Pe aceeași temă
Apropierea momentului în care Nicolae Ciucă va ceda fotoliul de premier lui Marcel Ciolacu, atacurile din partea PSD și apropierea campaniei electorale pentru alegerile din 2024 au fost subiecte de discuții aprinse care au durat peste cinci ore, conform surselor participante.
Cap de afiș a fost relația de coabitare cu PSD, acuzați că au înmulțit atacurile la adresa miniștrilor liberali ca și pretențiile de schimbare a protocolului coaliției după rotativa din luna mai.
Unul dintre subiectele de discuție a fost relația cu PSD, după ce liderii social-democrați au lansat atacuri concertate la adresa PNL și au pus în discuție protocolul coaliției după rotativa din luna mai. Astfel, social-democrații au transmis public că vor să păstreze Ministerul Transporturilor după rotativă, deși protocolul coaliției prevede ca acest minister să meargă la PNL.
Unul din tabăra nemulțumiților este Robert Sighiartău, deputat și Secretar General al PNL care le-ar fi transmis că nu trebuie avută încredere în PSD care încearcă să „fure” primari liberali și lansează atacuri pe plan local la președinții de Consilii Județene PNL, în vederea creșterii capitalului electoral.
„Nu se vor opri până nu vor lua toată puterea, iar când o iau sunt toxici”, ar fi spus el, potrivit unor surse participante la sedință.
Și Florin Cîțu a intervenit. El a atras atenția că liberalii au pierdut din colaborarea cu PSD, pentru că nimeni nu-i mai crede că susțin cota unică sau când zic că nu vor crește taxele.
„O să fie complicat sa-i aducem inapoi”, a spus el.
„PSD vrea toată puterea”
Liderii PNL au înclinat să nu accepte nicio modificare a protocolului coaliției, deși atitudinea premierului Ciucă a fost mai degrabă în favoarea unui schimb mai amplu cu PSD. ”Nu suntem de acord cu nici o înțelegere cu PSD în plus față de ce există deja în protocol”, a declarat pentru G4Media un lider liberal.
Premierul Ciucă le-a cerut liberalilor să nu îi atace pe Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor, liderii partidelor din coaliție.
În schimb, liberalii au convenit să înceapă atacuri la adresa AUR, după ce partidul extremist a crescut în sondaje.
Un alt subiect ridicat de liderii locali a fost Compania Națională de Investiții (CNI) din subordinea Ministerului Dezvoltării. Primarii liberali s-au plâns că CNI semnează contracte doar în localități sau județe conduse de PSD și UDMR.
Cea mai mare parte a ședinței a fost dedicată unor chestiuni tehnice legate de rețelele de gaze și utilități, în detrimentul marilor teme politice, spre nemulțumirea unora dintre liderii partidului. Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a spus în ședință că dacă partidul se concentrează pe micromanagement, fără a aborda teme politice mari, va avea dificultăți să ia mai mult de 14% la alegeri. ”Pentru un scor peste 24% trebuie să lansăm proiecte mari și să adresăm problemele diasporei”, a spus acesta în ședință.
În ceea ce privește subiectul Lucian Bode, ministrul de Interne a spus că atacurile la adresa lui ar avea de fapt ca țintă partidul și chiar coaliția.
Ca șoarecele și pisica
Europarlamentarul Dan Motreanu se numără și el printre cei nemulțumiți de atitudinea conducerii PNL față de PSD. Acesta i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să nu accepte renunțarea la cota unică, așa cum dorește PSD.
Motreanu a spus că PSD ar trebui să vină în fața electoratului, iar dacă vor să susțină impozitarea progresivă, atunci să fie aleși pentru asta.
”Am spus că nu putem accepta renunțarea la cota unică. Dacă PSD vrea să introducă sistemul progresiv (chiar treptat), atunci că vină cu măsura în fața cetățenilor, să își obțină votul pe sistemul progresiv”, a spus Motreanu, conform unor surse participante la ședințe.
Europarlamentarul Theodor Stolojan a explicat că „nu am încredere deloc în Ciolacu și PSD, care tot lansează atacuri împotriva PNL”.
Fostul premier și lider al PNL, Florin Cîțu, a luat cuvântul în BPN-ul PNL și a atacat extrem de dur partenerii de guvernare de la PSD. Florin Cîțu susține că nu are deloc încredere în ministrul de Finanțe, Adrian Câciu.
„Nu am deloc încredere în Câciu. Cifrele lui nu sunt transparente”, a spus Cîțu, conform unor surse politice.
De asemenea, Cîțu a criticat guvernarea PNL, chiar de față cu Nicolae Ciucă. El a spus că liberalii au promis că nu vor crește taxe și totuși au crescut, iar electoratul se va simți păcălit. ”Va fi greu să îi mai aducem înapoi pe oameni”, a explicat Cîțu.
Cîțu a mai explicat că PSD atacă frecvent miniștrii ai PNL.
"Eu cred că PSD nu are niciun fel de limită în a ataca PNL. Se vede foarte clar că pe pagina PSD sunt atacaţi miniştri PNL şi atacurile la guvernările liberale din 2020 - 2021. PSD este în campanie pentru 2024, vrea să ia cât mai multe procente şi, bineînţeles, atacă PNL. (...) Eu consider că nu a fost niciodată (partener al PNL - n.r.) pentru că PSD a impus creşteri de taxe, atacuri asupra sectorului privat pe care noi liberalii nu le-am susţinut, dar se pare că PSD a reuşit să le impună", a explicat senatorul liberal.
Echipă de tranziție pentru rotativă
Liderul PNL Nicolae Ciucă a anunţat că Biroul Politic Naţional al partidului a decis, luni, ca prim-vicepreşedintele formaţiunii Dan Motreanu să coordoneze şi să conducă echipa PNL de tranziţie pentru rotaţia premierilor din luna mai.
„Primul subiect a fost cel legat de analiza la un an şi două luni de guvernare, analiza activităţii guvernamentale şi politice şi elementele pentru ceea ce urmează să se deruleze la nivelul partidului astfel încât să putem să avem un obiectiv până la rocada guvernamentală din luna mai şi un alt slot de timp, cel referitor la anul preelectoral şi pregătirea pentru anul electoral 2024. Am scos în evidenţă elementele care au generat stabilitate la nivelul României, stabilitate atât în ceea ce priveşte activitatea în coaliţie, cât şi stabilitate la nivelul activităţii guvernamentale. O coaliţie care a asigurat toate condiţiile necesare pentru a implementa prevederile din programul de guvernare. PNL va continua pe aceeaşi linie de asumare a tuturor responsabilităţilor legatw de actul de guvernare. Vom continua să acordăm atenţie pentru tot ceea ce reprezintă perspctiva economică şi sprijinirea şi încurajarea mediului de afaceri, antreprenoriatului şi investiţiile din România. Putem spune, după două luni, că această creştere economică şi creşterea PIB în valoare nominală a fost generată de măsurile care au stimulat mediului de afaceri”, a afirmat Nicolae Ciucă, luni, la finalul BPN al PNL.
El a adăugat că echipa PNL condusă de Motreanu va elabora strategia pentru rotaţia prim-miniştrilor din luna mai.
„Am ţinut cont de măsurile pe care le-am luat pentru sprijinirea populaţiei vulnerabile. Am discutat orientările legate de abordarea politică. Am luat decizia ca până la finalul lunii februarie, când vom avea următorul BPN, sub autoritatea prim-vicepreşedintelui Dan Motreanu să se constituie un grup la nivelul PNL care să elaboreze o strategie şi plan de implementare a strategiei, plan care va fi dezbătut şi aprobat în viitorul BPN. Sunt de menţionat aspectele legate de grija pe care trebuie să o avem în continuare pentru a putea asigura o cuprindere a tuturor necesităţilor, fie că vorbim de educaţie, siguranţă şi toată această strategie va veni cu posibile adaptări doctrinare şi ideologic”, a completat Ciucă.