Noul președinte al Ucrainei, actorul Volodomir Zelenski, și-a asigurat majoritatea parlamentară

Laurentiu Gheorghe | 22.07.2019

Partidul noului președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, conduce în alegerile parlamentare anticipate, după exit poll, cu 43,9% din voturi, un scor record, relatează AFP.

Pe aceeași temă

Zelenski a mai spus duminică seară că vrea să invite partidul Golos (Vocea) la discuții pentru a forma o coaliție în Parlament, împreună având o majoritate confortabilă în parlament.

Pro-rușii de la Platforma au obținut 11,5%, urmați de trei formațiuni pro-occidentale: Solidaritatea Europeană a obținut 8,9%, Patria - 7,6%, iar Vocea (Golos) 6,3%.

Zelensky (41 de ani) care s-a autodefinit ca un outsider la clasa politică, pe care majoritatea electoratului o consideră coruptă. În timpul campaniei prezidențiale, el a promis ridicarea nivelului de trai și ajungerea la un acord de pace cu separatiștii din estul țării.

Însă după ce s-a instalat în funcție, el a descoperit că puterea sa este limitată de parlamentarii din elita politică existentă. Astfel, când a vrut să-i demită pe ministrul de Externe și procurorul general, de exemplu, Parlamentul s-a opus acestor schimbări.

Vorbind la o conferință de presă în iunie, Zelensy a spus că alegerile parlamentare anticipate ar trebui „să urgenteze restartarea sistemului politic care este înfundat în corupție”.

Conform exit poll, partidul lui Zelensky, Slujitorul Poporului, a obținut aproape 44% din voturi și în alianță cu partidul Glasul al muzicianului rock Sviatoslav Vakarciuk, care câștigat 6,3% din voturi, își asigură o majoritate confortabilă în Duma de Stat și să formeze guvernul. De asemenea, populiștii fostului premier Yulia Tymoșenko ar putea fi cooptați la guvernare sau să acorde sprijin parlamentar noii puteri.

Principalele partide de opoziție sunt acum Platforma Opoziției, pro-rusă, care a ieșit pe locul doi la aceste alegeri, cu 10,5% și Solidaritatea Europeană, partidului fostului președinte Petro Poroșenko, cu 7,7% din voturi, conform exit poll.

Parlamentul ucrainean are 450 de locuri, cu 225 aleși pe listele de partid, în funcție de voturile obținute la nivel național, iar restul sunt aleși pe regiuni. După anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 și din cauza conflictului continuu din estul Ucrainei, 26 de circumscripții electorale și-au putut alege reprezentanții.

Însă Zelensky deși se prezintă ca o alternativă la facțiunile politice, interesate doar propria bunăstare, are o conexiune cu cel mai puternic oligarh din Ucraina, Ihor Kolomoisky. Acesta deține postul TV care a cumpărat drepturile de autor de la firma de producție a lui Zelensky, care neagă că legăturile de afaceri dintre cei doi sunt mai mari decât atât.

Cu toate acestea, legăturile actualului președinte cu omul de afaceri au alimentat temerile că o poveste similară ar putea să se repete. De la independența Ucrainei în 1991, oligarhii au exercitat o influență vastă asupra politicii.

Vadim Y. Karasyov, care conduce Institutul de Strategii Globale de la Kiev, a declarat că, odată cu noii parlamentari, politica va fi probabil mai centristă și mai puțin naționalistă. Dar oligarhii care au exercitat o putere disproporționată asupra Ucrainei, a spus el, vor rămâne influenți chiar și după alegerile parlamentare.

"Vor fi multe fețe noi, dar în ceea ce privește cine guvernează informal în Ucraina, lucrurile vor rămâne aceleași", a spus el. "Cursul general va fi mai centrist, guvernul va încerca să echilibreze influența Rusiei și a Occidentului și va încerca să-și îndrepte atenția asupra politicii interne".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22