O elevă de la liceul Gh. Lazăr a murit de meningită. Cursurile au fost suspendate pentru dezinfecție

Laurentiu Gheorghe | 18.04.2019

Diagnosticul de meningită meningococică fulminantă a fost confirmat la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș unde a fost internată miercuri eleva din clasa a XII-a.

Pe aceeași temă

Persoanelor care au intrat în contact cu ea, colegi și profesori li s-a administrat tratament profilactic, iar DSP a decis suspendarea cursurilor de vineri de la liceul Gheorghe Lazăr din București și dezinfecția tuturor sălilor de clasă.

„Direcția de Sănătate Publică a primit o informare cu privire a unui caz de meningită meningococică fulminantă la acest liceu. Medici din cadrul compartimentului de epidemiologie s-au deplasat la liceu și au început ancheta epidemiologica. Au fost luate și primele măsuri - s-a administrat tratament profilactic și s-au luat exudate faringiene, se va face dezinfecție în tot liceul", a anunțat Ministerul Sănătății.

Meningita meningococică fulminantă este una dintre cele mai grave forme de meningită și duce frecvent la deces. Eleva a fost internată miercuri la Institutul de Boli Infecțioase matei Balș, însă nu s-a putut face nimic în fața evoluției rapide a bolii. „Nu ai cum să previi, nu ai cum să intervii, indiferent ce ai avea la dispoziție", a explicat Adrian Marinescu, pentru HotNews.ro, medic primar la Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș"din București.

Această formă a bolii este una dintre cele mai grave forme de meningită, foarte contagioasă și cu o evoluție imprevizibilă cu deznodământ nefericit în cele mai multe cazuri.

„În situația concretă, cu meningococ, oriunde în lume - au fost foarte multe reportaje și foarte multe discuții - și în țările cu pretenții, nu se poate preveni, când e o formă fulminantă, nu ai cum să previi, nu ai cum să intervii, indiferent ce ai avea la dispoziție. În cazurile de formă fulminantă, decesul e extrem de frecvent, indiferent ce ai avea la dispoziție, din păcate. Sunt rare, din fericire, dar au mai fost cazuri de genul ăsta. În literatura medicală este una dintre urgențele majore și este știut că are evoluție extrem de imprevizibilă, din păcate", mai spune medicul Adrian Marinescu.

Vaccinul meningococic, care previne anumite forme de boli produse de meningococ (meningite), figurează pe lista vaccinurilor opționale recomandate de Ministerul Sănătății. Nu se află pe lista vaccinurilor oferite gratuit în cabinetele medicilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22