Pe aceeași temă
Ministrul anunță că membrii CNATDCU vor fi aleși dintr-o listă de candidați integri și performanți de către un comitet de selecție format din personalități academice din țară și din străinătate. Noul CNATDCU, reorganizat, va putea analiza lucrările acuzate de plagiat dincolo de decizia universităților care au acordat titlurile, iar decizia CNATDCU va deveni obligatorie.
”Mă gândesc la un comitet de selecție, cu personalități, să zicem, doi români din țară, două personalități din străinătate, care nu vor face parte din Consiliu. Se va face un call la nivel național, cine dorește își depune candidatura, sau pot fi recomandări. Acest comitet va face o selecție, să zicem între 15 și 25 de persoane pentru fiecare comisie în parte. (…) Toată lumea va putea să-și depună CV-ul. Comitetul de selecție va alege o listă cu de două ori mai multe persoane decât avem nevoie în comisia respectivă și după aceea lista aceasta va fi transmisă comunității respective (n.r. academice), care îi va alege pe cei care o vor reprezenta pe următorul ciclu în acel mecanism”, spune ministrul Adrian Curaj.
Criteriile pentru înscriere vor fi performanța și integritatea. Comitetul de selecție, cu personalități, va fi public, ministrul Educației subliniind că ”în țară avem personalități de necontestat și avem și în străinătate personalități la universități mari”.
În opinia lui, prezența acestor personalități în CNATDCU va reprezenta ”un mesaj puternic, care va da profundă încredere în mecanismul de selecție, pentru că nu va veni cineva să spună „îl vreau pe-ăsta, pe-ăsta“.