Pe aceeași temă
Nicoleta Țînț este considerată o apropiată a Liei Savonea, alături de judecătoarele Gabriela Baltag, Simona Marcu, Evelina Oprina și Mariana Ghena. Nicoleta Țînț, provine de la Curtea de Apel Brașov, este membru al CSM din ianuarie 2017.
Pentru funcția de vicepreședinte al CSM, a fost aleasă Tatiana Toader, procuror.
****
Președintele și vicepreședintele CSM sunt aleși pentru câte un mandat de un an, iar membrii sunt numiți pentru câte șase ani. Țînț îi urmează Liei Savonea, la șefia CSM, fiind de altfel o apropiată a acesteia.
Lia Savonea, unul dintre cei mai controversați președinți al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost șefa Curții de Apel București și este soția avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet al lui Cătalin Voicu (condamnat definitiv în două dosare penale), amintește G4Media.ro.
În mandatul de la CSM, Savonea a fost într-un conflict permanent cu o parte a membrilor Consiliului, printre care cu fostul președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea și cu fostul ministru al Justiției Ana Birchall. Tot Lia Savonea este cea care a susținut numirea Corinei Corbu la șefia Instanței Supreme.
Însă, cele mai mari controverse au fost generate de încercările acesteia de a o impune pe Adina Florea la conducerea Secției Speciale. De 7 ori s-a încercat, fara succes, validarea lui Florea în funcția de procuror-șef al SIIJ, iar într-un final Adina Florea a decis să își retragă candidatura.
În luna octombrie, șapte membri ai CSM au cerut revocarea Liei Savonea din fruntea Consiliului pentru „modul defectuos” în care a condus instituția. Tot în luna octombrie, Asociația procurorilor „Inițiativa pentru Justiție” a depus o plângere penală împotriva lui Savonea, pe care au acuzat-o de infracțiunea de uzurpare a funcției, pe motiv că a transmis Senatului proiectul de modificare a legii Agenției Naționale de Integritate „fără a se întemeia pe o hotărâre a plenului CSM”. Aceleași acuzații publice au venit și din partea ministrului Justiției de atunci, Ana Birchall.
Votul de miercuri vine dupa ce pe 10 decembrie plenul CSM a amanat alegerea unui nou presedinte, dupa ce la votul pentru desemnarea Nicoletei Margareta Tint a iesit de doua ori egalitate - 9 voturi "pentru", 9 "impotriva" si un vot nul.
Însă mai mulți membri ai CSM și-au schimbat opțiunile. Astfel, de exemplu, doi dintre membrii CSM care votasera impotriva Nicoletei Tint saptamana trecuta au afirmat ca votează pentru numirea acesteia. Judecatorul Bogdan Mateescu a spus că voteaza pentru a aduce stabilitate in Consiliu, relatează Ziare.com, citând surse din Consiliu.
La randul sau, Mariana Ghena a cerut membrilor CSM sa o voteze in unanimitate pe Tint. Singura care a recunoscut ca voteaza impotriva acesteia este judecatorul Andrea Chis, care a explicat ca acest vot este pentru modul in care Tint a sustinut mai multe demersuri ale Liei Savonea.
Cele mai importante declaratii din CSM:
Andrea Chis: Eu am sa-mi pastrez votul, Nicoleta Tint. Asta nu inseamna ca nu o sa te sustin daca vei fi aleasa. Se vorbeste de opinii diferite in acest Consiliu si ca trebuie sa dam un mesaj de unitate. Eu de doi ani de zile am incercat sa dau acest mesaj de unitate. Judecatorul a explicat ca totul are legatura cu mandatul Liei Savonea, in care au fost luate mai multe decizii mediatizate. Totul a culminat cu cererea de revocare a Liei Savonea, care nu a mai fost pusa pe ordinea de zi a CSM.
Andreea Chis: Lia Savonea nu a luat decizia singura. Ea a avut sprijinul unei parti a CSM, din care cu regret iti spun ca ai facut parte. Noi nu am vazut in tine un sprijin ca ele sa se opreasca. In loc sa vina un mesaj, hai sa rezolvam problema, a venit un mesaj de revocare a vicepresedintelui, pe care l-ai semnat si tu.
Nu am vazut din partea ta, Nicoleta, o sustinere a recomandarilor MCV si GRECO. Eu acum am nevoie de fapte, mie nu-mi ajunge un cuvant. Nu am o chestiune personala cu colega Tint. Am o problema cu colega care a avut anumite proiecte, care a avut anumite pozitii.
Nicoleta Tint: Eu am votat pentru ca CSM sa ofere infomatii corecte. Noi am demonstrat cu acte emise de membri ai Consiliului daca s-au strecurat niste nuante sau daca lucrurile trebuie prezentate sub alta forma
Lia Savonea către Andreea Chis: Va rog sa nu-i reprosati Nicoletei Tint lucruri pe care vreti sa mi le reprosati mie... Va stau la dispozitie pentru intrebari ce vizeaza mandatul meu de presedinte.
Gabriela Baltag: Eu vreau sa va spun ca am un vot pozitiv pentru doamna Tint. Eu nu am ce sa-i reprosez doamnei judecator Tint.
Bogdan Mateescu: Respect argumentele doamnei judecator Chis, trebuie sa va spun ca eu o voi vota pe doamna Tint. In acest moment, Consiliul are nevoie de stabilitate. Imi asum lucrul acesta cu incredere, lucrurile vor fi mai bune si nu vor mai fi cum au fost.
Mariana Ghena a facut apel la membrii CSM pentru a o vota in unanimitate pe Nicoleta Tint la sefia CSM.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu: Sper sa fie un nou inceput
****
CSM are in componenta 19 membri: noua judecatori si cinci procurori alesi de magistrati in adunarile generale ale instantelor si parchetelor, doi reprezentanti ai societatii civile alesi de Senat si trei membri de drept - ministrul Justitiei, presedintele ICCJ si procurorul general al Romaniei. Mandatul membrilor alesi este de sase ani, fara posibilitatea reinvestirii.
Potrivit Constitutiei si Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un presedinte, ajutat de un vicepresedinte, care fac parte din sectii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit.
Au dreptul sa candideze doar cei noua judecatori si cinci procurori alesi in adunarile generale ale instantelor si parchetelor. Nu pot candida la functiile de presedinte si vicepresedinte membrii de drept ai CSM si reprezentantii societatii civile.
Conducerea CSM este aleasa prin votul membrilor plenului, iar daca presedintele este judecator, vicepresedintele trebuie sa fie procuror si invers.
In prezent, Consiliul Superior al Magistraturii este format din judecatorii Simona Camelia Marcu si Mariana Ghena - Inalta Curte de Casatie si Justitie, Lia Savonea - Curtea de Apel Bucuresti, Nicoleta Margareta Tint - Curtea de Apel Brasov, Andrea Annamaria Chis - Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag - Tribunalul Neamt, Evelina Mirela Oprina - Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Balan - Judecatoria Timisoara si Mihai Bogdan Mateescu - Judecatoria Ramnicu Valcea.
Din CSM fac parte procurorii Codrut Olaru - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Cristian Mihai Ban - Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, Florin Deac - Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures, Nicolae Andrei Solomon - Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si Tatiana Toader - Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti.
Victor Alistar si Romeo Chelariu au fost alesi de Senatul dominat de PSD ca membri ai CSM din partea societatii civile.