Noua lege a salarizarii: 22 de mii de angajati din ministere vor avea salarii scazute

E.b. | 05.02.2018

Noua lege a salarizarii, ca si transferul contributiilor de la angajator la angajat, afecteaza mare parte dintre angajatii statului.

Pe aceeași temă

 

 

"Problemele majore sunt in administratia publica centrala, si aici ma refer la ministere si deconcentratele ministerelor", a declarat Sebastian Oprescu, presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici, potivit HotNews


Potrivit lui Sebastian Oprescu, aproximativ 22.000 de angajati din administratia publica centrala vor avea salariile scazute, cu pana la 30%-40%, unele ajungand sa fie chiar si cu 4.000- 5.000 lei mai reduse.

Liderul sindical mai spune ca cele mai mari reduceri le vor simti angajatii din Ministerul Afacerilor Externe, circa 57% dintre cei cu functii de conducere si 20% dintre cei cu functii de executie.


"La Ministerul Afacerilor Externe, noi avem 57% din angajatii ministerului cu functii de conducere, sefi birou, sefi serviciu, director, director general. Deci, 57% din aceste functii pierd la salariu pana la 30%. Pierd la salariu pentru ca in momentul in care discutam astazi, ei au venitul mai mare decat grila, fiind pe Ministerul Afacerilor Externe si salarizarea celor de la externe este oarecum raportata la salarizarea celor din exterior, pentru ca nu poti sa lucrezi cu un salariu foarte mic intr-o tara foarte bogata. Nu poti sa-ti pastrezi statutul de diplomat", a precizat Sebastian.


Potrivit acestuia, salarii scazute vor primi si 20% dintre cei cu functii de executie. "Aici ma refer in mod deosebit la functiile cu vechime, acei care au o oarecare experienta. Cei care au venit nou in sistem nu pierd, ci castiga undeva la 2-3%, pentru ca transferul contributiilor vine peste acea majorare salariala de 25%. Fiind o majorare salariala de 25%, contributiile fiind de 22,5%, automat raman 2,5% crestere", a explicat liderul sindical.

 

Acesta sustine ca mai sunt institutii in care cei necalificati vor fi platiti la fel ca cei calificati in urma cresterii salariului minim pe economie. "Un alt element pervers se intalneste acolo unde salariile sunt foarte mici. De exemplu, la Ministerul Culturii, Ministerul Tineretului si Sportului si Protectia Consumatorului. Sunt institutii foarte multe care au salariile, in momentul de fata, oarecum in zona salariului minim pe economie

 

CITESTE TOT ARTICOLUL

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22