Pe aceeași temă
Este vorba de o femeie din județul Giurgiu, care n-a călătorit în străinătate și are o formă foarte ușoară, fiind tratată la domiciliu, a declarat purtătorul de cuvânt al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, citat de HotNews.ro. Declarația privind confirmarea noii tulpini fusese făcută inițial de medicul Cătălin Apostolescu la B1 Tv.
„Una dintre tulpinile SARS-CoV-2 secvențiate în perioada 5-8 ianuarie 2021 la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș se incadrează în varianta cu transmisibilitate crescută B.1.1.7 descrisă in Marea Britanie. În perioada următoare va continua supravegherea prin epidemiologie moleculară a cazurilor suspecte", arată Ministerul Sănătății.
Pacienta în vârstă de 27 ani este în stare clinică foarte bună, se află în izolare la domiciliu, supravegheată de medicul de familie, conform metodologiei în vigoare, mai precizează reprezentanții Ministerului Sănătății.
De asemenea, „având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, în paralel cu Campania națională de vaccinare, măsurile de protecție rămân la fel de importante: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea aglomerațiilor, distanțarea socială și igiena mâinilor. Doar astfel salvăm vieți și ne putem proteja”, subliniază reprezentanții Ministerului Sănătății.
Potrivit medicului Cătălin Apostolescu, este vorba despre o tânără de 27 de ani din județul Giurgiu, internată pe data de 3 ianuarie, care nu a avut nevoie de tratament în spital și se tratează în prezent la domiciliu. Ea are o formă foarte ușoară de COVID-19.
„Din datele pe care le avem, nu a călătorit în afara țării. Urmează ca DSP să facă o anchetă epidemiologică amănunțită”, a declarat medicul Cătălin Apostolescu.
Europa trebuie „să facă mai mult” în fața „unei situații alarmante”, din cauza circulației în regiune a unei noi variante, mai contagioase, de coronavirus, detectată inițial în Marea Britanie, a avertizat joi conducerea regională a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Potrivit estimărilor, noua tulpină „ar putea progresiv să le înlocuiască pe celelalte aflate în circulație în regiune, cum se observă deja în Regatul Unit și din ce în ce mai mult în Danemarca", a spus directorul pentru Europa al OMS, Hans Kluge.
22 de țări din Europa au înregistrat deja cazuri legate de această nouă tulpină ("VOC 202012/01"), a precizat OMS.
Din cauza transmisibilității sale sporite, noua tulpină riscă să agraveze numărul de cazuri și să contribuie la suprasaturarea sistemelor sanitare, potrivit sursei citate.
Noile variante de coronavirus care au fost depistate în Marea Britanie (B.1.1.7.) și Africa de Sud ( 501.V2. cu propria sa mutație numită E484K) au provocat temeri la nivel global într-o perioadă în care se credea că s-a preluat controlul asupra pandemiei prin începerea campaniilor de vaccinare.
Despre ambele tulpini se știe că sunt mai contagioase, nu însă și cu o rată de mortalitate mai mare iar specialiștii spun că nu există riscul ca vaccinul să nu-și facă efectul, pentru că mutațiile sunt ceva obișnuit în orice epidemie.
John Bell, profesor de medicină la Universitatea Oxford a spus pentru Times Radio că există „un mare semn de întrebare" dacă vaccinurile vor funcționa pentru noua tulpină din Africa de Sud și ar putea „lua mai mult de șase săptămâni pentru dezvoltarea unui nou vaccin". Ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock, s-a declarat „extrem de îngrijorat" de noua variantă din Africa de Sud, afirmând că este „o problemă semnificativă".
Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică și Directorul Departamentului de Sănătate Publică de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat pentru Europa Liberă că noua tulpină nu pune sub semnul întrebării vaccinurile abia aprobate, pentru că are exact același tip de proteină pe exterior care ajută virusul să intre în organism ca și varianta sa „clasică”.