Norme: Este interzis fumatul în mașinile de serviciu și în firmele de apartament

Iulian Popescu | 04.03.2016

Adevărul prezintă câteva dintre prevederile, pe care le consideră excesive, dintr-un draft al normelor de aplicare a Legii pentru interzicerea fumatului în spaţiile publice închise: fumatul este interzis şi în maşina de serviciu, dar şi în construcţiile private de pe terenuri ale autorităţilor.

Pe aceeași temă

 

Ce înseamnă spațiu public

 

Spaţiul public este definit drept orice spaţiu accesibil publicului (de ex. din domeniul cultural-artistic, sănătate, învăţământ, alimentaţiei publice, petrecerii timpului liber – cluburi, discoteci, restaurante, cafenele, pizzerii, etc -, spaţiile autorităţilor centrale şi locale, etc) sau destinat utilizării colective (de ex. pentru activităţi sportive, târguri, expoziţii, etc), indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, scrie Adevărul, citând primul draft al normelor de aplicare a legii.

 

Ce este spațiu închis (în care nu se poate fuma)

 

Spaţiul închis este definit drept acela care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.  

 

În aprecierea caracterului de închis/ deschis al unui spaţiu, nu se va ţine cont de: 

- natura materialului din care sunt confecţionaţi pereţii şi/ sau tavanul/ plafonul/ acoperişul. Oricare ar fi materialul folosit la construcţia pereţilor şi/ sau tavanului (zidărie, textil, lemn, perdea de aer, folie plastic, etc), şi oricare ar fi densitatea materialului (material perforat, etc), atâta timp cât există un tavan şi cel puţin 2 pereţi, spaţiul respectiv va fi considerat ”spaţiu închis”.   

 

- caracterul temporar sau permanent al pereţilor sau spaţiului. Atâta timp cât un element de construcţie poate îndeplini funcţia de ”perete” (limitează, separă sau izolează), spaţiul din care face parte va fi considerat ”spaţiu închis” chiar dacă elementul respectiv se poate plia, ridica, porni (perdea de aer), etc adică este perete doar temporar.

 

- De asemenea, nu se va ţine cont de caracterul sezonier al unui spaţiu: atâta timp cât există un tavan şi cel puţin 2 pereţi, spaţiul respectiv va fi considerat ”spaţiu închis”.  

 

Unde nu se va mai putea fuma

 

-Corturile cu un perete şi cele cu doi pereţi - în primul se poate fuma, în cel de-al doilea, nu.

 

-Spre deosebire de vecinii maghiari, care nu au voie să fumeze în staţiile pentru mijloacele de transport în comun, în România nu există astfel de restricţii - bineînţeles, în cazul în care staţia sau peronul nu are plafon/tavan şi doi pereţi, moment în care se supune interdicţiei, mai scrie Adevărul.  Asta înseamnă că pe peroanele de la Gara de Nord se mai poate fuma.

 

-Nu se fumează în „firmele de apartament”.  Dacă într-o locuinţă proprietate privată se desfăşoară şi activităţi economice, atunci aceasta devine „loc de muncă” (chiar dacă activitatea se desfăşoară doar într-o cameră), iar fumatul este interzis. 

 

-În construcţiile private aflate pe domeniul public, fumatul este de asemenea interzis.

 

-În balcoanele clădirilor administrative, fumatul rămâne permis, însă doar dacă balconul este catalogat drept „deschis” (nu are doi pereți și plafon). 

 

-Spaţiile comune din clădirile rezidenţiale sunt considerate publice, aşa că nu se va mai putea fuma nici pe scara blocului.   

 

-Fumatul este interzis în toate cluburile, inclusiv în cele private cu acces restricţionat.   

 

-Maşina de serviciu este considerată „loc de muncă”, aşa că fumatul este interzis. La fel şi în taxi.  

 

-În pensiuni, hoteluri şi hosteluri, fumatul va fi permis doar în interiorul camerelor închiriate de clienţi. Aceeaşi regulă se aplică şi în căminele pentru bătrâni şi alte spaţii cu destinaţie similară.   

 

-Deţinuţii din penitenciarele de maximă siguranţă vor avea voie să fumeze în celule, cei din închisorile obişnuite se vor deplasa în spaţii special amenajate, la fel şi personalul administrativ, mai spune Adevărul.

 

Ce vor controla polițiștii care verifică respectarea la locul de muncă a Legii împotriva fumatului (potrivit Digi24) :

 

– dacă spațiile publice închise și spațiile închise de la locul de muncă sunt marcate cu indicatoare prin care să se arate “Fumatul interzis”;

– dacă este desemnată o persoană responsabilă de aplicarea legii;

dacă a fost introdusă sancționarea cu abatere disciplinară gravă a încălcării legii în regulamentul de ordine interioară;

– dacă este afișat numărul de telefon și site-ul de internet la care cetățenii pot sesiza încălcarea legii;

– dacă în spațiile închise există scrumiere sau alte obiecte în care este depozitat scrumul de țigară

dacă miroase a fum de țigară.

- polițiștii au dreptul să cerceteze înregistrările camerelor video pentru a observa dacă s-a fumat și pot folosi aparate care măsoară obiectiv existența în spațiile închise a reziduurilor din fumul de tutun.

 

Unde se poate semnala nerespectarea Legii:

 

Procedura de sesizare de către cetățeni a autorităților publice referitor la încălcarea legii constă în apelarea la numărul de telefon al poliției locale (diferit pentru fiecare județ), la 112 cu retransmiterea către poliția locală sau la ANPC care va retransmite către poliția locală.

 

***

 

Legea care interzice fumatul în spații publice închise a fost promulgată pe 1 februarie și va intra în vigoare de la jumătatea acestei luni.

 

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de catre persoanele fizice se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de catre persoanele juridice a prevederilor legii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 5.000 lei la prima abatere, cu amenda contraventionala de 10.000 lei si cu sanctiunea complementara de suspendare a activitatii pana la remedierea situatiei care a dus la suspendarea activitatii, la a doua abatere. Savarsirea unei noi contraventii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 15.000 lei si cu sanctiunea complementara de inchidere a unitatii.

 

Legea antifumat a fost initiata de deputatul PSD Aurelia Cristea, care a fost sprijinita de mai multe ONG-uri in promovarea acestui proiect. Cristea a spus ca nu a facut altceva decat sa preia legea antifumat de la deputatul PSD Manuela Mitrea si sa amendeze legea, in urma un demers de dezbatere publica inspirat din bunele practici ale statelor europene.

 

In prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul in spatiile publice inchise, in mijloacele de transport in comun si la locul de munca.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22