Pe aceeași temă
Numărul locurilor disponibile pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în centrele de vaccinare a depășit pentru prima dată numărul persoanelor înscrise pe listele de așteptare din platforma de programare, arată datele din platformă, consultate de HotNews.ro. Practic, astăzi, înainte de prânz, în platforma de programare sunt 212.689 de locuri disponibile și 180.732 de persoane înscrise pe listele de așteptare.
Recordul negativ se înregistrează la centrele de vaccinare cu vaccin AstraZeneca, unde doar 2.209 persoane se află pe listele de așteptare, chiar dacă sunt disponibile 61.436 de locuri.
Prin comparație, la centrele de vaccinare cu vaccin Pfizer sunt înscrise pe listele de așteptare 169.852 de persoane.
Locuri disponibile pentru vaccinarea împotriva COVID-19:
Locuri disponibile în centrele cu vaccin Pfizer - 116.714 locuri
Locuri disponibile în centrele cu vaccin Moderna - 34.539 de locuri
Locuri disponibile în centrele cu vaccin AstraZeneca - 61.436 de locuri
Total: 212.689 de locuri disponibile
Persoane înscrise pe lista de așteptare pentru vaccinarea împotriva COVID-19:
Persoane înscrise în centrele cu vaccin Pfizer - 169.852
Persoane înscrise în centrele cu vaccin Moderna - 8.671
Persoane înscrise în centrele cu vaccin AstraZeneca - 2.209
Total: 180.732 de persoane înscrise pe listele de așteptare
Ieri, la aproape 4 luni de la startul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, autoritățile au ajuns la concluzia că "platforma de vaccinare nu este ușor accesibilă pentru o bună parte din locuitorii din mediul rural, mai ales pentru vârstnici". Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, spunea că este luată în calcul schimbarea modalităţii de programare "cel puţin" pentru centrele de imunizare din mediul rural.
"Pentru persoanele respective, care nu cred că sunt foarte puţine, ţinând cont că vorbim de circa 50% din populaţia României care trăieşte în mediul rural, trebuie să găsim alte metode pentru a ajunge să se vaccineze, şi anume prin intermediul medicilor de familie, prin intermediul centrelor mobile de vaccinare şi prin creşterea accesului la vaccinare în centrele deja fixe. Ne gândim din ce în ce mai mult la schimbarea modalităţii de programare cel puţin pentru centrele care sunt în mediul rural, şi anume să existe chiar posibilitatea de adresare directă la centrul de vaccinare sau printr-o anunţare prin intermediul telefonului. Să se sune, să îţi faci o programare în centrul respectiv, dar care să fie mult mai uşor şi să nu fie condiţionată. Să sune, pur şi simplu, direct la centrul de vaccinare, îşi stabileşte ziua în care poate să se prezinte şi să se prezinte la centrul de vaccinare", a declarat luni, la Digi FM, medicul Valeriu Gheorghiță.
"Pentru că, într-adevăr, platforma ne ajută foarte mult şi colegii de la STS au muncit extrem de mult în toată această perioadă şi sub presiunea timpului întotdeauna, însă cred că pentru o bună parte din locuitorii din mediul rural, mai ales cei vârstnici, cei vulnerabili această platformă nu este uşor accesibilă. El a susținut că se aşteaptă la o creştere a ritmului de vaccinare, pentru că "toate datele sociologice" arată o sporire a intenţiei de vaccinare anti-COVID", a adăugat Valeriu Gheorghiță.
El a susținut, de asemenea, că se aşteaptă la o creştere a ritmului de vaccinare, pentru că "toate datele sociologice arată o sporire a intenţiei" de vaccinare anti-COVID.