Pe aceeași temă
Duminică dimineaţă va fi reluat votul pentru componenţa Biroului Naţional deoarece numărul de voturi pentru poziţia a 7-a de vicepreşedinte şi pentru poziţia 20 de membru al BN a fost egal.
Înainte de vot, Nicuşor Dan a spus că partidul are două probleme - conflictul intern dintre progresişti şi conservatori; o lipsă de colegialitate şi de încredere.
Nicuşor Dan a reiterat că îşi doreşte ca, în 2020, USR să câştige cât mai multe primării de mari oraşe la alegerile locale, iar la cele parlamentare să obţină un scor care să-I permită să propună prim-ministrul.
”Candidez cu o platformă numită «USR schimbă România». Miza noastră nu e să reglementăm cum să ne înţelegem în interior, ci cum putem împreună să aducem România la normalitate. În această platformă propun un calendar prin care USR să ajungă al doilea partid din România, să se bată pentru primăriile din marile oraşe, să aibă un scor în 2020 care să-i permită să propună primul-ministru”, a declarat Nicuşor Dan, conform News.ro.
”A fost un acord pe care l-am avut de la începutul formării acestui partid, a fost un acord implicit pentru fiecare când am intrat în USR: că partidul acceptă pluralitatea ideologică. Constat că irosim o cantitatea mare de energie în dezbaterea dintre progresişti şi conservatori. Mai rău, văd la colegi o atitudine extremistă sau cel puţin neacceptarea punctului de vedere al celuilalt. Pierdem foarte multă energie într-o dezbatere în care, oricum, pe o chestiune foarte intimă nu putem să ne schimbăm punctele de vedere unii celorlalţi, în loc ca energia asta să o folosim împreună pe acele lucruri care ne unesc, pentru care am intrat în politică”, a spus Nicuşor Dan de la tribuna congresului USR.
Ce-a de-a doua problemă a partidului, identificată de Nicuşor Dan şi care, în opinia sa, este mai gravă decât prima, se referă la ”colegialitate şi la încrederea în noi înşine”.
”Sunt în viaţa publică de zece ani şi am avut momente de descumpănire. Nu atunci când nişte şemecheri cereau etaje în plus şi primarii le dădeau ilegal. Atunci însă când oameni de bună-credinţă mă înjurau pe forumuri şi eu vedeam că ei sunt oameni de bună-credinţă, dar cred nişte poveşti inventate despre mine, asta mă descumpănea. Am simţit, din păcate, lucrul acesta în interiorul USR, în atitudinea unor colegi faţă de mine şi asta m-a descumpănit. S-a creat o mitologie în interiorul USR în care unii vor democratizarea USR-ului şi alţii, printre care şi eu, nu vor. Unii vor dezbatere şi alţii, printre care şi eu, nu vor dezbatere (…) Sunt consternat că sunt colegi de-ai noştri care cred mitologia asta (…) Lucrul cel mai fantasmagoric pe care l-am auzit a fost că m-am opus ca membrii USR să poată dialoga direct pe o platformă unică, cum este acum «Poiana lui Iocan». Să fiu eu atât de meschin încât să interzic oamenilor să dialogheze direct unii cu alţii în interiorul partidului? Asta, vă spun sincer, m-a bulversat”, susţinea Nicuşor Dan.
Emanuel Ungureanu s-a clasat al doilea
Deputatul de Cluj Emanuel Ungureanu s-a clasat al doilea în competiţia pentru postul de preşedinte, cu 61 de voturi. Consilierul parlamentar Şerban Marinescu a obţinut 14 voturi, iar Cornelia German, trei.
O situaţie inedită a apărut în ce priveşte componenţa Biroului Naţional al USR. Potrivit statutului, în BN sunt şapte posturi de vicepreşedinte şi 13 de membri simpli. Primii şapte candidaţi în ordinea numărului de voturi primite devin vicepreşedinţi, iar următorii 13 primesc un loc în BN.
În urma votului de la Congres s-a înregistrat un dublu balotaj: pentru poziţia a 7-a s-a înregistrat acelaşi număr de voturi, iar situaţia s-a repetat pentru poziţia 20 de membru al BN.
Ca vicepreşedinţi au fost aleşi preşedintele USR Cluj, Elek Levente, Vlad Alexandrescu, deputatul Ion Stelian, deputatul Dan Barna, deputatul Ionuţ Moşteanu, deputatul Cristian Seidler, iar pentru a şaptea poziţie de vicepreşedinte Cristian Ghinea şi Raluca Amariei, preşedintele USR Sibiu au obţinut acelaşi număr de voturi, 143.
Tot în Biroul Naţional au mai fost aleşi Clotilde Armand (consilier sector 1), Cătălin Drulă (deputat USR Timiş), Cristian Ghica (senator USR Bucureşti), Chereji Florin Silviu (membru USR Cluj), Cornel Zainea (deputat USR Ilfov), Claudiu Năsui (deputat USR Bucureşti), Radu Mihail (senator USR Diaspora,)Florina Presadă (senator USR Bucureşti), George Ţăranu (membru USR Iaşi), Ion Voinea (membru USR Bucureşti), Arsu Alin Ionuţ (consilier local USR Bucureşti).
Pe locul 20 ca număr de voturi, ultimul eligibil pentru un post în BN, s-au plasat la egalitate Dan Ivan, preşedintele USR Maramureş, şi senatorul George Marussi, cu 112 voturi fiecare.
În consecinţă, s-a decis ca votul să fie reluat, duminică, la sediul USR Cluj, doar pentru cele două poziţii. Cel care va pierde dintre Ghinea şi Amariei va rămâne doar cu funcţia de membru al Biroului Naţional, iar pierzătorul dintre Ivan şi Marussi nu va mai intra în noua conducere a USR.