Nicolae Ciucă a discutat cu Ursula von der Leyen despre varianta Omicron

Redactia | 22.12.2021

Premierul Nicolae Ciucă a discutat, marți, în cadrul vizitei oficiale la Bruxelles, cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen despre valul cinci al pandemiei de Covid, provocat de Omicron.

Pe aceeași temă

Premierul spune că vorbim de „un interval de timp, nu mai mare de trei săptămâni în care el va fi prezent și în zona țării noastre”.

„Este o preocuapre majoră legat de cum fiecare stat membru este în măsură să gestioneze pandemia de COVID-19 și de asemenea am discutat despre impactul pe care varianta Omicron îl are în țările Europei, primind un semnal că trebuie să fim pregătiți pentru impactul pe care îl va avea și la niveul țării noastre, discutându-se și despre un interval de timp, nu mai mare de trei săptămâni în care el va fi prezent și în zona țării noastre”, a declarat premierul, la finalul vizitei.

Acesta spune că discuțiile cu președinta Comisiei Europene au vizat și campania de vaccinare și a făcut apel la insitituțiile care țin de Ministerul Sănătății să convingă populația să se vaccineze.

„Am discutat despre cum suntem noi pregătiți să gestionăm al 5-lea val. Au fost și discuții legate de modul în care decurge campania de vaccinare. Insist, instituțiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății să poată să aibă o comunicare și să convingă necesitatea ca populația să se vaccineze, fiind practic singurul instrument prin care cu certitudine (...) nu ne protejează de a ne infecta, în schimb ne protejează să trecem mai ușor prin boală și să un avem atâtea cazuri cum am avut în perioada valului patru când zeci de mii de români și-au pierdut viața”, a mai spus premierul.

În discuția cu Ursula von der Leyen a fost abordat și subiectul PNRR și al fondurilor europene.

„Cel de al doilea subiect a fost legat de PNRR și de modul în care noi suntem pregătiți să armonizăm instrumentele pe care le avem la nivel național. Am primit garanția că vom primi asistență tehnică să operaționalizăm mecanismele și autoritățile de management pentru a putea absorbi fondurile europene. Nu ne putem permite să pierdem această șansă. Avem deja 12 milioane de euro care trebuie cheltuite în cel mai scurt timp, PNRR și fonduri din cadrul multianual de finanțare”, a declarat Ciucă.

De asemenea, premierul a primit garanții de la oficialii europeni că UE va permite utilizarea gazului și a energiei nucleare pentru tranziția verde. 

„Am explicat că măsurile care se iau la Bruxelles nu trebuie să impacteze asupra cetățenilor europeni. Nu toate țările pornesc de la același nivel și (...) am primit garanții că vom beneficia de această perioadă de tranziție în care să folosim împreună gazul și energia nucleară”, a mai declarat premierul Nicolae Ciucă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22