Pe aceeași temă
Ministrul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au stabilit principiile procedurii după care se va derula desmenarea viitorului procuror general. Raluca Prună a declarat pentru România liberă că viitorul procuror general trebuie să fie integru, să dovedească că a avut activitate managerială şi să îndeplinească condiţiile de profesionalism cerute de cea mai înaltă funcție din Parchet. De asemenea, el trebuie să aibă capacități deosebite de comunicare, de a lua decizii și de a-și asuma răspunderea, de a fi rezistent la stres.
Ce nume se vehiculează, potrivit România liberă:
- Codruț Olaru, acum adjunct al procurorului general al României, fost șef al DIICOT (două mandate)
- Marius Iacob și Călin Nistor, adjuncții șefului DNA, Laura Codruța Kovesi.
***
Procurorul general Tiberiu Nitu a demisionat din functie dupa ce DNA l-a acuzat ca a beneficiat ilegal de coloana oficiala. Informatia a aparut in dosarul in care Gabriel Oprea este urmarit penal.
Raluca Prună, ministrul justiției, a anunţat, in urma demisiei, că decizia lui Tiberiu Niţu de a demisiona este un gest corect, care contribuie la diminuarea prejudiciilor de imagine aduse Ministerului Public. ’Decizia Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a demisiona este un gest corect, de asumare a responsabilităţii şi de diminuare a prejudiciilor de imagine aduse Ministerului Public.
Coloanele lui Tiberiu Nițu
Conform unor surse citate de B1 TV, Tiberiu Niţu, procurorul general al României, ar fi beneficiat de 720 de deplasari cu coloana oficiala, in perioada aprilie 2014 - noiembrie 2015.
A doua acuzaţie de abuz în serviciu adusă lui Gabriel Oprea se referă la coloanele de care a beneficiat Nițu:
"2. Infracțiunea de abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere.
La data de 4 aprilie 2014, la Ministerul Afacerilor Interne s-a înregistrat Protocolul nr. 12 privind cooperarea în domeniul circulației rutiere, încheiat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Ministerul Afacerilor Interne a fost reprezentat la încheierea protocolului de către ministrul Oprea Gabriel, iar obiectul a fost cooperarea dintre cele două instituții, în scopul însoțirii autovehiculului utilizat de către procurorul general cu echipaje ale poliției rutiere.
Temeiurile legale invocate în fundamentarea protocolului au fost Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006, deși niciunul din cele două acte normative nu include procurorul general printre persoanele îndreptățite a beneficia de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție beneficiază, la rândul său, de protecție asigurată de Serviciul de Protecție și Pază, deplasările fiind realizate cu un autovehicul al acestei instituții care are un regim de circulație prioritară.
Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P., prin urmare, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție."