Nominalizarea lui Eduard Hellvig provoaca primele reactii politice. Ce spun Victor Ponta, Crin Antonescu, Kelemen Hunor si altii

T.d. | 19.02.2015

Pe aceeași temă

Presedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat, joi seara, pe Eduard Hellvig pentru sefia Serviciului Roman de Informatii (SRI). Seful statului a vorbit, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni, despre nevoia de “a instaura calmul” la varful Serviciului. La scurt timp, Hellvig a reactionat la anuntul facut, declarandu-se “onorat de increderea” aratata de Iohannis. De altfel, anuntul facut de presedinte a provocat deja reactii in mediul politic.

Intrebat daca formatiunea sa il va vota pe Hellvig la sefia SRI, presedintele PSD Victor Ponta a spus ca acest aspect va fi discutat in sedinta grupurilor parlamentare social-democrate, iar o decizie va fi luata ulterior.

"O sa vorbim in grupurile parlamentare si o sa decidem", a spus Ponta, potrivit Hotnews.

La randul sau, purtatorul de cuvant al PSD, Gabriela Firea, a precizat pentru Mediafax ca propunerea referitoare la Hellvig va fi discutata lunea viitoare in BPN al PSD, precum si in grupurile parlamentare PSD-UNPR, dar si cu partenerii de guvernare ai PSD.

"Nominalizarea se va discuta luni la BPN si in grupurile parlamentare reunite ale PSD-UNPR, precum si cu partenerii de guvernare PC si PLR. Ulterior, premierul Victor Ponta, presedintele PSD, va anunta decizia", a spus Firea.

Pe de alta parte, Eduard Hellvig este bine vazut in UDMR. Presedintele Uniunii, Kelemen Hunor, considera ca Hellvig este “un om echilibrat, de bun simt, foarte bine pregatit”, iar SRI va fi “pe maini bune”, astfel ca formatiunea maghiara nu ar avea obiectii in a-l vota in Parlament.

"Îl cunoaştem pe Eduard Helvig, fost coleg deputat, europarlamentar, de foarte mult timp, şi îl ştim ca un om echilibrat, de bun simţ, foarte bine pregătit. Vom discuta, luni, în grupurile parlamentare ale UDMR această propunere dar, din punctul nostru de vedere, nu va exista nicio problemă şi sper că va reuşi să ţină un echilibru şi în interiorul SRI şi în tot ce înseamnă pentru România, pentru această zonă. SRI va fi pe mâini bune când va depune jurământul şi va fi învestit domnul Helvig. Nu avem obiecţii, nu văd niciun motiv să nu îl votăm şi să nu îi acordăm încrederea", a declarat Kelemen Hunor.

PNL vede in persoana lui Hellvig o “serioasa activitate publica, corecta si necontroversata”, iar numirea unui civil in fruntea unui serviciu secret este “absolute fireasca”, transmite co-presedintele PNL, Alina Gorghiu.

"Propunerea facuta de Presedintele Romaniei are menirea de a pune capat unei situatii de interimat la SRI si de a intari autoritatea unei institutii care a fost supusa mai multor atacuri politice in ultima perioada", se arata intr-un comunicat semnat de Gorghiu.

Liberalul Crin Antonescu, unul dintre promotorii ascensiunii lui Hellvig in PNL, a declarat ca va vota propunerea pentru SRI in Parlament.

"Klaus Iohannis nu m-a consultat si nu avea nicio obligatie in acest sens. Socotesc propunerea intemeiata, il cunosc bine pe Hellvig, de ani buni, si cred ca e o propunere nimerita pe care eu, ca parlamentar, o voi vota cu toata increderea", a precizat Crin Antonescu, intr-o interventie telefonica la B1 Tv, potrivit Ziare.com.

Antonescu sustine ca Hellvig are mari sanse sa primeasca votul in Parlament.

"Are mari sanse sa treaca, mai ales ca vine din domeniul politic, e prezent la varful politicii in ultimii cativa ani si e un om cunoscut. Cred ca daca si cei din PSD doresc un sef civil la SRI, atunci pot sa il voteze. Nu se poate suspecta o apropiere din partea lui in functia asta cu vreun partid, inclusiv PNL", a explicat Antonescu.

Si fostii colegi din PC ai lui Hellvig si-au declarat sustinerea pentru propunerea sa la sefia SRI. Liderul deputatilor conservatori, Bogdan Ciuca, sustine ca Eduard Hellvig detine capacitatea pentru a face fata la varful celui mai important serviciu de informatii romanesc.

 “Pe Eduard Hellvig îl cunosc pentru că, la un moment dat, am avut proiecte comune. Este o persoană echilibrată, nu este ostentativ sau conflictual, cred că acest lucru contează foarte mult. Are experienţă în zona executivului, a fost şi europarlamnetar, aşa că, sprijinit de structurile operative din interior şi colaborând, cred că poate coordona activitatea unui serviciu foarte important”, a precizat Ciucă, potrivit stiripesurse.

El a arătat că o decizie privind votul din Parlament se va lua în conducerea partidului şi la grup.

“Din punct de vedere personal, Eduard Hellvig este o persoană care are abilitatea şi echilibrul necesar pentru ocuparea acestei funcţii. Cred că este o nominalizare inspirată din perspectiva abilităţilor pe care le are. Este o opinie strict personală. De abia a fost anunţat, se va discuta la grup şi în conducerea partidului în privinţa votului din Parlament”, a adăugat Ciucă.

Si fostul premier roman, Adrian Nastase, a avut o reactie la nominalizarea lui Hellvig pentru sefia SRI, despre care spune ca “prin pregatire si experienta, mi se pare o solutie potrivita”.

In plus, cred că numirea lui a venit la un moment util, pentru a calma apele in zona serviciilor de informatii. Situatia politică si militară in zona noastră este destul de complicată – mă refer la evolutiile din Ucraina, Moldova, Grecia – astfel incât toate institutiile românesti trebuie să fie cu efectivul complet, pregătite să analizeze si să actioneze, dacă va fi cazul”, scrie Nastase pe blogul personal.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22