Numirea procurorilor, dupa o scrisoare a UE. Daca ar fi respinsi de Basescu, ar fi 'furtuna' - surse

Fara Autor | 08.04.2013

Pe aceeași temă

Comisia Europeana e cea care a insistat, intr-o scrisoare catre autoritatile romane, pentru numirea cat mai rapida a procurorilor-sefi la Parchet si DNA, dupa ce actiunile fostului ministru al Justitiei, Mona Pivniceru, au creat nemultumire la Bruxelles, au precizat surse politice de nivel inalt, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, pentru Ziare.com.

 



Referitor la posibilitatea respingerii procurorilor de catre Traian Basescu, aceleasi surse ne-au precizat ca exista doua situatii cu potential de a crea mari tensiuni. Prima ar fi ca Traian Basescu sa-i respinga propunerile lui Ponta, pe Nitu sau Kovesi, ori macar una dintre ele, ceea ce, din punct de vedere politic, ar putea declansa "o furtuna". A doua ar fi ca Uniunea Europeana, care, conform surselor, priveste cu ochi buni desemnarea rapida a procurorilor, sa tina seama, pentru raportul MCV pe justitie, de avizul CSM pentru procurori.

"Doamna Pivniceru a inteles gresit relatia cu Comisia Europeana. De cand a venit la minister si pana la incetarea mandatului a sufocat pur si simplu Comisia Europeana cu scrisori. Dorinta dumneaei a fost sa obtina diverse derogari, adica sa facem un fel de ierarhizare a recomandarilor din raportul MCV, sa consideram ca alea de deasupra sunt mai importante ca alea de dedesubt si sa facem un calendar - incerca tot felul de subterfugii pentru a se eschiva de la obligatii.

Pe 21 martie, din partea secretarului general al Comisiei, Catherine Day, a venit un raspuns la o scrisoare a doamnei Pivniceru din februarie, in care se incerca un decupaj, potrivit unor criterii pe care tot dansa le enunta, cu dorinta de a obtine acordul Comisiei Europene doar pentru anumite recomandari.

Ce s-a intamplat - Comisia Europeana, prin secretarul general al Comisiei, Catherine Day, a devenit exasperata si, in scrisoarea din 21 martie, spune 'fata de ultima dumneavoastra scrisoare, referitoare la aria de competenta a Ministerului Justitiei, din setul de recomandari - nu exista niciun fel de criteriu mai important, toate sunt la fel de importante. Din lista trimisa de dvs ne intereseaza:

1. Numirea cat mai curand posibila a procurorilor si 2. Proiectul de modificare a Legii sigurantei nationale, mai precis sub aspectul probelor, inregistrarilor care ar fi considerate ca probe", a spus oficialul, pentru Ziare.com.

"Efectul e ca cei de la Comisie si-au dat seama de jocul ei, s-au suparat si au inasprit tonul fata de Romania, inseamna ca s-a redus marja de manevra, au avut impresia ca Romania incearca sa pacaleasca UE", a adaugat acesta.

 

Mai multe situatii proaste, doar cateva bune

"Sunt de acord si cu ce a zis Ponta, si Traian Basescu, si Zgonea - asistam la o situatie care nu se mai putea perpetua, vacanta celor doua posturi-cheie din sistemul judiciar (...) in prima instanta, n-are niciun fel de efect asupra MCV, procedura nu e la final, abia s-a consumat prima etapa - urmeaza sa se pronunte CSM si sa decida presedintele daca va semna sau nu va semna (...)desemnarea de catre premier ar putea parea intempestiva, dar trebuia sa fie pus capat", a mai precizat sursa.

In opinia sa, respingerea de catre Basescu a lui Nitu sau Kovesi, ori chiar a ambilor, ar putea declansa o "furtuna politica", "o situatie groaznica", insa si numirea lor dupa un aviz negativ al CSM ar putea avea consecinte in ochii Comisiei Europene.

Daca se blocheaza procedura sau se incheie cu un deznodamant neasteptat, se va reflecta in raport. Am putea avea si daca ii respinge CSM si ii numeste presedintele (...)Rolul CSM in ochii Comisiei Europene e cu mult mai mare decat rolul pe care il prevede legislatia noastra, a mai explicat oficialul.

 

Doua propuneri cu probleme

Victor Ponta a adresat miercuri o scrisoare presedintelui CSM prin care anunta ca a decis sa faca propuneri pentru sefia Parchetelor. Laura Codruta Kovesi este propunerea sa pentru sefia DNA, iar Tiberiu Nitu pentru functia de procuror general.

Decizia e surprinzatoare, intrucat marti Ponta anuntase ca renunta sa mai faca el numirile si lasa sarcina viitorului ministru al Justitiei. Si mai inainte, el spusese contrariul, precizand ca el va face numirile.

Crin Antonescu s-a aratat dezamagit de acest lucru, insa a spus ca USL nu se va rupe din aceasta cauza.

Sursa: ziare.com

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22