Niciunul dintre cei 4 candidati pentru sefia DNA nu a fost pe placul lui Tudorel Toader

Redactia | 27.07.2018

Niciunul dintre cei 4 candidați la funcția de procuror-șef al DNA nu a fost acceptat de ministrul justitiei,Tudorel Toader, in urma interviurilor care au avut loc joi. Ministrul si-a motivat decizia printr-un scurt comunicat de presa. Procedura va fi reluata in august, iar rezultatul final va fi anuntat in septembrie.

Pe aceeași temă

 

UPDATE  Ministrul Tudorel Toader a postat, vineri, pe site noul calendar corespunzator procedurii de selectie a procurorului sef al DNA. Procedura de selectie se va desfasura "in perioada 06.08 - 06.09.2018".
 

Lista procurorilor care indeplinesc conditiile legale de participare la selectie si programarea interviurilor se vor afisa la sediul Ministerului Justitiei si se vor publica pe pagina Internet a acestuia, la data de 29.08.2018.

Procurorii participanti la selectie vor sustine, in perioada 03 - 05.09.2018, un interviu cu ministrul Justitiei.

 

 


”În cadrul procesului de selecție s-a apreciat că niciunul dintre candidați nu îndeplinește cerințele necesare desemnării pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție. În cadrul programului managerial sau pe parcursul interviului, nici un candidat nu a prezentat suficiente elemente de plan fundamentate pe o analiză a situației actuale care să permită, ulterior, un proces obiectiv şi transparent de evaluare a performanțelor manageriale. In urma desfasurarii procedurii de selectie, va aducem la cunostinta faptul ca nu se va face o propunere de numire in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie dintre candidatii participanti, procedura urmand a fi reluata", se arata in comunicatul postat pe site-ul MJ.



De la demararea procedurilor de selecție și până acum Toader a spus de mai multe ori că există și această opțiune a nedesemnarii niciunui candidat. ”Există această posibilitate pe care eu am anunțat-o și dacă vreți o repet. Da, este posibil să desemnăm un candidat, după cum da, este posibil să nu desemnăm niciun candidat. Asta nu înseamnă o opțiune a mea, asta înseamnă cele două posibilități legale, până la urmă”, a spus Tudorel Toader vineri dimineata.

 

Cei 4 candidați la funcția de procuror-șef al DNA au fost joi la sediul ministerului, unde și-au detaliat proiectele manageriale și au răspuns întrebărilor adresate de membrii comisiei prezidate de ministru. In cadrul interviului, fiecarui candidat i s-a alocat aproximativ o ora si jumatate - 30 de minute pentru sustinerea proiectului de management si o ora pentru a raspunde la intrebari.

 

 

Cine au fost cei patru care au concurat pentru sefia DNA

 

 

Florentina Mirică, șefă a direcției de combatere a corupției din cadrul DNA, a fost promovată în această funcție de Laura Codruța Kovesi. 

 

Sunt pregătită. Sper că experiența și proiectul managerial, care să fie de succes pentru această instituție. (DNA) trebuie să își îndeplinească atribuțiile legale. Știm că fenomenul corupției nu s-a diminuat, el este unul generalizat, de la mica corupție - ciocolata dată la ghișeu, înscrierea copiilor la grădiniță, obținerea examenului de licență, până la vestitlu 10 la sută din valoarea contractelor. Acesta este motivul pentru care DNA trebuie să-și exercite drepturile”, a spus Florentina Mirică înainte de audierile de joi, potrivit Digi 24. 

 

Ea a ținut să lămurească o informație vehiculată de o parte a presei cu privire la presupusa acțiune disciplinară declanșată împotriva sa: 

 

„Vreau să lămuresc o informație care s-a vehiculat în mod greșit, anume că aș fi avut o acțiune disciplinară referitoare la deconspirarea unui martor. Este greșit. Nu este adevărat. Acțiunea disciplinară a privit o dispută juridică ce a fost tranșată de CCR. Dreptul la apărare este prioritar față de protecția informațiilor clasificate, a adăugat Florentina Mirică.

 

Întrebată dacă va conta pentru comisie faptul că este o apropiată a Laurei Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA, ea a răspuns că speră să nu: „Nu este un argument legal și sper să nu conteze”, a precizat ea.

 

 

Marius Iacob, fostul prim procuror-șef adjunct al Parchetului General, a devenit adjunctul Laurei Codruța Kovesi în iulie 2013, fiind propus de ministrul justiției, Robert Cazanciuc. 

 

Cristian Lazăr este în prezent adjunctul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. 

 

Elena Grecu a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, iar în prezent este şef serviciu în structura centrală a DNA.

 

Funcţia de procuror şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată din această calitate printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

 

 

Ce urmeaza

 

Ministrul Toader urmeaza sa anunte reluarea procedurii si noul calendar, intre timp Directia Nationala Anticoruptie fiind condusa de procurorul Anca Jurma, care a preluat in 9 iulie interimatul pentru 6 luni.

 

Ministerul va publica pe site data pana la care se pot depune noile candidaturi, zilele in care pretendentii vor fi audiati in comisia special infiintata de Toader si data la care va fi anuntat numele celui ales, daca vreunul dintre noii inscrisi va corespunde cerintelor, in caz contrar procedura urmand sa fie reluata din nou.

 

Daca va exista, propunerea respectiva va ajunge la CSM, care trebuie sa dea un aviz, consultativ, dar obligatoriu. Ulterior, nominalizarea va ajunge si pe masa presedintelui Iohannis, care poate semna decretul de numire in functie a procurorului sef al DNA sau poate respinge motivat propunerea ministrului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22