Oana Schmidt Haineala, presedinta CSM, se OPUNE amendamentului la noul Cod Penal care LIMITEAZA puterile procurorului. Masura afecteaza actul de justitie

Fara Autor | 25.04.2013

Pe aceeași temă

Intr-un interviu acordat ziare.com, presedinta CSM, Oana Schmidt-Haineala, sustine ca amendamentul lui Tudor Chiuariu, adoptat de senatori, prin care se prevede ca judecatorii de camera prelimara vor putea decide daca trimit sau nu un dosar in instanta este de rau augur. "Masura afecteaza rolul constitutional al procurorului si buna desfasurare a actului de justitie, ingradind atributiile procurorului si generind situatii de incompatibilitate pentru judecatori", considera Haineala. Aceasta mai sustine ar trebui ca in procesul de modificare a Constitutiei, CSM sa fie implicat si sa i se asculte opinia, precizind ca a trimis o scrisoare presedintelui Senatului, Crin Antonescu, prin care "am solicitat sa fim invitati la lucrarile comisiei de specialitate".

 

 

In ceea ce priveste propunerea facuta de Comisia juridica senatoriala, care a fost adoptata in Plenul Senatului, Oana Haineala a precizat ca CSM s-a opus din start acestei modificari.

"Referitor la noul Cod de Procedura Penala s-a intamplat insa ceva destul de neplacut saptamana trecuta la Comisia Juridica a Senatului, si anume, a fost adoptat un amendament la Legea de punere in aplicare a noului Cod de Procedura Penala, potrivit caruia, inainte de a incepe judecata cauzei, judecatorul de camera preliminara verifica "aparenta temeinicie a trimiterii in judecata" si poate in acest mod sa invalideze intreaga urmarire penala, dar fara a administra probe.

S-a creat astfel o institutie hibrid care, daca trece in acest fel de Parlament, va afecta rolul constitutional al procurorului si buna desfasurare a actului de justitie. Astfel cum prevede noul cod, in camera preliminara, anterior inceperii judecarii cauzei, judecatorul verifica legalitatea urmaririi penale si dispune inceperea judecatii. Orice evaluare ar face judecatorul in aceasta faza, nu poate viza si temeinicia probatoriului fara a afecta independenta procurorului si dreptul lui de a exercita actiunea penala si de a sustine acuzarea. Analiza "aparentei de temeinicie" echivaleaza cu o prejudecare a fondului cauzei, goleste de continut cercetarea judecatoreasca facuta de judecatorul cauzei, ingradeste atributiile procurorului si ingreuneaza activitatea instantelor pentru ca poate genera situatii de incompatibilitate pentru judecatori.

Noi ne-am opus acestei modificari, ea a trecut de Comisie, dar este de vazut cum va arata textul in forma finala, dupa adoptarea de plenul Senatului si de Camera Deputatilor. Este stiut ca problematica noilor Coduri reprezinta unul din obiectivele constant si atent monitorizate de Comisia Europeana", a declarat Oana Schmidt Haineala in interviul pentru ziare.com.

In ceea ce priveste procesul de elaborare a noii Constituii, Oana Haineala este de parere ca CSM ar trebui sa fie implicat in acest demers, cu atat mai mult cu cat in Legea fundamentala vor fi incluse puncte care tin de statutul magistratului si independenta procurorului, precum si de "arhitectura constitutionala a sistemul judiciar".

"De altfel, am adresat o scrisoare presedintelui Senatului prin care am solicitat sa fim invitati la lucrarile comisiei de specialitate. Sunt in discutie puncte importante, care vizeaza arhitectura constitutionala a sistemului judiciar, statutul de magistrat si independenta procurorului, asupra carora vrem sa ne spunem opinia si asteptam sa fim si auziti, si ascultati".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22