Pe aceeași temă
George Kent, coordonatorul pentru programele anti-coruptie in cadrul Biroului pentru Europa si Eurasia in cadrul Departamentului de Stat american a declarat ca trebuie sa existe un echilibru intre institutii si ramurile sale insa " judiciarul trebuie sa poata sa isi faca treaba in cazuri penale", informeaza Hotnews.
Miercuri, trei deputati si senatori vor fi la mana colegilor din Senat care vor vota incuviintarea arestarii preventive a DNA in cazuri de coruptie.
In ultima perioada, insa, parlamentarii romani au facut in mai multe randuri scut in jurul colegilor, blocand anchetele sau respingand cererile de arestare preventiva.
George Kent a purtat o teleconferinta cu mai multi jurnalisti de la Bucuresti si s-a exprimat pe marginea acestui subiect controversat.
"Fiecare tara trebuie sa gaseasca echilibrul in cadrul propriului sistem legislativ si intre institutiile sale - sistemul check&balances intre diferitele parti ale statului: judiciarul, legislativul si executivul. Problema raspunderii (n. accountability) este esentiala. Desi legislatorii au un rol important in procesul democratic - daca vorbiti si cu congresmenii nostri, ei cred ca anumite actiuni pe care le fac ei ca legislatori trebuie protejate. Alte fapte, precum cele penale, trebuie clar sa poata fi analizate de catre ramura judiciara cu probele disponibile si sa-i fie permis judiciarului sa judece", a declarat oficialul american.
"In Statele Unite aceasta discutie apare uneori. In urma cu vreo cinci ani, FBI a perchezitionat biroul unui congresmen. A fost cred ca prima data cred ca de la Razboiul Civil de cand fortele federale au intrat intr-un birou de congresmen. A devenit un subiect de discutie despre ce e potrivit in echilibrul dintre autoritatile legale si ramura legislativa", a mai precizat Kent.
Oficialul american specializat pe anticoruptie evidentiaza faptul ca de multe ori presa si opinia publica pot avea efecte puternice si a dat exemplul unui congresman american care a demisionat in urma unui scandal, desi pe numele sau inca nu se lansase vreo actiune penala.
"Am avut multi congresmeni care au ajuns in inchisoare ca urmare a actiunilor lor. Ultimul congresmen care a fost fortat sa demisioneze a fost chiar saptamana trecuta. Nu fusese inca supus unei anchete penale, dar a fost media care a adus la cunostinta publicului faptele sale de folosire gresita a fondurilor publice, iar presiunea publica a fost indeajuns ca el sa demisioneze", a explicat Kent.
"Exista un echilibru. Dar judiciarul trebuie sa poata sa-si faca treaba in cazuri penale. Media joaca un rol important sa puna lumina pe astfel de cazuri".
CITITI SI: