Oamenilor de serviciu de la Camera Deputaţilor li se cere cazierul: fără condamnări penale

Dora Vulcan | 09.08.2017

Ca să dea cu mătura şi cu mopul pe culoarele Camerei Deputaţilor, candidaţilor pentru postul de om de serviciu li se cere cazierul: fără antecedente penale. Adică să nu fi fost condamnaţi penal nici măcar cu suspendare. Spre deosebire de cel care conduce forul legislativ: condamnatul penal Liviu Dragnea.

Pe aceeași temă

 

 

 

Camera Deputaților a scos la concurs cinci posturi de oameni de serviciu. Printre cerințele postului se numără şi un cazier curat, fără antecedente penale, adică fără condamnări, nici măcar cu suspendare.

 

 

 

Ironia este că tocmai președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, este condamnat penal la 2 ani de închisoare cu suspendare şi a devenit președinte în urma alegerilor din decembrie 2016, scrie site-ul televiziunii Digi 24.

 

 

 

Posturile vacante sunt pe perioadă nedeterminată, iar concursul va avea loc pe 24 august și pe 6 septembrie. Camera Deputaților impune câteva condiții clare de participare: cetăţenie română, cunoaşterea limbii române, studii generale, certificat de calificare pentru agent curățenie şi cazier judiciar fără antecedente penale.

 

 

 

Cazierul judiciar este o cerinţă a oricărui angajator. Ironia face, însă, ca exact la conducerea Camerei să se afle o persoană condamnată penal. Altfel, Dragnea, nu s-ar fi putut angaja nici măcar ca om de serviciu. 

 

 

 

În 22 aprilie 2016,  inculpatul DRAGNEA LIVIU NICOLAE, secretar general al unui partid politic (la data faptelor), la acea vreme deputat în Parlamentul României, a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

 

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut următoarea stare de fapt:

 

În perioada iulie 2006 – 2013, inculpata Alesu Floarea, în calitatea menționată mai sus, la instigarea inculpatului Dragnea Nicolae Liviu, la acea vreme președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv președinte al organizației județene a unui partid politic, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a dispus în mod ilegal menținerea în funcții și implicit plata drepturilor salariale pentru inculpatele Botorogeanu Adriana și Stoica Anisa-Niculina, angajate în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman. Acest lucru a fost posibil, în condițiile în care inculpata cunoștea faptul că, deși cele două persoane au figurat în mod scriptic ca angajate în cadrul instituției respective, nu s-au prezentat efectiv la serviciu și nu au prestat vreo activitate.

În realitate cele două persoane și-au desfășurat activitatea la sediul organizației județene Teleorman a partidului politic al cărui președinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă.

Menținerea în funcție a celor două angajate în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, a fost posibilă și datorită inculpaților Marineci Ionel, Miloș (fostă Ogrinja, fostă Drăghici) Rodica, Șefu Olguța, Prodana (fostă Dragnea) Bombonica, Marica Valentina – Mirela, Balaban Constantin Claudiu și Gheorghe Nicușor, persoane cu funcții de conducere în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, care nu au luat nicio măsură de sancționare a celor două angajate având în vedere că acestea nu s-au prezentat la serviciu și nu au prestat activitățile la care erau obligate prin contractul individual de muncă și fișa postului, fapte ce au permis acestora din urmă să își încaseze în mod necuvenit drepturile salariale aferente.

Mai mult, în același context, inculpații Șefu Olguța, Gheorghe Nicușor, Balaban Constantin Claudiu și Marica Valentina – Mirela au întocmit, semnat și avizat diverse documente justificative pentru situația descrisă mai sus (fișa postului, raport de evaluare, foaie colectivă de prezență etc.). O parte dintre aceștia, inclusiv inculpatele Botorogeanu Adriana și Stoica Anisa Niculina, au fost determinate de directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman să semneze în fals condicile de prezență, rapoartele de evaluare și înscrisurile privitoare la activitățile desfășurate de acestea din urmă în cadrul instituției respective.

Această conduită infracțională a fost de natură să aducă persoanelor respective avantaje patrimoniale necuvenite în cuantum total de 108.612 lei, reprezentând drepturi salariale încasate necuvenit de către inculpatele Botorogeanu Adriana (75.593 lei) și Stoica Anisa Niculina (33.019 lei), sumă cu care Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatei Alesu Floarea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22