Oana Schmidt-Haineala, aleasa PRESEDINTE al CSM. 4 membri CSM si ministrul Pivniceru au BOICOTAT alegerea vicepresedintelui. Judecatoarea Alina Ghica, SINGURUL candidat la vicepresedintie

Fara Autor | 04.01.2013

Pe aceeași temă

Procurorul Oana Schmidt Haineala a fost aleasa presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), obtinand 10 voturi din partea membrilor consiliului. Contracandidatul sau, judecatorul Mircea Aron a obtinut 8 voturi. Oana Schmidt-Haineala este primul procuror care ocupa functia de presedinte al CSM. Judecatoarea Alina Ghica candideaza la functia de vicepresedinte.

 

Potrivit Romania Libera membrii CSM care au votat pentru ca Oana Haineala sa fie presedinte au fost: Daniel Morar, Bogdan Gabor, George Muscalu, Florentina Gavadia, Oana Haineala,  Alina Ghica, Cristi Danilet si surprizele:  ADRIAN NEACSU, ADRIAN BORDEA si MONA LISA NEAGOE.

O alta surpriza din timpul sedintei este aceea ca Livia Stanciu, judecator, presedintele Inaltei Curti de Casatie si justitie, NU a votat pentru Oana Haineala, ci pentru contracandidat, colegul de instanta Mircea Aron, scrie Romania libera.

Judecatoarea Alina Ghica, fostul presedinte al consiliului, si-a anuntat candidatura la functia de vicepresedinte al CSM in timpul sedintei, dar nu a intrunit decit 8 voturi, in conditiile in care nu a fost cvorum din cauza faptului ca unii membrii CSM au boicotat alegerea acesteiaGhica este singurul candidat la functia de vicepresedinte care are un proiect de management.

Pentru a impiedica accederea Alinei Ghica in functia de vicepresedinte, Adrian Neacsu, Alexandru Serban, Horatiu Dumbrava  si Marin Tudose au parasit zgomotos sedinta CSM. In sala au mai ramas 14 membrii. A parasit sedinta si ministrul MONA PIVNICERU, dand o turnura politica boicotului.

Acestia sunt nemultumiti ca Alina Ghica nu si-a depus din timp proiectul de management, pentru a putea fi studiat de catre membrii CSM. Cei patru judecatori si-au exprimat votul cu privire la candidatura Alinei Ghica, dupa care au parasit sedinta de plen.

"Cativa membrui deja au votat si au parasit sala. Eu imi voi exprima votul dupa ce audiez sustinerea proiectului", a scris Danilet pe pagina de facebook.

Potrivit B1 TV, Horatiu Dumbrava, fost presedinte CSM, a parasit sala si a spus: "E o mascarada de sedinta".

Sursele Romaniei Libere sustin ca se va relua in aceasta seara  votul pentru candidatura la functia de vicepresedinte a Alinei Ghica, deoarece cele 8 voturi au fost obtinute in conditii in care NU era CVORUM.

Danilet a mai anuntat ca urmeaza o pauza de consultari inainte de alegerea unui vicepresedinte. Legal, daca presedintele este un procuror, vicepresedintele trebuie sa fie un judecator.

Oana Schimdt Haineala, aleasa vineri presedintele CSM, a anuntat ca a fost convocata o noua sedinta a plenului CSM pentru a se relua procedura pentru alegerea viitorului vicepresedinte al institutiei.

Adrian Bordea si Mona Lisa Neagoe, apropiatii candidatului la presedintia CSM Mircea Aron, au votat pentru Oana Schmidt Haineala, spun surse judiciare citate de Romania libera.

Cei doi au stricat astfel planurile Monei Pivniceru, determinand boicotul pentru alegerea Alinei Ghica in functia de vicepresedinte.

Cine este Oana Haineala

Oana Haineala are o mare experienta in colaborarea cu institutiile europene. A fost si este partener de dialog cu reprezentati europeni precum  Viviane Reding, vicepresedintele Comisiei Europene si comisar pe Justitie, si cu Catherine Day, secretarul general al comisiei, scrie Romania libera.

Oana Haineala cunoaste practicile europene si, impreuna cu Alina Ghica, fostul presedinte CSM, cu Daniel Morar, fostul sef al DNA , cu Livia Doina Stanciu, presedintele Inaltei Curti si cu fostul procuror general Codruta Kovesi, au reusit demararea reformarii structurale a Justitiei, astfel  ca in ultimii doi ani au fost laudati in toate rapoartele de tara din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, aplicat Romaniei din momentul aderarii la UE.

Oana Schmidt-Haineala (procuror de peste 14 ani), a fost prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bacau, procuror-sef al Biroului de anchete speciale magistrati si politisti, din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar apoi, in perioada ministeriatului lui Tudor Chiuariu, Oana Schmidt-Haineala a fost numita director al Directiei pentru Relatia cu Ministerul Public si de prevenire a criminalitatii si a coruptiei, Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

In perioada 2007-2009 Haineala a fost Seful delegatiei romane la Grupul Statelor impotriva Coruptiei (GRECO-Group of States against Corruption), precum si evaluator GRECO

Haineala a fost si reprezentantul Romaniei la Initiativa Anticoruptie Regionala (RAI) din cadrul Consiliului Cooperarii Regionale (RCC), precum si Reprezentantul Ministerul Justitiei la Comitetul de experti privind prevenirea si combaterea spalarii banilor (Moneyval), de pe langa Consiliul Europei.

Potrivit ultimei declaratii de avere publicate pe site-ul CSM, declartie completata in 2011, Oana Schmidt-Haineala detine un hectar de teren forestier in comuna Asag, judetul Bacau, obtinut ca mostenire. procurorul detine si un apartament de 100 mp.
Haineala detine si doua autoturisme VW si un credit de 88.400 de euro.

Sedinta cu scandal

Ministrul Justitiei Mona Pivniceru, membru de drept al CSM, a tacut pe tot parcursul sedintei de alegeri a conducerii CSM. Singura ei replica i-a fost adresata lui Traian Basescu. Si anume, cand presedintele a salutat-o (la plecarea de la CSM), Mona Pivniceru i-a spus : "Să te temi de greci chiar şi atunci când îţi aduc daruri".

Adrian Neacsu, Alexandru Serban  si Horatiu Dumbrava o interpeleaza agresiv pe Oana Haineala, intreband-o daca intalnirile politice sunt toxice pentru Justitie si daca nu este necesara o mai mare transparenta la CSM.

Haineala a spus ca dovada transparentei este tocmai faptul ca se transmite in direct, online, inclusiv aceasta sedinta a CSM de prezentare a candidaturilor la conducerea CSM, ca transparenta este o obligatie asumata inclusiv in proiectul ei de management si ca intalnirile cu oamenii politici chiar sunt toxice pentru Justitie, dar "cand te intalnesti intamplator intr-un magazin cu un politician si el te saluta , tu ce faci, ii raspunzi?".

Reamintim ca Horatiu Dumbrava, Alexandru Serban  si Adrian Neacsu NU au luat nici o atitudine publica in vara anului 2012, cand politicienii USL nu au respectat Constitutia si au incalcat mai multe legi organice. Colegul lor, judecatorul Cristi Danilet, tot membru CSM, a criticat dur, atunci, derapajele politicienilor.

 Debutul prezentarii proiectelor a fost intrerupt insa de un membru CSM, Adrian Bordea, judecator la Inalta Curte, nepotul unui fost general de Securitate, supune discutiei posibilitatea ca un fost vicepresedinte CSM sa poata candida pentru  functia de presedinte, desi legea nu interzice.

Daniel Morar, membru de drept al CSM ca procuror general interimar , atrage atentia ca astfel de discutii trebuiau clarificate de CSM pe parcursului anului, NU in ziua alegerilor.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22