Nu ne vindem tara decat oligarhilor

Andreea Pora | 10.02.2009

Pe aceeași temă

Decizia favorabila Romaniei, data de Curtea Internationala de la Haga, a scos la iveala modul in care companii asupra carora planeaza serioase semne de intrebare au primit in concesiune mai multe zacaminte de titei, gaze naturale si minereuri
in decursul ultimilor doi ani. Coincidentele nu lipsesc: legi modificate parca la comanda, hotarari de guvern emise pe banda rulanta, modificari in dezavantajul statului ale diferitelor acte aditionale, majoritatea secretizate. Implicate sunt nume grele ale unor oameni de afaceri, precum Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vantu, prin interpusi de genul lui Gelu Maracineanu, noul presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, ale unor traficanti de tipul lui Sorin Virgiliu Visenescu sau ex-ofiteri KGB, precum Constantin Iavorski. Scandalul, in care contractul firmei Sterling pentru zacamintele din Marea Neagra este doar o mica parte, arata un tablou general in care guvernantii par sa fi aplicat deviza "Nu ne vindem tara decat oligarhilor".

Romania, paradisul concesiunilor

Cabinetul Tariceanu a concesionat, in 5 septembrie 2007, prin mai multe hotarari de guvern, ale caror anexe sunt clasificate, 17 perimetre de extractie de gaze. Toate hotararile de guvern au avut la baza note de fundamentare intocmite de seful cancelariei premierului, Dorin Marian, si de Bogdan Gabudeanu, presedintele demis al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale. Ministerele Economiei, Justitiei, Finantelor si Mediului au avizat notele de fundamentare, care au fost semnate de Calin Popescu Tariceanu, asa cum reiese dintr-un material publicat in Evenimentul zilei.
Printre companiile beneficiare ale concesiunilor se numara Rompetrol, condusa in calitate de director general de Dinu Patriciu, care mai detine 25% din actiuni, firma Expert Petroleum - filiala Medias, detinuta integral de un offshore inregistrat la Amman, in spatele caruia s-ar afla Constantin Iavorski, fost ministru al Industriilor din Republica Moldova si ex-ofiter KGB, Amromco Energy Ploiesti, un SRL prahovean, detinut in proportie de 100% de un offshore inregistrat in statul american Delaware, un veritabil paradis fiscal, sau compania Transeuro Import-Export SRL Constanta, detinuta de Lucian Orban si Sorin Virgiliu Visenescu, cunoscuti pe plan local drept "rechini imobiliari", despre care presa a scris ca sunt implicati in contrabanda cu tigari din duty-free-urile constantene. In unele cazuri, firmele au concurat intre ele, in altele concesiunea s-a dat prin incredintare directa. Pana in acest moment, in pofida scandalului iscat, niciunul dintre aceste documente nu a fost declasificat, dupa modelul Sterling.

Memorabila zi de 5 septembrie 2007 a concesiunilor lui Tariceanu

- Amromco Energy Ploiesti (offshore in statul Delaware) a concurat singura si a obtinut in concesiune pentru exploatarea zacamintelor de la Amara, Bradesti, Buda, Dobresti, Nasal, Seitin si Sanmartin. Firma ocupa locul trei, cu 18 concesiuni,
in topul companiilor care se ocupa cu extractia de gaze, dupa Petrom si Romgaz.
- Expert Petroleum - filiala Medias (firma-mama din Bucuresti este detinuta oficial de Constantin Iavorski si a intrat in lichidare) a primit in concesiune perimetrul Beclean, pentru care a concurat singura, si cel de la Frumoasa, unde a avut contracandidati.
- El-Rom International LLC din Dallas, cu o sucursala in Bucuresti, a primit de la cabinetul Tariceanu zacamintele de la Gostilele.
- TransAtlantic Worldwide Ltd. a primit zacamintele de la Vanatori, Izvorul si Marsa, pentru acesta concurand de una singura.
- Transeuro Import-Export SRL Constanta (Lucian Orban si Sorin Virgiliu Visenescu) a concesionat zacamantul de la Arsita Bacau - 133 de milioane de metri cubi de gaze naturale si 423.000 de tone titei.
- Compania Rompetrol (Dinu Patriciu) a primit in concesiune perimetrul Golesti-Arges, evaluat la 56 de milioane de metri cubi de gaze naturale.


Sorin Ovidiu Vantu si-a pus omul sef la ANRM

Noul presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Gelu Maracineanu, a fost si el beneficiarul generozitatii cabinetului Tariceanu in ce priveste concesiunile, de data aceasta fiind vorba de zacamintele de minereuri. In noiembrie 2008, printr-o hotarare de guvern, societatea Geoasset, detinuta in proportie de 100% de PSV Company, fostul Petromservice, fieful lui Liviu Luca, un apropiat partener de afaceri al lui Sorin Ovidiu Vantu, a primit in concesiune pe 20 de ani un zacamant de 20 milioane de tone de calcar de brucit, situat in zona Budureasa, judetul Bihor, scrie HotNews.ro. Zacamantul este estimat la peste 1 miliard de euro.
Pana in data de 4 februarie, Gelu Maracineanu a fost director responsabil cu proiectele miniere ale PSV Company, fost Petromservice. "Printre alte proiecte ale companiei eram responsabil si de proiectul zacamantului din comuna Budureasa", spune noul sef al Agentiei, citat de HotNews.ro.

Legea petrolului cu dedicatie

In 4 octombrie 2007, prin Ordonanta de Urgenta 101, a fost modificata Legea petrolului si Legea minelor. A fost eliminata prevederea (articolul 61, alineatul 1) care stabilea ca "prevederile acordurilor petroliere aprobate de guvern sa ramana valabile, pe intreaga lor durata, in conditiile in care au fost incheiate". Adica, pentru acordurile petroliere in curs, s-a introdus redeventa in loc de cota-parte din productie.
O alta modificare importanta este eliminarea oricarei conditionari pentru incheierea actelor aditionale la acordurile petroliere. In vechea Lege petroliera se stipula ca "in situatia in care, pe parcursul realizarii operatiunilor petroliere, apar situatii care nu au putut fi prevazute la incheierea acordului (...) partile, de comun acord, vor incheia acte aditionale, care vor intra in vigoare la data aprobarii lor de catre Guvern". Ordonanta care a modificat legea spune ca "modificarea/completarea acordurilor petroliere se realizeaza prin acte aditionale semnate de autoritatea competenta si de titular". Mai precis, actele aditionale puteau fi incheiate direct cu Autoritatea Nationala pentru Resursele Minerale. De aceste modificari a profitat firma Sterling.
Ordonanta de urgenta a fost semnata de premierul Calin Popescu Tariceanu, de ministrul Varujan Vosganian, de Bogdan Laurentiu, din partea presedintelui ANMR, si de Dorin Marian, seful cancelariei primului ministru.

Petrom-OMV a dat lovitura

Austriecii de la OMV au toate motivele sa fie fericiti dupa decizia Curtii Internationale de la Haga, tinand cont ca au acces direct la mai mult de 30% din suprafata perimetrului Neptun. In platforma continentala a Marii Negre, compania OMV-Petrom detine doua zone, Neptun si Istria, care impreuna totalizeaza 13.500 km patrati. In prezent, compania produce prin cele patru zacaminte pe care le detine aproape 31.000 de barili de petrol, ceea ce reprezinta 16% din intreaga productie din Romania. Pentru exploatarea zacamintelor din perimetrele Neptun si Istria, aflate in patrimoniul Petrom inca din 1995 si transmise companiei OMV-Petrom prin privatizarea din 2004, s-a incheiat deja un acord de exploatare cu sucursala din Romania a corporatiei Exxon-Mobil. Cat despre restul zacamintelor revenite Romaniei dupa decizia de la Haga, Petrom si-a aratat deja intentia de a participa la licitatiile pentru concesionarea zonelor.


Redeventa pentru Sterling

Romania a renuntat la cota-parte din productie, de 55%, in 2002, sub guvernarea Adrian Nastase, introducand redeventa de 3,5-13,5%. Au fost pastrate insa cotele-parte in cazul acordurilor petroliere aflate
in vigoare. Asta pana in octombrie 2007, cand cabinetul Tariceanu a modificat prin ordonanta de urgenta Legea petrolului, renuntand complet la prevederea referitoare la contractele petroliere existente.
De acest lucru a beneficiat in mod direct compania Sterling, culmea, inainte chiar ca modificarile legislative sa intre in vigoare. Astfel, actul aditional numarul 11 al contractului cu Sterling, desecretizat saptamana trecuta de cabinetul Boc si prin care se i acorda dreptul de exploatare exclusiva, a fost incheiat in 27 august 2008, deci cu 7 zile inainte de modificarea legii prin ordonanta de urgenta.
Cabinetul Tariceanu face un pas mai departe un an mai tarziu, cand in 12 noiembrie 2008 emite Hotararea de Guvern 1446, prin care renunta, in contractul cu Sterling, la cota-parte de 55% cuvenita statului in favoarea redeventei de 3,5%.
Romania este tara care are una dintre cele mai scazute redevente, procentele de taxare pentru exploatarea petrolului fiind cuprinse intre 3,5 si 13,5%. In general, veniturile tarilor care detin rezerve de petrol sunt cuprinse intre 35 si 85%, tarile din OPEC aplicand o taxa de 55% din valoarea productiei, exceptie facand Arabia Saudita, unde taxele pot urca pana la 85%. Marea Britanie, de exemplu, a majorat,
in decembrie 2005, redeventa de la 33% la 50%, scrie Gandul.

Sterling, motive de multumire

Compania canadiana Sterling Resources Ltd. intra efectiv pe piata romaneasca in 2006, cumparand de la compania Talisman Energy doua perimetre din Marea Neagra, Midia si Pelican, ultimul suprapunandu-se partial cu suprafata de 9.700 km patrati castigati de Romania la Haga. Pana in momentul de fata, Sterling a investit in explorarea zonelor din platforma continentala aproximativ 100 de milioane de dolari si estimeaza ca va avea nevoie doar pentru faza de explorare a celor doua perimetre de 450 de milioane de dolari. Desi nu se cunosc cu exactitate rezervele de aici, opiniile fiind divergente, se pare ca afacerea, totusi, renteaza, dovada fiind acordul prin care Sterling cedeaza drepturile asupra a 35% din cele doua perimetre firmei britanice Melrose. Britanicii, citati de Evenimentul zilei, spun ca rezervele "dovedite" din cele doua perimetre sunt de 15,6 milioane barili echivalent petrol. Cu alte cuvinte, aceste rezerve ar fi echivalentul productiei Petrom din Marea Neagra pe patru ani.

Patriciu, veriga tare a afacerilor

Legaturile companiei canadiene cu Rompetrolul condus de Dinu Patriciu dateaza din 2005, deci cu un an inainte ca Sterling Resources sa vina oficial in Romania. Omul de legatura a fost Nicolae Vidu, care era concomitent administrator la Rompetrol si director adjunct al sucursalei romanesti a Sterling Resources (Midia Resources).
Stephen Birrell, directorul general al Sterling Romania, nu crede ca este vreo problema in acest cumul de functii. "Adevarat, domnul Vidu e adjunctul meu si, din cate stiu, lucreaza si pentru ei. Dar asta nu are legatura cu contractele incheiate. Cu Rompetrol lucram pentru ca ne ofera cele mai bune servicii, iar Vidu ne e alaturi datorita competentei sale". Cu toate acestea, Nicolae Vidu si-a dat demisia de la Rompetrol dupa izbucnirea scandalului. Potrivit contractului dintre cele doua firme, Rompetrol executa pentru Sterling activitati de prospectare a perimetrelor si de cimentare la sonda. Prima colaborare Sterling-Rompetrol a avut loc in 2005, cand compania lui Dinu Patriciu a executat masuratori de foraj si cimentare la sonda in perimetrul Craiova Sud - 1,5 milioane ha. Cu o jumatate de an in urma, Rompetrol a facut prospectiuni in perimetrul Midia, concesionat de Sterling. "De la ei aflam daca putem gasi in subsol resursele pe care le cautam sau nu", spune Birrell, citat de Evenimentul zilei.


Razboiul cifrelor

Dinu Patriciu
Invitat la Realitatea TV, in emisiunea Zona de impact, Dinu Patriciu a declarat ca "am fost cu totii entuziasmati de verdictul de la Haga. Cu totii am vazut-o ca o victorie, dupa care ni s-au vandut iluzii, cum ca acolo ar fi petrol si gaze care vor imbogati aceasta tara in urmatoarele decenii. Realitatea e alta - specialistii au aratat-o - vorbele au fost luate de valul entuziasmului. Acolo sunt intre 5 si 10 milioane de tone de titei, adica intre o treime si doua treimi din consumul anual al Romaniei si care pot fi exploatati in 5-20 ani. Si gaze, 10 miliarde de metri cubi de gaze, care pot fi exploatate in proportie de 80%, daca esti norocos".

Iulian Iancu:18 miliarde de metri cubi de gaze
"De la ANRM am primit urmatoarea informatie: pana in prezent, la sondele forate, s-au pus in evidenta pentru doua zone 10 miliarde plus 8 miliarde de metri cubi de gaz. Deci avem 18 miliarde numai din ceea ce s-a explorat pana acum. E vorba de cele doua perimetre, Pelican si Midia, vorbim strict de concesiunile Sterling", a declarat Iulian Iancu pentru HotNews.ro., comentand afirmatiile lui Dinu Patriciu.
Iancu mai spune ca Sterling ar fi descoperit alte 2 miliarde de metri cubi de gaz in perimetrul Doina, dar care nu ar fi luate in calcul pentru exploatare. "Sunt date esentiale pentru ca scot in evidenta cat ar putea sa piarda statul roman. Statul roman avea dreptul la 55% si le pierde. Si se pune problema cat pierdem? Pierdem ceva? Ce ni s-a sugerat de domnul Patriciu: nu va mai aplecati asupra subiectului ca e neimportant, acolo nu sunt zacaminte importante", a mai declarat Iulian Iancu.

Bogdan Gabudeanu:  Iancu este portavocea unor grupuri de interese

Fostul presedinte al ANRM, Bogdan Gabudeanu, l-a acuzat pe 6 februarie pe Iulian Iancu (actualul presedinte al Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor) ca se afla în fruntea unor "grupuri de interese", care incearca sa intre in zonele de exploatare. El a precizat ca in spatele acestor grupuri "sunt persoane care vor sa obtina puncte politice printr-o însiruire evidenta de dezinformari si ineptii care n-au niciun fel de legatura cu cadrul legislativ existent. Acesti oameni sunt fie de rea-credinta, fie incompetenti".
Principalul vinovat pentru scandal este considerat Iulian Iancu. Potrivit lui Gabudeanu, deputatul PSD Iulian Iancu "a devenit portavocea grupurilor mentionate, desi, în calitate de presedinte al Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, ar fi trebuit sa dea dovada de mai multa responsabilitate".
Iulian Iancu a fost secretar de stat la Economie si Comert in guvernul Adrian Nastase si, potrivit unor publicatii, controversatul om de afaceri Sorin O. Vantu l-ar fi dorit revenit in post si in guvernul Boc.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22