Pe aceeași temă
„Am constituit un comitet interministerial care pregăteşte deschiderea anului şcolar. (...) În şcoli, acolo unde începe activitatea normal, este clar că va fi necesar portul măştii atât pentru cadrele didactice, cât şi pentru elevi şi personalul auxiliar.
Acolo unde este posibil să se asigure separarea prin plafoane de plexiglas (...) este important ca acest lucru să se realizeze pentru a reduce contactul fizic. De asemenea, toate şcolile trebuie să fie pregătite cu tot ceea ce înseamnă substanţe de dezinfecţie, cu dezinfectanţi care să se afle la dispoziţia cadrelor didactice şi a elevilor", a spus Ludovic Orban, în plenul reunit al Parlamentului.
Acesta a spus că specialiștii din consiliile de administrație ale școlilor vor stabili ce măsuri trebuie aplicate la începerea școlii, pe 14 septembrie.
„Am luat decizia ca să deschidem şcoala în mod diferenţiat, pe baza deciziilor luate de, în primă fază, de consiliile de administraţie, inspectoratele şcolare, direcţiile de sănătate publică şi comitetele pentru situaţii de urgenţă. Există trei situații: verde, galben şi roşu. Aici e vorba de numărul de infectări în ultimele 14 zile – sub 1, între 1 şi 3 şi de peste 3”, a explicat șeful Executivului.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Dragoș Garofil, a declarat tot în Senat pe tema începerii anului școlar, că nu se va realiza testarea din oficiu a elevilor pentru că nu ar avea niciun efect în gestionarea cazurilor de coronavirus.
„Legat de testare a elevilor. Nu se efectuează și nimeni nu a efectuat o testare pentru că nu are nicio relevanță, să testez persoane asimptomatice în mod aleatoriu, vei identifica un caz cel mult la mia de locuitori. Studiul de prevalență pe care îl realizează acum Institutul Național de Sănătate Ppublică are niște rezultate preliminare undeva la 2% din populație, mai puțin de 2% din populație are anticorpi deci nu se pot lua decizii pe astfel de cifre, dacă e 2 sau e 5% e același lucru. Suntem foarte departe de procentul de 60 – 70% necesar pentru imunizare în masă, deci în absența unui vaccin nu putem vorbi de imunizare în masă.
Noi am analizat constant numărul de cazuri, în prezent din cele peste 60.000 de cazuri confirmate, un procent de 6,2% sunt cu vârsta sub 19 ani, deci avem în jur de 4.000 de cazuri cu vârste sub 19 ani, infectarea acestora producându-se în comunitate, în condițiile în care școlile au fost închise. De-asta spun că riscul este și va fi prezent, tot ce trebuie să facem este să minimizam riscul de infectare în școală pentru că infectare comunitară va rămâne și va creea un pericol pentru școli”, a declarat Dragoș Garofil, citat de edupedu.ro.