Noua componenţă a CNATDCU, care a stabilit plagiatul lui Ponta, publicată în MO. Consiliul va avea 44 de membri în loc de 21. Printre ei: Razvan Theodorescu, Eugen Simion, Vlad Nistor, Gheorghita Mateut

Fara Autor | 08.09.2012

Pe aceeași temă

 

Noua componenţă a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) - for care a dat primul verdict de plagiat în cazul premierului Victor Ponta -, a fost publicată vineri în Monitorul Oficial (MO), numărul de membri fiind mărit de la 21 la 44, informeaza Mediafax.

 

Organizarea şi funcţionarea CNATDCU sunt astfel reglementate printr-un ordin emis la 5 septembrie de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

 În Consiliul General al CNATDCU se află, în continuare, Marius Andruh (Universitatea Bucureşti, Academia Română), care se se regăsea în componenţă, în calitate de preşedinte, şi la anunţarea primului verdict de plagiat referitor la teza de doctorat a premierului.

Consiliul General îl are printre membri şi pe Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti - instituţie a cărei Comisie de Etică a stabilit, de asemenea, că premierul a plagiat.

 

Printre membri: Razvan Theodorescu, Eugen Simion, Vlad Nistor, Gheorghita Mateut

Preşedintele şi cei trei vicepreşedinţi ai Consiliului General al CNATDCU vor fi aleşi de către membri la prima şedinţă, se mai precizează în ordin.

Noul Consiliu General al CNATDCU are reprezentanţi de la instituţii de învăţământ superior din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Timişoara, Sibiu, Ploieşti şi Târgu Mureş, precum şi de la Academia Română. Printre membri se mai numără Răzvan Teodorescu, Ionel Haiduc, Eugen Simion, Nicolae Zamfir, Florian Popa, Vlad Nistor şi Alexa Visarion.

În acelaşi ordin publicat în MO este menţionată componenţa comisiilor de specialitate ale CNATDCU. În comisia de ştiinţe juridice a Consiliului se află şi avocatul Gheorghiţă Mateuţ, desemnat din partea Universităţii Babeş-Bolyai.

Regulamentul de funcţionare a CNATDCU prevede, potrivit aceluiaşi ordin, că forul are printre atribuţii evaluarea dosarelor de acordare a titlului de doctor, propunând acordarea sau neacordarea acestuia, prin ordin emis de ministrul Educaţiei.

Totodată, în ordin se arată că "validarea titlului de doctor se face cu respectarea strictă a legislaţiei şi criteriilor în vigoare la data admiterii la studii universitare de doctorat".

Înainte de a da ordinul cu noua componenţă a CNATDCU, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, în 26 iulie, că acest for a fost constituit pe criterii politice, "un lucru teribil de nefericit", astfel că s-a decis reconstituirea lui din propunerile universităţilor, arata Mediafax.

 

Dizolvarea CNATDCU si plagiatul lui Victor Ponta

În 29 iunie, CNATDCU a stabilit că premierul Ponta a plagiat în teza de doctorat, şedinţa Consiliului General având loc la o zi după ce acesta fusese desfiinţat printr-un ordin al lui Liviu Pop - cel care asigura atunci interimatul la conducerea Ministerului Educaţiei.

  Pop a declarat, în 29 iunie, pentru MEDIAFAX, că printr-o adresă trimisă în 21 iunie la CNATDCU s-a solicitat conducerii să comunice în scris, până în 28 iunie, raportul privind resursa umană pentru activităţile didactice şi de cercetare din învăţământul superior, în baza unor indicatori specifici şi numărul controalelor efectuate în universităţi privind modul de desfăşurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare, numărul sesizărilor primite şi analizate, poziţia referitoare la criteriile de validare a tezelor de doctorat, numărul tezelor de doctorat analizate.

Întrucât până joi, 28 iunie, conducerea CNATDCU nu a prezentat nimic din cele solicitate, a fost emis un ordin de ministru prin care a fost desfiinţat Consiliul General al CNATDCU. Prin acest ordin a fost propusă mărirea componenţei Consiliului General de la 21 la 45 de membri, iar aceştia să fie reprezentanţi de la toate universităţile, a explicat Liviu Pop.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22