Pe aceeași temă
Un nou semnal al intensificarii tensiunilor ruso-occidentale a fost dat dupa ce Alianta Nord Atlantica (NATO) ar fi expulzat presupusi spioni rusi de la cartierul general de la Bruxelles, potrivit presei internationale citata de Agerpres.
Astfel, britanicii de la The Guardian au relatat faptul ca NATO a deciz in aprilie ca fiecare delegatie a statelor non-membre sa fie formata din cel mult 30 de persoane.
Noua reglementare a afectat o singura delegatie: cea a Federatiei Ruse la NATO. Totusi, estimarile privind numarul exact al membrilor delegatiei ruse la Alianta Nord Atlantica variaza, Kremlinul vorbind despre 37 de persoane acreditate, cifra combatuta de un diplomat dintr-un stat membru al Aliantei, care a vorbit despre 61 de membri in delegatia rusa.
Alte surse din proximitatea NATO vorbesc, insa, despre peste 90 de rusi acreditati la cartierul general de la Bruxelles.
Numai ambasadorul rus la NATO, adjunctul sau, secretara si soferul au permisiunea de a se deplasa in zona de birouri ale cartierului general al NATO fara escorta. The Guardian subliniaza ca, indiferent de numarul exact al membrilor delegatiei ruse, jumatate dintre ei lucreaza in realitate sub autoritatea serviciilor de informatii ale Moscovei.
George Maior: Spionajul rusesc s-a intensificat in Romania
Recent, fostul director al Serviciului Roman de Informatii (SRI) George Maior a atras atentia asupra intensificarii actiunilor de spionaj ale Moscovei in Romania.
“Daca observati recente rapoarte venind din Polonia, de exemplu, ale Serviciului Intern polonez, privind activitatile de informatii ale Rusiei pe teritoriul lor, s-a precizat clar ca aceste activitati s-au intensificat cantitativ si calitativ. Ceea ce s-a intamplat si in Romania, si in alte state. Cu intentia de a culege informatii privind orientarea politica si strategica a tarii, sa nu uitam si scutul anti-racheta – e o foarte mare preocupare a Rusiei fata de aceasta dezvoltare – cu intentia chiar de a genera anumite influente privind politica Rusiei in aceste state”, a spus Maior in context.
El a mai aratat ca Moscova a generat instabilitate in regiune: “prin ceea ce se intampla in Ucraina, un vecin foarte important al nostru, de la consecinte geopolitice la consecinte economice. Poate avea efecte semnificative in ceea ce priveste securitatea nationala a Romaniei. O amenintare clasica de tip geopolitic nemaintalnita de la sfarsitul Razboiului Rece si care trebuie tratata foarte serios”, a spus Maior despre atitudinea agresiva a Rusiei in zona.
CITESTE SI: