentru "alesi".

 

 

 

"Fata de propunerea fostului ministru al Muncii Dragos Pislaru, care prevedea pe patru ani o crestere a fondului de salarii cu 22 de miliarde de lei, doamna Olguta Vasilescu propune o crestere cu 30 de miliarde lei pe o perioada nedeterminata. Este ingrijorator faptul ca se doreste, in forma de la ora actuala, sa existe doua baze de raportare diferita - una care este salariul minim garantat in plata pentru functionari si pentru personalul contractual, iar alta pentru alesi, salariul mediu pe economie, care nu este clar definit. Este greu de spus daca nu cumva diferenta de bani va fi alocata direct numai pentru functiile de alesi, care vor creste substantial fata de celelalte functii din sectorul bugetar", a spus Hossu, la Realitatea TV.

 

 

 

 

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a inceput, luni, discutiile cu sindicalistii pe proiectul Legii salarizarii unitare, primii care au venit la negocieri fiind liderii sindicatelor din domeniul ordinii si sigurantei publice, informează ziare.com.

 

 

 

Acestia spun ca vor sa obtina o salarizare corecta pentru angajatii din domeniu si eliminarea dezechilibrelor salariale in raport cu angajatii din alte domenii.

 

 

 

Vicepresedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), Mihai Zlat, a declarat ca delegatia care participa la discutiile de la Ministerul Muncii urmeaza sa vada ce contine proiectul Legii salarizarii, iar in functie de prevederile acestuia raportat la domeniul ordine publica, vor spune ce modificari se impun pentru salarizarea angajatilor din ordine publica.

 

 

 

Liderul sindical a mai spus ca nu i se pare realista cresterea salariala despre care a vorbit ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, respectiv ca veniturile pana la pragul de 4.000 lei sa se dubleze, iar cele care depasesc acest nivel sa se majoreze cu 45%.

 

 

El a precizat ca ministrul Muncii nu a spus daca aceasta crestere se aplica din august 2017 sau in urmatorii ani.

 

 

Reprezentantii SNPPC vor propune ca, pentru agentii de politie, salariul de functie sa plece de la valoarea de 2.800 lei, pentru un debutant, si sa ajunga la valoarea de 5.100 lei pentru un agent cu vechime, suma in care sa fie inclus si sporul pentru studii superioare.

 

 

 

Presedintele Sindicatului Politistilor si Vamesilor "Pro Lex", Vasile Lincu, a declarat ca nu se poate vorbi de o Lege a salarizarii fara aducerea la zi a tuturor deciziilor Curtii Constitutionale privind salarizarea bugetarilor si fara a fi puse in executare toate deciziile privind plata unor drepturi.

 

 

 

Lincu a precizat ca, dupa ce se fac actualizarile prevazute de legile in vigoare, se pot incepe discutiile realiste pe tema proiectului Legii salarizarii unitare.

 

 

 

Liderul sindicatului "Pro Lex" a mai spus ca nu a primit, inaintea discutiilor de la Ministerul Muncii, proiectul Legii salarizarii, astfel ca asteapta sa vada ce contine acesta si apoi va face propunerile privind drepturile salariale de care ar trebui sa beneficieze sindicalistii pe care ii reprezinta.

 

 

Dupa discutiile cu sindicalistii din ordine publica, marti vor veni la negocierile de la Ministerul Muncii sindicalistii din Sanatate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22