O femeie din Constanța a murit după ce a așteptat 16 ore la Urgențe

Redactia | 04.02.2020

O femeie de 70 de ani a murit după ce a așteptat 16 ore pe un scaun, la urgențe, la spitalul județean Constanța. Codul de triere prevedea că ar fi trebuit să aștepte cel mult o oră.

Pe aceeași temă

Sâmbătă dimineaţă, femeia a început să se simtă rău. Era răcită de câteva zile şi avea probleme respiratorii. A ajuns la spitalul din Constanța la ora 7.30. La ora 19.00, soțul femeii l-a sunat pe fiu, disperat, că medicii nu îi acordă îngrijiri şi că au lăsat-o pe scaun. Fiul femeii susține că a ajuns la spital, unde a început să facă presiuni asupra medicilor. Abia atunci pacienta a fost dusă la computerul tomograf.

Marius Popa, fiul femeii decedate: “La ora 23 nimeni nu a venit să o consulte”. Apoi femeia a început să se simtă din ce în ce mai rău și și-a pierdut cunoștința pe scaun. Fiica femeii spune că medicii „au ţinut-o atâtea ore nebăgată în seamă”, relatează Digi 24.

La 12 ore de la momentul în care femeia a ajuns la spital, fiul femeii a ajuns, de asemenea, la spital, acesta insistând să i se facă un CT (Computer Tomograf) mamei lui. După ce i s-a făcut CT, nu a mai venit niciun medic la femeie, până în momentul decesului, deși diagnosticul a fost unul de apă la plămâni.

El spune că atunci când le ruga pe asistente să intervină acestea aveau o atitudine arogantă și „au spus că putem să facem plângere și la Dumnezeu”.

„Mama a mers cu tatăl meu și a cerut cu insistență rezolvarea problemei. Sunt probleme de sănătate cauzate de vârstă. Ținând cont că starea ei foarte bună dinainte nu reprezenta niciun motiv pentru agravarea stării foarte rapid.

Nu era aglomerat, era sub medie. Nu erau medicii acolo. Nu a existat niciun medic să vină să o consulte timp de 4 ore cât am fost eu acolo. Au apărut toți medicii în camera de reanimare”, spune bărbatul.

„După CT, i s-a pus diagnosticul de apă la plămâni, cumva inima stătea în apă, avea pulsul foarte scăzut. I-a căzut și de la deget acel senzor. I-am spus asistentei să i-l pună la loc, a dat din umeri și a plecat mai departe”, povestește bărbatul.

„După CT, nu a venit niciun doctor până în momentul decesului. Nimeni nu o băga în seamă. Spuneau că va coborî un chirurg. Mama s-a stins în brațele mele. Efectiv s-a lăsat într-o parte pe scaun, și-a dat masca jos și a încetat să mai lupte”, își amintește bărbatul.

Fiul femeii a depus plângere penală la poliție în care îi acuză pe medici că nu s-au îngrijit de starea mamei sale timp de o zi și o noapte, timp în care bătrâna a fost lăsată să aștepte pe un scaun, pe holul spitalului.

Femeia a ajuns la spital pe 1 februarie, în jurul orei 7 dimineața, acuzând dureri în piept și abdomen. Abia după 12 ore, femeii i s-a făcut o electrocardiogramă (EKG), iar după alte 4 ore a fost mutată pe un pat, relatează Mediafax.

La o oră după ce a fost pusă în pat, femeia a murit în brațele fiului său.

Poliția a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.

Potrivit reprezentanților spitalului, femeia a fost încadrată, la sosirea la unitatea medicală, ca urgență cod verde, ceea ce înseamnă că, potrivit legii, ea ar fi trebuit să fie consultată în cel mult 60 de minute.

Și spitalul face propria sa anchetă internă pentru a se stabili cine se face vinovat de decesul femeii: "Din primele date reiese că pacienta a fost preluată pe cod verde în aproximativ 30 de minute de la prezentarea în Unitatea Primiri Urgențe, i s-au recoltat analize, a făcut o serie de alte investigații amănunțite (radiografie pulmonară și computer tomograf) și a fost evaluată de către medicii de gardă (urgență, boli interne, cardiologie). Ulterior, starea clinică a pacientei s-a deteriorat, aceasta a fost mutată pe codul roșu dar, din păcate, eforturile medicilor din resuscitare au fost în afara resurselor terapeutice. Conducerea Spitalului a demarat o anchetă", a declarat Crina Kibedi, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Constanța.

Medicii și polițiștii așteaptă rezultatul necropsiei pentru a se stabili cauza decesului femeii de 70 de ani.

Legea prevede sancțiuni pentru cazuri precum cel de la Spitalul Județean din Constanța - amenzi de până la 3.000 de lei pentru medici și de până la 30.000 de lei pentru spitale, dacă pacienții care se prezintă la urgențe sunt lăsați să aștepte pe holul spitalului peste intervalul de timp prevăzut de lege - între 0 și 240 de minute, în funcție de gravitatea urgenței.

Cele cinci coduri în baza cărora sunt triați pacienții prevăd că la cod roșu se face resuscitare, cel galben indică o stare critică, cel verde indică o urgență, cel albastru o non-urgență și cel alb, consult. Timpii de așteptare la UPU sunt între 0 și 240 de minute, tot după urgență. Astfel, pacienții cu cod roșu nu trebuie să aștepte deloc, cei cu cod galben (situaţie cu risc major/ status mental alterat/orice durere intensă sau disconfort major),15 minute, cei cu cod verde cel mult 60 de minute, cei cu cod albastru, adică non-urgențele, 120 iar cei cu cod alb, de consult, 240 de minute.

O parte dintre medicii urgentiști din România au acuzat, în ultima perioadă, faptul că o mare parte dintre pacienții care vin la urgență nu reprezintă urgențe medicale și și-ar putea rezolva problemele cu o consultație programată din timp la medicul de familie sau la medicul specialist.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22