Pe aceeași temă
„Nu vreau să pun pe ordinea de zi un proiect care să fie respins de către majoritatea din CGMB. Din punctul meu de vedere, urmează valul cinci, o să fie un necesar pentru paturi care să aibă instalații de oxigen și soluția cea mai rapidă este acest spital modular din Pipera. Am avut discuții cu proiectanți, există o soluție alternativă pentru două corpuri care țin de spitalul nostru, Victor Babeș, 81 sau 82 de paturi, numai că fiind pe o construcție existentă, este mai lungă ca și timp. Este o solicitare expresă a Guvernului, a premierului, ca în cel mai scurt timp să asigurăm aceste paturi cu oxigen. Mai adaug, că potrivit legii, atunci când punem un proiect pe ordinea de zi, trebuie să ne referim la o ofertă. Fiind o urgență, am luat oferta de la Compania Consolidări, evident că suma de acolo nu va fi suma pe care o vom plăti dacă vom face această investiție, ci o sumă care va rezulta dintr-un proces de achiziție”, a declarat Nicușor Dan la începutul ședinței de Consiliu General.
Primăria Capitalei a vrut să aloce peste 12 milioane lei pentru dotarea cu instalație de oxigen a spitalului modular din Pipera, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței de luni a Consiliului General. Horia Tomescu, consilier general USR-PLUS și unul dintre cei doi viceprimari ai Capitalei, a atras atenția că montarea unei instalații de oxigen în această locație este riscantă acest spital fiind de fapt o organizare de șantier. Oana Gheorghiu, co-fondatoare a Asociației Dăruiește Viață, ONG care a construit două spitale modulare ATI COVID, unul în București și unul la Piatra Neamț, de la începutul pandemiei, a scris pe pagina de Facebook că ”această inițiativă e fie o mare prostie, fie o mare țeapă”.
Primarul general spune că nu înțelege această opoziție, deoarece s-a mai pus instalație de oxigen la o construcție asemănătoare, la Spitalul Militar.
„Am mai avut această discuție acum două-trei luni. Atunci am avut această discuție cu echipa de proiectanți a Companiei Municipale Trustul de Clădiri Metropolitane. Ei au spus că nu își asumă instalarea unei instalații de oxigen. Între timp însă Spitalul Militar Central, care are în subordine acel spital provizoriu, a reușit pe o structură similară să facă o instalație de oxigen. Au lucrat cu una dintre cele mai mari companii de furnizare a oxigenului medical, Linde, care a făcut și proiectarea și execuția, și dacă ei au reușit în felul acesta cu o companie pentru care nu există nicio suspiciune că nu ar face lucrurile profesionist, trebuie să încercăm să facem și noi acest lucru în perspectiva valului 5”, a explicat primarul general.
Spitalul modular din Pipera a fost inaugurat de primarul Gabriela Firea în mai 2020, pentru tratarea cazurilor ușoare de COVID-19, ca secție externă a Spitalului Victor Babeș, dar a fost deschis abia în august.
Spitalul are o capacitate de 400 de locuri, a fost construit de Compania Municipală Consolidări, și a costat circa 2 milioane de euro, cu tot cu conectarea la utilități, potrivit informațiilor furnizate de municipalitate la vremea respectivă. Acesta era alcătuit din containere și mobilier, însă fără echipamente medicale.
Prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 316/12.10.2021 a fost transmisă în administrarea Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București o parte din terenul situat în Șoseaua Pipera 55 și 63-65, Sector 2, în vederea operaționalizării unității modulare din zona Pipera.
În baza Protocolului de predare primire nr. 28040/14.10.2021, Compania Municipală Consolidări a pus la dispoziția ASSMB , cu titlu gratuit, containerele ce alcătuiesc unitatea modulară.