Nicușor Dan: Dacă ne uităm în urmă pare că am fost toți tâmpiți. E ușor să spui asta în 2020

Redactia | 02.03.2020

Nicușor Dan, candidatul susținut de USR și PNL la Primăria Capitalei a făcut un inventar al cauzelor care au dus la victoria PSD la Capitală, pe toată linia, o premieră după 1989.

Pe aceeași temă

„Dacă ne uităm azi în urmă, la 2016, pare că am fost toți tâmpiți: n-am reușit să ajungem la un acord astfel încât să avem un candidat unic al opoziției, ca să batem PSD”, a răspuns Nicușor Dan, la Digi 24, despre eșecul Opoziției la alegerilor din Capitală din 2016, când PSD a câștigat pe toată linia: Primăria Capitalei și primăriile de sector.

Nicușor Dan a făcut un inventar al cauzelor care au dus la această situație, începând cu bâlbele PNL în desemnarea unui candidat până la lipsa de anticorpi față de derapajele PSD dată de guvernarea tehnocrată când părea că „lucrurile se vor aranja de la sine”.

„Cred că sunt mai multe explicații. O primă explicație este o inabilitate a PNL-ului în acel moment de a-și alege un candidat potrivit pentru Primăria Capitalei. Apoi a fost apariția USB-ului în jurul persoanei mele... Dacă ne uităm azi în urmă, la 2016, pare că am fost toți tâmpiți: n-am reușit să ajungem la un acord astfel încât să avem un candidat unic al opoziției, ca să batem PSD. Cred că riscul nu era văzut. Veneam cumva după o guvernare tehnocrată în care nu fuseseră văzute prea multe derapaje și părea că România a intrat într-o normalitate și lucrurile cumva se vor aranja de la sine”, a explicat Nicușor Dan.

„E foarte ușor să spui azi, în 2020, că oamenii care au negociat atunci au fost niște tâmpiți. De fapt, n-a fost așa. A fost o așteptare a unui partid cum era PNL-ul, partid istoric, clasic, care voia o alianță firească cu un partid nou și pe de altă parte, era acest partid, USB-ul de atunci, care avea în spate un public cu așteptări aproape radicale de schimbare a întregii clase politice. Acest public radical punea presiune pe acest partid nou și-i spunea: Nu faceți o alianță cu PNL, aveți răbdare 10 ani până o să avem majoritatea! Aceste publicuri, care ar fi trebuit să coopereze și să facă o alianță ca să bată PSD, aveau aspirații divergente la acel moment. Părea că avem timp 10 ani, pentru unii dintre ei, să construim o alternativă la realitatea politică”, a arătat Nicușor Dan.

Nicușor Dan crede că acum este susținut „implicit” și de PLUS la Primăria Capitalei, din moment ce și-a retras candidatul, dar recunoaște că nu a avut discuții formale pe această temă cu cei din formațiunea lui Dacian Cioloș. El spune că foarte probabil și PMP îl susține, astfel că poate să spună că este candidatul unic al opoziției, așa cum își dorea când a intrat în această competiție pentru Primăria Capitalei. Nicușor Dan dă însă asigurări că își va păstra statutul de candidat independent.

Nicușor Dan a avut cuvinte de laudă la adresa PNL-ului, care a luat decizia de a-l susține, și spune că discuțiile cu liberalii începuseră de mult, încă dinainte de vacanța de vară. „Am avut discuții doar pe modul în care vedem rezolvate chestiunile importante ale Bucureștiului”, a spus Nicușor Dan precizând că nu i s-a cerut nimic în schimbul susținerii candidaturii sale de către liberali.

„Eu mi-aș dori ca aceste patru partide - care probabil vor avea majoritate de 60-65 la sută în Consiliul General - să agreeze și să semnăm împreună un protocol pe programul pe care îl vom urma și chiar să existe o listă comună de candidați. La sectoare, mi-aș dori aceeași colaborare”, a spus Nicușor Dan, arătând că aceasta este o soluție în perspectiva că, la un moment dat, coaliția partidelor de opoziție care îl susțin acum s-ar putea să nu mai funcționeze în Consiliul General.

În ceea ce privește echipa sa de la Primărie, în eventualitatea că va câștiga, Nicușor Dan spune că își poate aduce câțiva consilieri, dar toate celelalte poziții trebuie ocupate, conform leii, prin concurs.

„Administrația Capitalei este aproape falimentară și modul în care vom cheltui banul public în următorul an și jumătate, până vom reuși să echilibrăm situația, este foarte puțin interpretabil. Eu cred că acel primar care vine și dovedește că chiar apără interesul public și începe să facă din acele lucruri pe care le-a promis (...) cred că va avea încredere publică și cred că va avea un ascendent în fața unui eventual Consiliu ostil. Eu sper să nu ajungem la așa ceva”, a adăugat Nicușor Dan.

Despre anticipate, Nicușor Dan crede că este nevoie de o clarificare a situației politice și, prin urmare, sunt o soluție. Dacă s-ar suprapune cu localele, ar fi mai puține dezbateri la alegerile pentru primari - este consecința pe care o vede.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22