Pe aceeași temă
Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a declarat ca gazele pentru populatie se vor scumpi de la 1 iulie cu 5-8% din cauza trecerii unoi noi prag in calendarul liberalizarii.
”Va fi o creştere, dar nu foarte importantă, de 5-8%. Creşterea va fi doar pentru populaţie deoarece de la 1 ianuarie nu mai avem piaţă reglementată pentru consumatorii industriali”, a anunţat şeful ANRE, citat de Adevarul.
Preţul gazelor a scăzut cu 9% de la 1 aprilie pentru clienţii GdF SUEZ - care alimentează sudul ţării, şi a crescut cu 1,5% pentru clienţii alimentati de către E.ON, care distribuie gaze în partea de nord a ţării.
CITITI SI: Comisia Europeana, acuze la adresa Gazprom: Divizeaza pietele de gaz si impune preturi incorecte
Liberalizarea gazelor înseamnă scumpirea gazelor de producţie internă până la nivelul actual al pieţei, situat undeva între 85 şi 90 de lei pe MWh. Preţul actual al producţiei interne este de 53 de lei pe MWh.
Anterior, în luna februarie, Guvernul nu a convenit o scrisoare de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) din cauza liberalizării impuse la gaze, Executivul nefiind de acord să crească preţurile, celălalt motiv fiind sectorul de cărbune, care trebuie restructurat.