Pe aceeași temă
Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice a ajuns în luna septembrie la 1,23 de milioane de persoane, în scădere cu aproximativ 20.000 de posturi față de începutul anului, arată datele Ministerului Finanțelor analizate de Economedia. Pentru a acoperi golurile lăsate în administrație, Guvernul Ciucă a reluat angajările în sistemul public.
În septembrie 2021 s-a ajuns la 15.000 mai puține posturi decât la finalul anului 2020 și cu 20.000 de posturi mai puțin decât în luna februarie 2021, când se atinsese un număr de 1.253.454 de posturi.
Scăderea numărului de posturi ocupate a venit în contextul în care fostul Guvern Orban a stopat angajările la stat pe durata stării de alertă, măsură care a fost continuată pe durata Guvernului Cîțu. Guvernul putea face în această perioadă angajări pentru a acoperi pierderile de personal, cum ar fi cele prin pensionare sau plecare voluntară.
Salariul mediu brut al bugetarilor este cu aproximativ 2000 de lei mai mare decât cel al angajaților din mediul privat. Această diferență majoră între salarii afectează grav companiile private, care se plâng că nu mai au forță de muncă.
Unul din patru angajați care lucrează la stat are un salariu mult mai mare decât la privat.
“Explicația este simplă, este politică. Pentru că politicienii pur și simplu au cumpărat voturile celor de la stat.”, este de părere expertul în resurse umane, George Butunoiu.
Astfel, românii sunt din ce în ce mai interesați să lucreze în instituții sau companii de stat. În comparație cu sectorul privat, se câștigă mult mai bine și munca este, de multe ori, mai puțină.
Cei care sunt bugetari și conduc un departament câștigă chiar și 4000 de euro, de două ori mai mult decât cel mai bine plătit angajat la privat, pe un post similar. În plus, un bugetar nu poate fi dat afară la fel de ușor ca la privat, dacă nu este performant în ceea ce face.