Pe aceeași temă
Cele 19 persoane din Gorj pentru care testele sunt încă în lucru nu au fost în contact direct cu bărbatul din Italia depistat cu coronavirus la întoarcerea din România, a precizat Tătaru. El a subliniat că ordinul de carantină adoptat miercuri obligă toate persoanele care vin zonele declarate focare ale infecției Covid-19 din Italia, China sau vase de croazieră, sunt puse în condiții de carantină instituționalizată timp de 14 zile. Șeful DSU, Raed Arafat, a făcut apel ca oamenii să urmărească doar informațiile oficiale pentru că, așa cum arată informațiile false distribuite pe rețelele sociale, „s-a lucrat elaborat pentru a dezinforma și a induce panica”.
Secretarul de stat, Nelu Tătaru:
Avem rezultatele pentru cele 13 persoane investigate din Gorj. Toate cele 13 persoane de la Gorj au test negativ Coronavirus. Mai sunt în lucru testele a 19 persoane din Gorj care nu au fost contacți direcți.
Ordinul de carantină adoptat azi spune că toate persoanele care vin din zone închise (cele 11 comune din Italia, vase de croazieră) sunt puse în carantină instituționalizată timp de 14 zile. Vor fi testați la intrarea și ieșirea din carantină. Vor beneficia de concediu automat.
Comitetele județene de urgență vor administra aceste centre de carantină. Pentru cei izolați voluntar la domiciliu legătura se va ține cu medicul de familie și DSP.
Toate testele realizate până azi, inclusiv cele de la Buzău și Alba Iulia, sunt negative
Azi la ora 14 se află 69 de persoane în carantină, peste 4.000 izolați la domiciliu.
Șeful DSU, Raed Arafat:
Nu avem nici o persoană pozitivă cu coronavirus.
Foarte multe din situațiile semnalate cu știri agresive au fost negative.
Azi au fost 10 oferte pentru scannere, sunt în negociere, până la finalul zilei vom ști în cât timp vor fi livrate. Mâine vor fi deschideri de licitații pentru echipamente de protecție. Toată activitatea de achiziții e în desfășurare
Adresăm ziariștilor rugămintea să nu expună oamenii aflați sub control. Riscăm să punem persoanele într-o lumină publică ce le-ar putea aduce probleme
Știrile false: azi am dat exemplul unui ordin fals de ministru transmis pe rețele sociale, SMS. Înseamnă că s-a lucrat elaborat pentru a dezinforma și a induce panica. Grupul Strategic de Comunicare emite singurele comunicări publice valabile.
Într-o oră nu poate deveni epidemie. Dacă apare un caz, nu e cazul să se inducă panică, nu trebuie indusă panica. A fost un cetățean bolnav de coronavirus, dar persoanele care au intrat în contact direct nu sunt bolnave.
Nu suntem singura țară care se confruntă cu lipsa măștilor. Știm că unii au ascuns măștile ca să le vândă la suprapreț. Acest lucru se va face când se va ajunge la o panică a populației. Vom lua măsuri și în acest sens.
La acest moment, din fericire nu avem nici un caz. Și de la un caz la epidemie trece timp.
Sesiunea de întrebări și răspunsuri:
Q: Cine verifică dacă o familie stă la domiciliu?
A: A fost emis ordinul Ministerului Sănătății pentru carantină voluntară. Pentru persoanele fără simptome care intră în izolare voluntară la domiciliu, ei sunt transportați cu transport special la domiciliu. Ei și familiile vor fi izolați și vor primi concediu medical. Supravegherea se face prin DSP și medicul de familie.
Persoanele cu simptome sunt duse la spital. Primele zece cazuri sunt duse la Matei Balș, altele la celelalte spitale de boli infecțioase din țară.
Ieri a fost emisă o dispoziție DSU către prefecți, astfel încât Comitetele pentru situații de urgență să stabilască rolul fiecărei instituții componente. Fiecare județ își creează mecanismele.
Sunt 4.000 de locuri identificate în județe pentru cei care sunt în carantină. Pot sta împreună membrii de familie sau separați.
Rezultatele probelor vin în 3 ore.
Centrul de carantină din București respectă regulile.
Pentru femeia din Sun Plaza așteptăm rezultatele de la Matei Balș, vom avea rezultatul după-amiază.
Partea financiară: am reușit recent cu Banca Mondială să semnăm un acord pentru crearea unui mecanism sub Ministerul Finanțelor, cu o sumă de 400 milioane de euro alocați situațiilor de urgență sau dezastrelor, deci avem fonduri la dispoziție.
Context:
Un bărbat în vârstă de 71 de ani, cu reşedinţa în oraşul Cattolica (regiunea Emilia Romagna) din Italia, recent întors din România, a fost diagnosticat ieri cu coronavirus. El se află în acest moment internat la spitalul din Rimini, secţia de boli infecţioase, dar starea sănătăţii lui nu este gravă.
Bărbatul de 71 de ani recent întors din România în Italia, unde a fost diagnosticat cu coronavirus, a fost în țara noastră în perioada 18-22 februarie, unde le-a vizitat pe rudele soției sale, care este româncă, și a avut mai multe întâlniri de afaceri.
El a ajuns în România pe aeroportul din Craiova, apoi a locuit în județul Gorj.
În România nu a fost confirmat până la acest moment niciun caz de infectarea cu coronavirus, 26 de persoane se află în carantină, iar alte 2.077 sunt monitorizate la domiciliu. Totodată, sunt în analiză la Institutul Matei Balș 32 de probe prelevate de la persoane care provin din zonele vizitate de cetățeanul italian depistat pozitiv de autoritățile italiene, conform datelor transmise miercuri dimineață de autoritățile române prin "Grupul de Comunicare Strategică".