O asociație a maghiarilor l-a reclamat pe Iohannis la CNCD pentru instigare la ură și discriminare

Laurentiu Gheorghe | 29.04.2020

Declarația președintelui Iohannis privind o presupusă înțelegere între Marcel Ciolacu, șeful PSD, și premierul Ungariei, Viktor Orban, în legătură cu cedarea Ardealului, reclamată la CNCD.

Pe aceeași temă

Asociația pentru Protecția Drepturilor Minoritare „Mikó Imre” a înaintat o plângere la Comisia Națională pentru Combaterea Discriminării în care îl reclamă pe președintele Klaus Iohannis de „incitarea publicului la ură și/sau la discriminare în detrimentul unor categorii de persoane, în speță, împotriva cetățenilor români aparținând minorității maghiare din România,” transmite transindex.ro.

Șeful statului a declarat miercuri dimineață, referindu-se la proiectul de lege trecut tacit de Camera deputaților, susținând că PSD vrea să dea Ardealul ungurilor.

„Comportamentul domnului Președinte Klaus Iohannis, manifestat în toată mass-media, nu poate fi calificat altfel decât ca unul al cărui scop imediat este incitarea publicului la ură și/sau la discriminare în detrimentul unor categorii de persoane, în speță, împotriva cetățenilor români aparținând minorității maghiare din România. Prin declarația rostită de el se creează o atmosferă dezagreabilă la nivelul comunității maghiare. Agravează situația și faptul că domnia sa are calitatea de Președinte al României, ceea ce insuflă sentimentul că însuși statul român acționează împotriva cetățenilor săi de etnie maghiară”, se arată în plângerea transmisă la CNCD.

Și fostul senator și consilier prezidențial Peter Kovacs Eckstein a anunțat pe Facebook că va face plângere la CNCD.

„S-a descalificat. Iohannis. Ca politician european. Ca Presedintele Romaniei. Ca om civilizat. Toate prin declaratia de azi, in care invinovateste ungurii ca, vor sa ia Ardealul. Ca foloseste limba maghiara in deridere si il face vinovat pe Orbán Viktor ca in coniventa cu PSD vrea Ardealul e doar frisca pe tortul nationalismului extrem”, a scris pe Facebook el.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, unul dintre susținătorii autonomiei Ținutului Secuiesc a declarat că președintele Klaus Iohannis a avut „o declarație nedemnă pentru un președinte” atunci când a criticat adoptarea tacită de către Camera Deputaților proiectului UDMR.

„Klaus Iohannis, isterizat si nervos, a avut o declarație nedemnă pentru un președinte, cu un mesaj tipic PRM-ist violent și periculos: ungurii ne iau Ardealul. Astăzi am fost martorii unui eveniment fără precedent în ultimii 30 de ani: de la microfonul Cotroceniului se dezinformează grosolan și se instigă împotriva maghiarilor. UDMR respinge ferm acest gen de discurs și orice fel de instigare”, a scris Kelemen Hunor pe Facebook. „Președintele trebuie să-și ceară scuze pentru acest derapaj periculos”, a adăugat el.

****

Președintele Klaus Iohannis a lansat miercuri un atac extrem de dur la adresa PSD, acuzând partidul că vrea „să dea Ardealul ungurilor” și spunând că este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlament.

„E incredibil ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD-ul a ajutat UDMR-ul să treacă prin Camera Deputaților o lege care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României În timp ce noi, eu, Guvernul, ne luptăm cu pandemia de coronavirus, PSD-ul, marele PSD, se luptă în birourile secrete ale Parlamentului ca să dea Ardealul ungurilor”, a spus Iohannis.

Președintele CNCD, Csaba Asztalos, a recunoscut la Antena 3 că a fost primită o plângere care îl vizează pe președintele Iohannis cu privire la discursul ținut în această dimineață. El a spus că este mai dificil în perioada stării de urgență să efectueze o anchetă, dar speră ca răspunsul instituției să fie gata în termenul legal.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22