Pe aceeași temă
Printre acestia se afla tezele doctorale ale lui: Victor Ponta, Gabriel Oprea, Petre Toba si Bogdan Licu, a declarat presedintele CNATDCU Viorel Barbu pentru HotNews.ro.
Restul sesizarilor se afla in continuare in comisiile de specialitate.
"Joi va fi o prima sedinta a Consiliului care va analiza una sau doua din aceste cereri. Restul sunt in lucru in comisii. Joi vom avea - nu s-a definitivat inca - una cred ca vom avea sigur, poate chiar doua", a declarat Viorel Barbu.
***
Dr. Cristian Dogaru, lector la University Campus Suffolk din Anglia, a trimis la mijlocul lunii martie catre CNATDCU- for abilitat prin ordonanta promovata in martie de Guvernul Ciolos sa se pronunta pe sesizarile de plagiat - o sesizare care vizeaza cu privire la mai multe cazuri de suspiciuni de plagiat a tezelor de doctorat, printre care si cel al fostului premier Victor Ponta. Profesorul Vladimir Tismaneanu, dr. Lucian Ancu de la University of Geneva (Elvetia) si profesorul Horia Cornean de la Aalborg University (Danemarca), s-au alaturat demersului.
Semnatarii arata ca tezele de doctorat ale lui Victor Ponta, Gabriel Oprea, Neculai Ontanu, Bogdan Licu, Petre Toba si altii "au fost analizate in urma unor anchete de presa, iar rezultatele ofera dovezi incontestabile cum ca numitele lucrari ar fi fost plagiate in mod masiv. In dreptul fiecarui nume gasiti numele coordonatorului de doctorat precum si adresa electronica a rezultatelor fiecarei analize efectuate si publicate in presa."
Sesizarea de plagiat a fost inregistrata de CNATDCU cu 1103/10.05.2016. Cristian Dogaru a semnalat luni CNATDCU ca a trecut termenul legal de 45 de zile stipulat in Hotararea de Guvern Nr. 134 din 02 Martie 2016 pentru modificarea si completarea Codului studiilor universitare de doctorat, solicitand institutiei sa trimita un raspuns cat mai curand.
Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Adrian Curaj, a aprobat pe 10 iunie, prin ordin, noua componenta a CNATDCU, iar pe 16 iunie ordinul de ministru a fost publicat in Monitorul Oficial. Comisiile de specialitate din noul CNATDCU au preluat dosarele de analiza a sesizarilor incepute de fostii membri.
Potrivit noului regulament de organizare si functionare al CNATDCU aprobat in luna martie prin ordin al ministrului Educatiei Adrian Curaj o sesizare de plagiat inaintate institutiei este analizata independent la nivelul CNATDCU, in comisia de lucru, care va inainta un raport comun care va cuprinde si o propunere motivata de mentinere sau retragere a titlului de doctor.
Presedintele CNATDCU convoaca Consiliul general al CNATDCU pentru aprobarea/ respingerea propunerii comisiei de lucru. In urma votului in consiliu, CNATDCU decide mentinerea sau retragerea titlului (caz in care propunerea de masuri care se impun referitor la conducatorul tezei de doctorat si membrii comisiei de sustinere a tezei de doctorat, in baza prevederilor legale in vigoare).
Decizia Consiliului general al CNATDCU se transmite oficial, de catre UEFISCDI (Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii) autorului sesizarii si de catre Ministerul Educatiei, Institutiei Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD) si autorului tezei de doctorat. Totodata, ea este publicata pe site-ul www.cnatdcu.ro, impreuna cu raportul comisiei de lucru.
Oricare dintre partile implicate poate solicita acces la documentele care au fundamentat decizia Consiliului General al CNATDCU si depune contestatie cu privire la procesul de analiza a sesizarii, in termen de maximum 10 zile de la data comunicarii si publicarii deciziei Consiliului general al CNATDCU.
Orice persoana fizica sau juridica, inclusiv membrii CNATDCU si ai Institutiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD), poate sesiza in scris Consiliul General al CNATDCU cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, inclusiv cu privire la existenta plagiatului, in cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data sustinerii acesteia si indiferent de data acordarii titlului de doctor, prin intermediul Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI).
Sesizarea trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:
Contine date de identificare a persoanei fizice sau juridice care formuleaza sesizarea, respectiv: numele si prenumele, codul numeric personal (CNP), adresa de domiciliu, adresa de corespondenta electronica, pentru persoanele fizice si date de identificare si adresele oficiale ale institutiei, asociatiei, organizatiei etc. pentru persoanele juridice;
Contine date de identificare a tezei de doctorat pentru care se face sesizarea: autor, titlul tezei, institutia care a eliberat diploma de doctor in baza respectivei teze de doctorat;
Prezinta, anexat, copii ale documentelor consultate in baza carora persoana fizica sau juridica formuleaza sesizarea, cu indicarea surselor de documentare si datele de identificare ale acestora (ex. biblioteci, reviste, carti publicate etc.)
Contine o motivare argumentata a sesizarii, cu exemple concrete privind nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala ori cu privire la existenta plagiatului in cadrul tezei de doctorat in cauza.