Nicușor Dan despre refuzul USR PLUS de a vota bugetul: Sunt uluit. Realmente nu se poate așa ceva

Laurentiu Gheorghe | 28.04.2021

Consilierii generali USR-PLUS din CGMB îi cer primarului Capitalei, Nicuşor Dan, să retragă proiectul de buget și amenință că nu îl votează în forma actuală. Bugetul este ”umflat” artificial, spun ei.

Pe aceeași temă

Cheltuielile bugetului general centralizat al Capitalei pe anul în curs sunt de circa 9,64 de miliarde de lei. Bugetul local prevede la venituri 6,9 miliarde de lei, iar la cheltuieli - circa 6,95 de miliarde de lei. Pentru investiții, din bugetul local ar urma să se aloce circa 1,9 miliarde lei, din care 1,2 miliarde lei din fonduri europene și circa 600 milioane lei de la bugetul propriu.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, se declară uluit de decizia de ultimă oră a USR PLUS de a nu vota bugetul propus și acceptat anterior. În 7 mai Bucureștiul riscă să intre în incapacitate de plată.

„Am făcut eforturi să ţinem pe linia de plutire Primăria Capitalei. Am găsit facturi neplătite de la începutul anului 2019. Acum, odată cu votarea bugetului, putem să trecem la faza următoare, la începerea investiţiilor. Vreau să vă aduc aminte procesul de elaborare a bugetului. Au fost mai multe etape. În ianuarie, consilierii, primarul şi viceprimarii au audiat toţi directorii din primărie şi instituţiile subordonate, întrebându-i cum văd bugetul. După aceea li s-a solicitat să reducă ceea ce doresc tocmai pentru a stabiliza financiar instituţia. Au făcut nişte propuneri scrise. Apoi, într-un grup de lucru foarte intens cei doi viceprimari, cu administratorul public, cu preşedintele comisiei de buget şi directorul direcţiei economice”, a precizat Nicuşor Dan.

„Sunt uluit, noi am avut un buget, primarul a discutat cu fiecare din grupurile de consilieri din majoritate, care au discutat între ele acum șase săptămâni, iar acum venim și spunem că e alt buget. Realmente nu se poate așa ceva. Discuțiile au avut loc, au fost civilizate și constructive. Dacă se dorește să mai discutăm pe buget, putem să discutăm. Dar haideți să ne grăbim să dăm bucureștenilor bugetul pe care îl așteaptă ca să le putem da investițiile pe care le așteaptă”, a mai declarat primarul Capitalei.

Consecințe grave pentru bucureșteni

Potrivit articolului 39 din Legea finanţelor publice locale, proiectele de bugete locale se aprobă de autoritățile deliberative în termen de maximum 45 de zile de la data publicării legii bugetului de stat în Monitorul Oficial al României. Legea bugetului de stat a fost publicată în Monitorul Oficial pe 9 martie, termen care a expirat pe 24 aprilie.

Același articol de lege prevede că în cazul în care autoritățile deliberative nu aprobă proiectele bugetelor locale în termenul de 45 de zile, direcțiile generale ale finanțelor publice dispun sistarea alimentarii cu cote, respectiv sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat și cu transferuri consolidabile, până la aprobarea acestora de către autoritățile deliberative. În aceasta situație, din bugetele locale se pot efectua plăți numai în limita celorlalte venituri încasate.

Potrivit articolului 32, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat la nivelul Capitalei în luna anterioară se alocă lunar, până cel târziu la data de 8 a lunii în curs, 44,5% către bugetul Capitalei. Astfel, dacă până pe 7 mai Bucureştiul nu are buget, Ministerul Finanţelor Publice nu va putea face trasferul de cote defalcate din impozitul pe venit, ceea ce va duce la intrarea Capitalei în incapacitate de plată.

Context:

Omul lui Vlad Voiculescu, viceprimarul Horia Tomescu (PLUS) a cerut primarului general Nicuşor Dan să retragă proiectul de buget de pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. El este susținut de către toți consilierii generali USR PLUS după ce aceștia au purtat discuții cu copreședinții filialei bucureștene a partidului, Claudiu Năsui și Vlad Voiculescu.

„La București nu a început reforma în sănătate, nu există nici măcar o intenție declarată a primarului în a face curățenie în ceea ce numim Mafie. Nu se reformează nimic în București, ești mare nemulțumire a noastră. Nu putem aproba ceva care nu a fost discutat. Noi nu am venit aici să ne jucăm, avem o responsabilitate, cetățenii ne-au votat. Cerem primarului să retragă proiectul de buget. USR PLUS votează bugetul doar după ce îndeplinește standardele”, a declarat Tomescu marți seară.

Nemulțumirile reprezentanților USR PLUS sunt legate de faptul că deși primarul general Nicuşor Dan i-a delegat lui Horia Tomescu atribuţiile privind coordonarea celor 19 spitale din Capitală, însă nu şi dreptul de semnătură. Prin urmare, managerii spitalelor din subordinea primăriei pot fi demiși și numiţi în funcţie numai cu acordul primarului general. De asemenea, bugetul de 355 de milioane de lei al ASSMB este controlat tot de primar.

„Nu sunt cerințe noi. Sunt promisiunile din campanie. Principala obiecție pe care o are USR PLUS nu este afilierea politică a unor manageri, ci cum au ajuns acolo. Pentru noi e important să fie făcute concursuri. De asta am cerut închiderea mandatului directorului ASSMB. Trebuie încheiate mandatele din timpul doamnei Firea. Pentru asta, sigur, este nevoie de semnătură”, a declarat deputata USR PLUS Oana Țoiu, la Digi24.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22