Noi proteste la combinatul Oltchim: Preşedintele CJ şi prefectul judeţului Vâlcea, huiduiţi de muncitori

Fara Autor | 12.11.2012

Pe aceeași temă

Aproximativ 400 de angajaţi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea protestează, luni, în faţa pavilionului administrativ, pentru că nu şi-au primit salariile pentru lunile septembrie şi octombrie, la un moment dat având loc o altercaţie între muncitori, conform Mediafax.

 

Potrivit liderului interimar de sindicat, Corneliu Cernev, oamenii aşteaptă un răspuns de la actuala conducere cu privire la data când le vor fi achitate salariile pentru lunile septembrie şi octombrie.

" Oamenii protestează deoarece nu mai cred în promisiuni. Mie mi s-a promis că în 24 de ore vom avea un răspuns de la conducerea unităţii în ceea ce priveşte restanţele salariale, este vorba de banii pe septembrie şi octombrie ", a declarat Corneliu Cernev.

La protest au venit şi preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Câlea, prefectul judeţului Mircea Alexandru Nadolu şi senatorul PSD Laurenţiu Coca, care au fost huiduiţi de muncitori.

La un moment dat, între muncitori a avut loc o altercaţiea, după ce un salariat a cerut cu prioritate bani pentru repornirea combinatului, colegii acestuia sărind pe el şi spunând că ei vor să-şi primească salariile restante.

"Au ieşit sindicaliştii, noi, eu cu domnul prefect şi domnul senator Laurenţiu Coca, am venit aici. Noi nu am fost îmbrânciţi, a fost o aglomeraţie iscată de un muncitor care a cerut să vină cu prioritate banii pentru repornirea Oltchimu, dar oamenii au sărit pe el, fiind la un pas să-l bată şi spunând că ei acum cu prioritate vor banii pentru lunile septembrie şi octombrie, sume restante. S-a strigat «Jos Guvernul» şi «Mincinoşii»", a declarat preşedintele CJ Vâlcea, Ion Câlea.

Salariaţii au strigat "Hoţii" şi au cerut ca premierul Victor Ponta să vină la Râmnicu Vâlcea pentru a-i lămuri cu privire la situaţia combinatului Oltchim.

  Protestele angajaţilor de la Oltchim au început la sfârşitul lunii august, după oprirea producţiei combinatului, din cauza unor datorii de peste 500 de milioane de euro. Oamenii cereau să le fie achitate salariile restante, dar şi fonduri pentru reluarea producţiei. La un moment dat, pe parcursul protestelor, mai mulţi salariaţi au intrat în greva foamei.

Muncitorii au renunţat la proteste după ce au primit asigurări că vor primi salariile restante pe lunile iulie şi august, precum şi bonurile de masă aferente, dar şi după ce au fost anunţaţi că va fi repornită producţia.

Producţia la combinatul Oltchim a fost reluată, la începutul lunii octombrie, la instalaţia de electroliză cu membrană, reprezentanţii companiei spunând atunci că urmează să fie repusă în funcţiune şi electroliza cu catoni de mercur.

În 2 noiembrie, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu , afirma că deocamdată funcţionează 25-30 la sută din combinatul Oltchim, adică lucrează aproximativ 800 de muncitori dintr-un total de circa 2.600, urmând ca în săptămânile viitoare să se ajungă la o capacitate de 60 la sută.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, care a câştigat licitaţia pentru pachetul de acţiuni deţinut de stat, nu a plătit suma de 45 milioane euro pentru titluri. 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22