Numirea în funcție a noului Avocat al Poporului, amânată până la decizia CCR

Laurentiu Gheorghe | 24.06.2021

Ședința plenului reunit al Parlamentului, în care urma să fie numit în funția de Avocat al Poporului Fabian Gyula, programată pentru luni, a fost amânată

Pe aceeași temă

Șeful Camerei Deputaților Ludovic Orban a anunțat că plenul reunit al Parlamentului de luni în care urma să fie numit Fabian Gyula în funcţia de Avocat al Poporului se amână pentru o dată ulterioară pronunţării Curţii Constituţionale pe sesizarea formulată de PSD referitoare la revocarea lui Renate Weber de la conducerea acestei instituţii.

„Deşi iniţial era prevăzut să facem plenul luni pentru numirea Avocatului Poporului, pentru că am văzut că este programată decizia Curţii Constituţionale pentru data de 29 iunie, am decis să facem săptămâna viitoare, la o dată ulterioară pronunţării Curţii Constituţionale pe sesizarea formulată de PSD”, a afirmat, joi, după şedinţa Birourilor permanente reunite, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

Întrebat ce va face dacă CCR va amâna decizia, Orban a răspuns că într-o şedinţă a Coaliţiei se va analiza soluţia care trebuie adoptată.

Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat, miercuri, cu majoritate de voturi, aviz favorabil pentru ca Fabian Gyula să ocupe funcţia de Avocatul Poporului.

Fabian Gyula este singurul care şi-a depus candidatura pentru această funcţie.

Cine este Fabian Gyula

Candidatul pentru funcţia de Avocat al Poporului, Fabian Gyula, a declarat miercuri că s-a pensionat anul trecut, la vârsta de 49 de ani, iar pensia sa de magistrat este de peste 10.000 de lei.

„M-am pensionat anul trecut, la vârsta de 49 de ani", a spus Fabian Gyula la Palatul Parlamentului. Întrebat dacă 49 de ani este o vârstă potrivită pentru a ieşi la pensie, acesta a spus: "Raportat la presiunea la care eşti supus în magistratură, da".

„Am lucrat 24 de ani fără să ocup funcţii de conducere, abia după acea am avut funcţii de conducere. La un moment dat am stat 15 ani pe acelaşi scaun, practic soluţionând acea ciclicitate de dosare care nu erau simple. Mă ocupam şi de cooperare internaţională. Obişnuiesc să spun o întâmplare din această activitate după care să apreciaţi cât de grea este activitatea de magistrat. Lucram la Parchetul tribunalului când într-o noapte, pe la 4,00, am ajuns acasă şi mă sună pe telefonul fix şeful arestului. Atât mi-a spus - să ştiţi că cel pe care l-aţi audiat timp de două ore şi jumătate în cursul acestei nopţi, la verificările efectuate de medicul de la arest s-a dovedit a fi purtător de TBC activ. A închis discuţia, mi-a zis - să aveţi grijă de copilaşii dvs.. Aceasta este activitatea de magistrat", a afirmat acesta.

El a adăugat că magistraţii au şi o serie de incompatibilităţi şi restricţii.

Fabian Gyula a mai declarat că pensia sa este de peste 10.000 de lei şi a apreciat că este o pensie mare, „raportat la pensia medie".

Candidatul pentru conducerea Avocatului Poporului a afirmat că jurisprudenţa Curţii Constituţionale este „clară în favoarea magistraţilor" în privinţa pensiilor acestora.

Fabian Gyula a declarat miercuri, la audierea sa în Comisiile juridice ale Parlamentului, că este absolvent de studii juridice, că timp de 25 de ani a fost procuror, iar de 22 de ani este cadru didactic în învăţământul superior.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22