Pe aceeași temă
Este vorba de Legea nr. 59/2020 si Legea nr. 60/2020, ce adopta OUG nr. 30/2020 si OUG nr. 32/2020, cu modificari, prin care sunt reformulate si prelungite unele termene de acordare a indemnizatiei pentru zile libere acordate parintilor, suportate din buget, se prelungeste acordarea indemnizatiei de somaj si a concediului pentru cresterea copilului, scrie consultantul financiar Adrian Benta pe Ziare.com
Nota: unele prevederi sunt deja reglementate prin hotarare de guvern - HG nr. 394/2020, fapt ce duce la o redundanta a legii, altele sunt elemente de noutate sau reformulari cu o claritate superioara.
Principalele aspecte sunt:
Se acorda zile libere platite pentru parintii ce au copii cu varsta de pana la 12 ani sau cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 ani, inscrisi in sistemul de invatamant si dupa finalizarea starii de urgenta, pana la incheierea anului scolar. Modificarea consta in faptul ca se majoreaza varsta copiilor cu dizabilitati de la 18 la 26 de ani.
Se clarifica situatia in care unul dintre parinte nu este salariat, insa realizeaza activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, activitati agricole, silvicultura si piscicultura. Potrivit legii, celalalt parinte poate beneficia de zile libere platite daca unul dintre parinti realizeaza veniturile mentionate.
Pentru ca o persoana sa beneficieze de zile libere, in cadrul unei familii cu 2 parinti, trebuie ca celalalt parinte sa dea o declaratie pe propria raspundere ca nu beneficiaza de zile libere. Anexat la declaratie se va pune o copie a certificatelor de nastere ale copilului/copiilor.
Termenul de plata a indemnizatiei pentru zile libere platite din fondul pentru garantarea creantelor salariale este de 15 zile de la depunerea documentelor de catre angajator. Anterior, termenul a fost de 60 de zile.
Pentru persoanele ce se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, care se incheie in perioada starii de urgenta, indemnizatia se va plati si pe durata starii de urgenta, dar si pentru o perioada de 30 de zile dupa incheierea starii de urgenta.
Somerii ce se afla in perioada de plata a indemnizatiei de somaj beneficiaza de prelungirea perioadei de plata a indemnizatiei cu 3 luni ulterior actualei date.
Pentru persoanele ce se afla in somaj tehnic, generat de aplicarea prevederilor art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii, iar suspendarea contractului de munca este generata de instituirea starii de urgenta, se pot acorda tichete de masa. Acestea pot fi acordate doar pe suport electronic.
Nota: nu stim cum se va realiza aceasta procedura, intrucat s-a incheiat starea de urgenta.
La acordarea indemnizatiei de somaj tehnic pentru alti profesionisti, se va tine cont nu numai de incasarile din activitatea profesionala, ci si de incasarile de natura salariala sau diversele sume de indemnizatii primite de la buget. Practic, cand se determina reducerea incasarilor cu minim 25%, se vor cumula veniturile din activitatea profesionala cu veniturile din salarii si cu veniturile din alte indemnizatii, ajutoare, incasari (art. 62 si art. 76 din Codul fiscal).
Termenul de plata pentru indemnizatia de somaj tehnic de care beneficiaza alti profesionisti pe durata starii de urgenta este de 10 zile de la depunerea documentelor.
Consultant Fiscal,
Auditor Financiar,
Adrian Bența