O asociație civică îi cere ministrului Sănătății să-l demită pe Streinu Cercel pentru panica produsă

Laurentiu Gheorghe | 22.04.2020

Asociația civică Reset din Iași îi cere ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, să-l demită pe directorul Institutului Matei Balș pentru elaborarea planului care a indus panică în rândul persoanelor vârstnice.

Pe aceeași temă

Membrii organizației Reset trec în revistă ”afirmațiile controversate, neînsoțite de dovezi științifice sau chiar hazardate” ale lui Streinu Cercel, de la negarea pericolului reprezentat de coronavirus până la criticarea utilizării spirtului medicinal.

„Autoritățile trebuie să se asigure că prin informațiile transmise de către reprezentanții instituțiilor, în rândul cetățenilor se induce un sentiment de stabilitate și siguranță, nicidecum percepția îndepărtării acestora din mediul lor familial. Asemenea măsuri extreme propuse de dl Cercel pot agrava și mai mult situația, subminând întregul demers de combatere a acestei epidemii prin măsuri graduale, coerente și țintite”, se arată în scrisoarea deschisă a organizației Reset.

Scrisoarea deschisă transmisă de Reset Iași:

„În contextul epidemiei de Sars-Cov-19 și al instaurării stării de urgență, persoane care ocupă funcții importante în fruntea unor instituții au fost desemnate să comunice cetățenilor informații privind măsurile de protecție pe care cetățenii sunt nevoiți să le adopte pentru a fi în siguranță.

De la izbucnirea focarelor de infecție cu Covid-19, Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș a fost în centrul atenției prin persoana dlui dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul acestui prestigios institut. De la începutul declarării stării de urgență, dl Cercel s-a remarcat prin afirmații controversate, neînsoțite de dovezi științifice sau chiar hazardate. În 27.01.2020, de exemplu, dl dr. Cercel ne asigura că «acest virus este de 10 ori mai slab decât virusul gripal» sau că «Hubei e un punctișor pe harta Chinei. Înseamnă că riscul ca un astfel de caz să ajungă în România e substanțial redus». Același medic, specialist în boli infecțioase, ne explica recent că «alcoolul sanitar nu este bun, nu folosește la nimic. Spirtul medicinal nu e bun.»

Toate aceste declarații au fost contrazise de alți experți, precum și de realitate. Cea mai recentă «realizare» a dlui Streinu-Cercel o reprezintă elaborarea unui plan intitulat «Programul VACANȚA MARE de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19», care are mai degrabă accente anecdotice decât o rigurozitate proporțională cu situația medicală în care ne aflăm. În acest plan, dl Cercel propune, printre altele, măsuri precum:

  • izolarea persoanelor de peste 65 de ani, astfel încât să fie ținute singure sau cu persoane de aceeași vârstă, inclusiv în hoteluri rechiziționate

  • izolarea totală a celor din grupa de vârstă 40-65 de ani

Planul dlui Cercel îi excede cu mult aria de competență, ajungând să propună măsuri fiscale, administrative, casnice (oamenii să facă curat în casă) și chiar formarea unui guvern antipandemic.

Astfel de declarații controversate și hazardate ale unei persoane aflate în fruntea unui astfel de institut conduc la scăderea încrederii cetățenilor în instituțiile statului și decredibilizează acțiunile acestuia. În urma apelurilor repetate ale autorităților, mulți dintre cetățeni au înțeles gravitatea situației și au ales să respecte măsurile de auto-izolare la domiciliu în ultimele 5-6 săptămâni. În aceste condiții de incertitudine, psihicul uman poate reacționa prin puternice stări de anxietate, iritabilitate, simptome de depresie, iar îngrădirea libertății de mișcare poate fi percepută ca o privare de libertate în sens larg. Este nevoie ca cetățenilor să li se prezinte măsuri clare, coerente, iar nu să li se inducă panica. Pe lângă a câștiga lupta cu noul virus, la fel de importantă este și lupta cu stresul: iar în acest caz, igiena psihică și emoțională sunt esențiale. Este util să ne spălăm regulat pe mâini, să respectăm regulile de izolare și distanțare fizică, însă este nevoie și de păstrarea unei igiene emoționale. Autoritățile trebuie să se asigure că prin informațiile transmise de către reprezentanții instituțiilor, în rândul cetățenilor se induce un sentiment de stabilitate și siguranță, nicidecum percepția îndepărtării acestora din mediul lor familial.

Asemenea măsuri extreme propuse de dl Cercel pot agrava și mai mult situația, subminând întregul demers de combatere a acestei epidemii prin măsuri graduale, coerente și țintite.

În lumina celor de mai sus, având în vedere declarațiile controversate ale dlui dr. Cercel și măsurile absurde propuse în „Programul VACANȚA MARE de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19”, vă solicităm, dle ministru Nelu Tătaru, să procedați la demiterea dlui dr. Adrian Streinu Cercel din funcția director al Institutului Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș.

Asociația Reset solicită Ministrului Sănătății să-l demită pe directorul Adrian Streinu Cercel din fruntea Institutului Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22