Pe aceeași temă
O copie a dosarului Tel Drum, în care liderul PSD, Liviu Dragnea este urmărit penal, a fost trimisă, vineri, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) către Secţia de investigare a infracțiunilor din justiție, a anunțat procurorul șef interimar DNA Călin Nistor.
De asemenea, DNA a sesizat procurorul general, care trebuie să decidă ce parchet - DNA sau Secția de anchetă a magistraților - este competent în acest dosar. Augustin Lazăr a declarat pentru HotNews.ro că va lua o decizie săptămâna viitoare.
"Au fost solicitări de trimitere a dosarului apreciindu-se că dumnealor sunt competenți, procurorul de caz ca și procurorul șef Secție au apreciat că în această situație competența de a efectua urmărirea penală revine DNA, motiv pentru care au sesizat procurorul general cu soluționarea acestui conflict pozitiv de competență. Firește, pentru că era și o solicitare de a fi mijloc de probă într-un dosar de-al dumnealor, noi le-am trimis în copie și dosarul Secției", a declarat procurorul șef interimar DNA Călin Nistor, la bilanțul instituției, potrivit Mediafax.
El a mai spus că DNA a sesizat procurorul general, care trebuie să decidă ce parchet - DNA sau Secția de anchetă a magistraților - este competent să facă urmărirea penală în acest caz.
"Conflictul pozitiv de competență se constată atunci când două organe de urmărire penală, în speță două unități de parchet, pretind că sunt competente pentru a soluționa această cauză. Soluția este următoarea - este sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a stabili cărei unități de parchet îi revine competența de a efectua urmărirea penală. Fiind în această situație, noi am sesizat procurorul general pentru soluționarea conflictului pozitiv de competență survenit între Direcția Națională Anticorupție și Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție", a declarat procurorul șef interimar DNA.
Contactat de HotNews.ro, procurorul genreral a precizat că va lua o decizie săptămâna viitoare.
Procurorii DNA aveau termen până vineri pentru a transmite această copie, potrivit ordonanței de ridicare înscrisuri trimise de Adina Florea, procurorul-șef adjunct al Secţiei de investigare a infracțiunilor din justiție.
Secția de anchetare a magistraților a transmis către DNA patru cereri de preluare a dosarului Tel Drum, motivând că în această cauză sunt vizați și magistrați.
În dosarul Tel Drum, în 13 noiembrie 2018 procurorii DNA au anunţat, oficial, că Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte. Faptele ar fi fost comise în perioada în care era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.
"Până în acest moment, nici Autoritatea de management (Ministerul Dezvoltării Regionale şi Fondurilor Europene) nu s-a constituit parte civilă cu privire la sumele ce ar fi fost obţinute nelegal din fonduri europene de peste 20 milioane euro), nici Consiliul judeţean Teleorman nu s-a constituit parte civilă cu privire la prejudiciul ce ar fi fost produs prin infracţiunile de abuz în serviciu ( peste 31 milioane lei)", transmiteau procurorii DNA.