O noua boala mintala: cheltuielile administrative

Ion Vianu | 11.11.2008

Pe aceeași temă

Domnul Dinu Patriciu, cunoscutul oil tycoon roman, a afirmat in cursul unei convorbiri cu un grup de studenti ca presedintele Institutului Cultural Roman, scriitorul Horia-Roman Patapievici, este "un psihopat". Dat fiind ca aceasta declaratie a fost reprodusa in presa acum o saptamana fara ca d-l Patriciu sa o dezminta, nu avem motive sa credem ca nu a fost cu adevarat pronuntata.
Ce comportari ale lui Horia Patapievici l-au facut pe D. Patriciu sa considere ca cel dintai ar fi un bolnav mintal (acesta este sensul cuvantului "psihopat")? Nimic altceva decat faptul ca directorul ICR ar fi spus ca a redus cheltuielile administrative ale ICR de la 70 la 40%. Ei bine, crede d-l Patriciu, cheltuielile administrative ale acestei institutii ar trebui sa fie inca si mai mici, mult mai mici! Si cel care afirma ca 40% este putin nu poate fi decat un "psihopat:.
Ne amintim ca, pe vremuri, savantii sovietici specializati in psihiatrie reusisera sa determine existenta unei noi boli mintale: "schizofrenia monosimptomatica". Cu alte cuvinte, d-ta sau eu parem perfect normali in ochii unui nespecialist; dar acesta, datorita stiintei pe care o poseda, deceleaza simptomele schizofreniei, cea mai grava boala mintala. Si, nici una, nici doua, te baga la balamuc. Se intampla pe atunci ca cei ce cadeau prada acestei grave afectiuni erau tocmai putinii contestatari ai regimului sovietic. Simptomul unic de care sufereau era ca sistemul comunist li se parea nedrept; iar psihiatrii criminali, nedemni de profesia lor, erau colaboratori ai KGB.
Dar acesti psihiatri-slugi ai regimului comunist se bucurau totusi, chiar daca nemeritat, de prestigiul studiilor lor. In timp ce d-l Patriciu, cunoscut ca eminent arhitect, ca stralucit om de afaceri, este total necunoscut ca psihiatru. Pe de alta parte, daca il credem pe H.-R. Patapievici, cei doi nu s-au intalnit decat de putine ori si nu in conditiile care ar fi permis un examen medical. Asa incat, chiar daca am considera ca d-l Patriciu ar poseda o acuitate innascuta in materie de diagnostic psihiatric, si tot nu intelegem cum ar fi putut d-sa decela simptomele acestei entitati morbide de un gen nou: agnozia in materie de cheltuieli administrative.
Dar ce poate fi comun intre afectiunile psihiatrice decelate de psihiatrii KGB si afirmatia omului de afaceri roman? Ca ipoteza, bazat pe informatii verificabile, sugerez pe aceasta: d-l Patapievici este un sustinator activ, prin scrisul sau, al presedintelui Romaniei, Traian Basescu; d-l Patriciu, pe de alta parte, este un inamic politic nu mai putin viguros al aceluiasi Traian Basescu. Este de presupus, in aceste conditii, ca epitetul de "psihopat" cu care a fost cadorisit directorul ICR, partizan al adversarului d-lui Patriciu, sa aiba un substrat politic.
Dar chiar daca nu ar avea un astfel de substrat, afirmatia miliardarului roman are un dublu aspect insultator: pe de o parte, presupune, fara dovezi legitime, ca d-l Patapievici este bolnav mintal. Pe de alta, ii stigmatizeaza pe insisi bolnavii psihici a caror suferinta reala si catusi de putin dezonoranta este aruncata ca o insulta gratuita in obrazul unui om care nu a facut decat sa-si exercite dreptul la opinie.
Daca altele sunt cauzele pentru care d-l Patriciu are un dinte impotriva d-lui Patapievici ar fi fost mai bine s-o spuna - direct sau prin intermediul unuia dintre purtatorii de cuvant ai d-sale sau de pana. Mai loial. Schizofrenia monosimptomatica nu mai este la moda.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22