Pe aceeași temă
Grupul PPE din Parlamentul European va cere, în ședința liderilor grupurilor parlamentare, accelerarea procedurii de desemnare a procurorilor-șef european, a afirmat europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan. De asemenea el a mai subliniat că popularii europeni susțin ferm candidatura Laurei Codruța Kovesi.
”Astăzi, în ședința liderilor grupurilor parlamentare, se va desemna echipa de negociatori din partea Parlamentului European care va trebui să negocieze cu Consiliul Uniunii Europene și să ajungă la un acord privind desemnarea procurorului-șef european. Poziția celui mai mare grup din Parlamentul European, Grupul PPE, grupul din care și noi, Partidul Naţional Liberal, facem parte, va fi aceea ca această echipă de negociatori să se apuce cât mai repede de treabă, să se întâlnească cât mai rapid cu reprezentanții Consiliului și să ajungă la un acord. Mandatul acestei echipe de negocieri, așa cum a fost el stabilit înaintea alegerilor europarlamentare și cum a fost confirmat oficial de președintele Parlamentului European în luna iulie, va fi acela că doamna Kövesi este candidatul Parlamentului European și este singura persoana pe care Parlamentul European o acceptă pentru această poziție ca urmare a procedurii obiective de selecție ce s-a desfășurat până acum”, a scris Siegfried Mureșan pe Facebook.
Laura Codruța Kovesi a rămas singură în cursa pentru șefia Parchetului European după ce contracandidatul său, Francois Bohnert, a fost numit în fruntea Parchetului Financiar francez, echivalentul DNA-ului din România.
Care sunt pași următori
Negocierile dintre Parlamentul European și Consiliul UE se reiau, în noua configurare rezultată din alegerile europene din 26 mai. Noul Parlament și-a reafirmat susținerea pentru Laura Codruța Kovesi.
Contracandidatul lui Kovesi, și prefratul Consiliului UE, Jean-Francois Bohnert, a fost propus, la sfârșitul lunii iulie, pentru postul de şef al Parchetului Naţional Financiar din Franța. Anunțul a venit la două săptămâni după ce Emmanuel Macron l-a informat pe Klaus Iohannis că o va susține pe Kovesi.
Următorul pas important va fi în septembrie când va fi reuniunea COREPER (Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană), care trebuie să discute și să decidă. În anterioara sesiune dedicată acestui subiect, Kovesi a pierdut în fața lui Bohnert.
În condițiile în care poziția Franței este clară în acest moment, fosta șefă a DNA nu ar mai trebui să aibă nicio emoție teoretic. Însă surprize ar putea să apară din partea Italiei, au declarat în vară surse europene. Dacă Bohnert se retrage italienii ar putea invoca faptul că procedura, care prevede între 3 și 5 candidați, nu e îndeplinită. În acest moment, formal, cei trei candidați sunt Kovesi, Bohnert și Andres Ritter.
Dacă Bohnertl se retrage, susțin surse europene, Italia care a avut și ea un candidat, care a picat la votul din comisia LIBE, ar putea cere să fie și acesta introdus în procedură. De altfel, Bohnert a declarat recent că nu se retrage formal din cursă invocând chiar „motive procedurale” Cel mai probabil scenariu este însă ca în Consiliu, Franța să anunțe că o susține pe Kovesi, acestei poziții urmând să se ralieze și alte state.